Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Висновки. У ринковій економіці керування фінансами є однією з основних і пріоритетних задач, що стоїть перед кожним керівником перед прийняттям рішень незалежно від



У ринковій економіці керування фінансами є однією з основних і пріоритетних задач, що стоїть перед кожним керівником перед прийняттям рішень незалежно від форми організації, сфери й масштабів її діяльності. Пріоритетність цього напрямку в системі цілей керування економічним об'єктом обумовлена особливою роллю фінансів, що є єдиним видом ресур-сів, здатним трансформуватися безпосередньо й з найменшим інтервалом часу в будь-який іншій.

Система фінансового менеджменту складається з об'єкта й суб'єкта управління, тобто керованої й управляючої підсистем. Об'єктом управління в даній системі виступають фінансові ресурси й фінансові відносини між господарюючими суб’єктами, а також різними ланками фінансової системи.

У складі управляючої підсистеми фінансового менеджменту можна виділити правове, організаційне, методичне, кадрове, інформаційне, технічне й програмне забезпечення. У широкому змісті до інформаційного забезпечення у фінансовому менеджменті можна віднести будь-яку інформацію, що використовується в процесі прийняття управлінських рішень, яка по джерелах формування й відношенню до керованого об'єкта може бути розділена на внутрішню й зовнішню.

До внутрішньї відноситься інформація, що генерується в процесі функціонування підприємства і формується фахівцями різних підрозділів - бухгалтерії, маркетинга, матеріально-технічного постачання, збуту, фінансового відділу й т.д. Її найважливішим елементом є фінансова звітність підприємства, що характеризує результати його господарської діяльності за певний період часу.

Основна частка інформаційних потреб фінансового менеджера припадає на зовнішню стосовно об'єкта керування інформацію. Подібна інформація формується й може бути отримана на інформаційному ринку.

У складі зовнішньої, або діловий, інформації умовно виділяють макроекономічну, фінансову, біржову, комерційну й статистичну інформа-цію, а також ділові новини. Основними постачальниками інформаційних продуктів і послуг у сфері ділової інформації є служби обміну інформацією між фінансовими інститутами, спеціалізовані агентства й служби, орієнтовані на професійних інвесторів, агентства й служби, орієнтовані на споживчий ринок. Надавані ними інформаційні продукти й послуги доступні в наступних формах: у реальному масштабі часу; баз даних на магнітних носіях або з доступом on- lіne; спеціалізованих оглядів в електронному або друкованому виді; матеріалів періодичних ділових видань.

Технічне забезпечення управляючої підсистеми фінансового менеджменту становлять сучасні засоби обчислювальної і телекомунікацій-ної техніки, що дозволяють максимально оптимізувати й раціоналізувати процедури збору, передачі й перетворення інформації. Основою технічних рішень є високопродуктивні персональні ЕОМ, реалізуючі АРМ фахівця й функціонуючі автономно або об'єднані в мережі на базі технологій " файл-сервер", "клієнт-сервер" або Інтранет; вони забезпечують ефективне разподілення обчислювальних і інформаційних ресурсів між раз особистими категоріями користувачів.

Програмне забезпечення управляючої підсистеми фінансового менеджменту реалізує функціонування її технічного комплекса, рішення функціональних задач і взаємодію. Користувачів - фахівців з ЕВМ. Виділяють загальне (системне) і спеціальне (прикладне) програмне забезпечення. Системне ПЗ призначене для загального керування й реалізації обчислювального процесу на ЕОМ, що працює автономно або в мережі.

Спеціальне ПЗ призначене для рішення конкретних задач користувача. Існує багато автономних програм і програмних комплексів, які можна розділити на наступні класи: комплексні системи управління підприємст-вами; табличні процесори; пакети для рішення завдань фундаментального аналізу; пакети для рішення задач технічного аналізу; статистичні й математичні пакети програм; системи штучного інтелекту (ШІ).

Основною тенденцією розвитку програмних засобів для підтримки фінансових рішень є прагнення ведучих разробників надати споживачеві комплекс сумісних і взаємодіючих між собою продуктів різних класів з метою найбільш повного задоволення його запитів. У цьому зв'язку при рішенні проблеми автоматизації праці фінансових менеджерів і аналітиків доцільно використовувати лінію продуктів одного виробника, найбільшою мірою задаволяючих вимогам і специфіці конкретного підприємства.

Технологія рішення задач фінансового менеджменту в умовах АІТ включає виконання наступних процедур: збір і підготовку інформації; обробку, накопичення й зберігання даних; моделювання даних; формування підсумкової інформації; передачу інформації особі, що приймає рішення; ухвалення рішення. Типовою задачею, що припускає виконання всіх технологічних процедур, є аналіз і підготовка техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) інвестиційних проектів (ІП). Найбільш популярними програмами, що використовуються для її рішення, є вітчизняні продукти Project Expert (PRO-ІNVEST Consultіng) і " Альт-Інвест" ("Альт").

Аналіз ІП в умовах АІТ може бути представлений у вигляді наступних етапів або кроків: інформаційний опис проекту; визначення потреби у фінансуванні й вибір його стратегії; формування й друк звітів; оцінка ефективності проекту для його учасників; аналіз і моделювання показників ефективності з урахуванням ризиків і невизначеності. Реалізація основних етапів рішення задачі аналізу ІП в умовах АІТ із застосуванням зазначених програм здійснюється за допомогою модулів відповідних розділів в Project Expert і блоків взаємозалежних таблиць в " Альт-Інвест".

Питання для самоконтролю

1. Назвіть і коротко охарактеризуйте основні елементи керуючої підсистеми фінансового менеджменту.

2. Дайте характеристику комплексу завдань фінансового менеджменту. У чому полягають їхні особливості?

3. Які види інформації використовуються в процесі рішення завдань фінансового менеджменту?

4. Перелічите й охарактеризуйте основні види ділової інформації.

5. Дайте характеристику біржової й фінансової інформації, способів її подання.

6. Назвіть основних вітчизняних і закордонних постачальників ділової інформації в реальному часі.

7. У чому полягають специфіка й основні проблеми вітчизняного ринку інформаційних послуг?

8. Дайте класифікацію програмних засобів фінансового менеджменту.

9. Назвіть загальні риси комплексних систем автоматизації управління фінансово-господарською діяльністю підприємств.

10. Які програмні засоби використовуються для рішення завдань фундаментального аналізу?

11. У чому полягають особливості завдань типу оцінки інвестиційних проектів?

12. Перелічите основні етапи оцінки інвестиційних проектів в умовах АІТ. Які програмні засоби при цьому використовуються?

13. Дайте характеристику конструктивних особливостей програм Project Expert і " Альт-Инвест". Яку програму ви б зволіли? Обґрунтуйте свій вибір





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 333 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...