Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Теоретичні відомості та опис установки. Дозиметр–сигналізатор, який використовується в даній лабораторній роботі, дає можливість виявити природне – випромінювання



Дозиметр–сигналізатор, який використовується в даній лабораторній роботі, дає можливість виявити природне – випромінювання, оцінити за допомогою звукової сигналізації його інтенсивність, а також виміряти потужність експозиційної дози (ПЕД) природного – фонув мкР/год.

На рис.1 наведено результат вимірювань потужності експозиційної дозиприродного радіаційного фону, зроблених за допомогою промислового дозиметра-радіометра “Сосна”. На горизонтальній осі відкладена потужність експозиційної дозив мкР/год, а по вертикалі – кількість випадань одного і того ж значення. Кожна точка на даній гістограмі відповідає одному вимірюванню. Як видно з гістограми, найбільш імовірне значення потужності експозиційної дози, яка відповідає її максимуму, дорівнює =7–8 мкР/год.

Рис. 1

Одне вимірювання дозиметром “Сосна” триває за часом більше 20 с. Цей проміжок часу в подальшому будемо називати часовим вікном (залежить від типу дозиметра).

Виконання роботи здійснюється лабораторним дозиметром, для якого часове вікно вказане на робочому місці. Воно визначається саме типом промислового дозиметра, за допомогою якого проводиться тестування лабораторного дозиметра. У нашому випадку тестування здійснювалось за допомогою дозиметра “Сосна”.

Тестування проводять таким чином. За допомогою лабораторного дозиметра підраховують число звукових сигналів впродовж часового вікна. Проводять ряд таких вимірювань, кількість яких повинна бути такою як і на дозиметрі “Сосна”. Далі будують аналогічну до рис.1 гістограму, де по горизонталі відкладають можливі числа кількості звукових імпульсів протягом одного часового вікна, а по вертикалі - кількість випадань даного значення із проведеного ряду вимірювань. З одержаної гістограми за максимумом визначаємо найбільш імовірне значення числа , тобто .

Відношення , визначає коефіцієнт S, на який необхідно помножити найбільш імовірне число звукових імпульсів, які видає лабораторний дозиметр при вимірюванні радіаційного фону протягом часового вікна. Його значення подається на робочому місці (тестування кожного дозиметра проводиться заздалегідь і вказується значення S). Отже, виміряне значення потужності експозиційної дозив мкР/год дорівнює

(1)

і є найбільш імовірним значенням потужності експозиційної дози природного радіаційного фону.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 326 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...