Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Декоративні елементи в дерев'яному зодчестві



Все російське дерев'яне зодчество дає приклад органічного зв'язку конструкції й декору. Російські майстри, як й античні грецькі зодчі, прикрашали найменш навантажені конструктивні елементи: лиштви й ставні вікон, причелини - дошки, що прикривають бічну крайку даху з торців будинку, а також карнизні кобилки, ґанку, верх димарів і т.д.

Основний декоративний прийом при будівництві з дерева - набір і розташування дощок для обшивання брущатих і каркасних будинків. Із профільних дощок роблять горизонтальні ряди, вертикальні, похилі, з малюнком "у ялинку", "у квадрат" і т.д. Декоративними елементами на тлі обшивання є лиштви дверних і віконних прорізів, а також накладки по кутах, що закривають торці дощок обшивання.

Широко застосовують в обробці будинків напівфабрикати деревини. З тонких аркушів деревини, шпону, хімічно оброблених і спресованих, одержують дерев’яний шаруватий пластик, використовуваний для виготовлення лицювальних панелей стін, дверей і т.п.

Колір деревини залежить від породи й району виростання: деревина південних країн більш темного кольору. Декоративні особливості деревини визначаються шириною річних шарів, наявністю й розміром серцеподібних променів, площиною розрізу.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 1119 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...