Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Закон збереження руху центру мас



Із теореми про рух центру мас можна отримати наступні наслідки.

1. Нехай сума зовнішніх сил, які діють на систему, дорівнює нулю:

0.

Тоді = 0 або const.

Отже, якщо сума всіх зовнішніх сил, які діють на тіла системи, дорівнює нулю, то центр мас системи рухається з постійною по модулю і напрямку швидкістю, тобто рівномірно та прямолінійно.

У випадку, коли в початковий момент центр мас знаходився у стані спокою, він залишиться нерухомим. Оскільки внутрішні сили у вирази для теореми не входять, то їх дія не може змінити рух центру мас системи.

2. Нехай сума зовнішніх сил, які діють на систему, не дорівнює нулю, але ці сили такі, що сума їх проекцій на будь-яку вісь (наприклад, вісь x) дорівнює нулю:

0.

Тоді: або const.

Отже, якщо сума проекцій всіх зовнішніх сил, які діють на будь-яку вісь, дорівнює нулю, то проекція швидкості центру мас системи на цю вісь є сталою величиною.

У випадку, коли в початковий момент часу 0, то і в будь-який наступний момент часу 0, тобто центр мас системи в цьому випадку відносно осі x переміщуватися не буде ( = const).

Наведені наслідки визначають закон збереження руху центру мас механічної системи.






Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 367 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...