Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Оптичної густини досліджуваного розчину



1. Встановити на фотометрі довжину хвилі l =350 нм і виміряти оптичну густину досліджуваного розчину за методикою, наведеній в завданні 2.

2. Провести подальші вимірювання оптичної густини вздовж всього спектру з кроком D l=50 нм, записуючи результати в таблицю 3 (лівий стовпчик).

3. Встановіть довжину хвилі l=375 нм, і знову з кроком D l=50 нм виконайте другу серію вимірювань спектрального розподілу оптичної густини, записуючи дані в правий стовпчик таблиці 3.

4. Обчислити енергію квантів E=hn, що відповідають кожній із довжин хвиль наведених в таблиці 3, виразивши її в електрон–вольтах (еВ). Одержані результати записати в таблицю 3.

5. Побудуйте графік . Для цього, за даними таблиці 3 (лівий стовпчик) побудуйте експериментальні точки графіка для першої серії вимірювань, позначаючи їх кружками “о”, а потім для другої серії вимірювань (правий стовпчик), позначивши експериментальні точки, наприклад (). Проведіть через обидві системи точок єдину лінію графіка.

6. Користуючись таблицею 1, позначте на графіку штриховкою, застосувавши відповідний колір, області фіолетового, синього і червоного кольорів спектру.

Таблиця 3

l, нм Е, еВ D l, нм Е, еВ D
           
           
           
           
           
           

Примітка: Описана методика вимірювань дозволяє, з одного боку, переконатись в ступені відтворюваності фізичної закономірності. З іншого боку, вона дозволяє переконатись, чи не має даний розчин вузьких смуг селективного поглинання.

ЗАВДАННЯ 4. Визначення концентрації розчину за градуюальним графіком

Для цих вимірювань вибирають довжину хвилі, що відповідає зростанню графіка на поличці інтенсивності поглинання (рекомендоване значення =600 нм. Після чого:

1. Виміряти оптичну густину розчину відомої концентрації.

2. Провести вимірювання оптичної густини для інших розчинів відомих концентрацій, які знаходяться на робочому місці. Результати вимірювань записати в таблицю 4.

3. Побудувати графік залежності оптичної густини D від концентрації розчину за даними таблиці 4.

4. Послідовно наливати в кювету досліджувані розчини з невідомими концентраціями і вимірювати їх оптичні густини . Отримані результати записати в таблицю 4.

5. Користуючись графіком, отриманим в п.п. 3 визначте концентрації розчинів.

Контрольні запитання

1. Яка основна функція спектрального приладу?

2. Що є основним елементом оптичної схеми спектрофотометра КФК–3?

3. Що називається коефіцієнтом пропускання та оптичної густини?

4. Дайте відповідь на питання: “Як пояснити колір розчинів?”

5. Яку фізичну інформацію можна одержати із аналізу спектрального розподілу оптичної густини розчинів?

Лабораторна робота № 7





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 1255 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...