Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Азіатсько-Тихоокеанський регіон



1. Найбільш успішно на протязі майже 30 років діє Асоціація держав Південно-Східної Азії (АСЕАН), в яку входять один з чотирьох азіатських «драконів» - Сінгапур, а також НІС 2-й і 3-ї хвилі - Малайзія, Індонезія, Таїланд, Філіппіни. Крім них: Бруней, В'єтнам, Камбоджа, Лаос. АСЕАН створена в 1967 р. на основі підписання бангкокській декларації, яка в 1976 р. була доповнена Договором про дружбу і співробітництво в Південно-Східній Азії та Декларацією АСЕАН, підписаною в Балі в 1976 р. У 1992 р. була підписана Сінгапурська декларація, яка мала на меті поглиблення економічного та політичного співробітництва та інтеграції в регіоні.

Успіх взаємного співробітництва в рамках цього угруповання тісно пов'язаний з бурхливим економічним зростанням більшості з країн-учасниць АСЕАН, спів ставністю рівнів їх розвитку, добре налагодженими і мають давні історичні традиції взаємними торговими зв'язками, а також відрегульовану форму співробітництва. У планах АСЕАН до 2005 р. знизити мита країн-учасниць в середньому до 5% по 38 тис. найменувань товарів. В кінці 1995 р. прийнято рішення про створення повноцінної зони вільної торгівлі до 2005 р.
2. Перспективи розвитку глибокої економічної інтеграції в Східній Азії в значній мірі пов'язують із створенням організації Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС). До неї входять 21 держава Азії, а також Північної і Південної Америки. АТЕС утворено в 1989 р. з метою підтримки економічного зростання та розвитку країн-учасниць, посилення позитивного впливу зростаючої економічної взаємозалежності країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону (АТР), в тому числі в області послуг, капіталу і технологій; зміцнення відкритої багатосторонньої торговельної системи; збільшення ступеня лібералізації торгівлі та інвестицій в АТР, посилення і стимулювання приватного сектора; використання принципів вільного ринку для збільшення переваг регіональної співпраці. За прогнозами міжнародних експертів, Східна Азія до 2015 р. може перегнати за обсягом валового національного продукту Західну Європу, а до 2020 р. - Північну Америку. Відповідно до планів АТЕС передбачається до 2020 р. утворити найбільшу у світі зону вільної торгівлі без митниць і внутрішніх бар'єрів. АТЕС являє собою міжурядовий форум регіону, який має формально консультативний статус. У його рамках виробляються правила ведення торгівлі, інвестиційної та фінансової діяльності, проводяться зустрічі галузевих міністрів та експертів з питань співробітництва в різних областях. Усі рішення приймаються на основі консенсусу.

Завдання для контролю знань студентів до теми 4

Контрольні запитання:

1. У чому полягає сутність міжнародної економічної інтеграції?

2. Розкрийте сутність і головні передумови міжнародної економічної інтеграції.

3. Які переваги має країна від участі в процесі інтеграції?

4. Які негативні риси може мати процес інтеграції для різних країн?

5. Дослідити форми економічної інтеграції.

6. Проаналізувати регіональні інтеграційні об'єднання економічно розвинених країн.

7. Охарактеризувати Європейські інтеграційні процеси.

8. Проаналізувати інтеграційні процеси в Північній та Південній Америці.

9. Дослідити особливості регіональної інтеграції країн Азії.

10. Охарактеризувати основні економічні угруповання країн Африки.

11. Проаналізувати інтеграційні процеси в економіці країн, що розвиваються.

Тестові завдання:





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 385 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...