Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок виконання роботи. 1. Зібрати робочу схему (рис.27.1), підготувати прилад ІНО до роботи і після хвилинного прогріву ручками “Фокус” та “Яскравість” добитися чіткої світної точки



1. Зібрати робочу схему (рис.27.1), підготувати прилад ІНО до роботи і після хвилинного прогріву ручками “Фокус” та “Яскравість” добитися чіткої світної точки на екрані.

2. Ввімкнути живлення вимірювального містка. Пересуваючи повзунок реохорда (точка D), добитись повного балансування пліч моста, що відповідає переходу прямої лінії в точку на екрані.

3. Провести відлік довжин плечей реохорда і по шкалі на реохорді та повзунку (l=100 см). Такі виміри зробити не менш як 5 разів із точністю до половини найменшої поділки шкали на повзунку (ціна поділки 5 мм). Знайти середні значення і і, підставивши їх у формулу (27.3), визначити ємність першого невідомого конденсатора Cx1.

4. Замість першого конденсатора приєднати інший конденсатор . Провести з цим конденсатором такі самі вимірювання.

5. З’єднати конденсатори, для яких проводились вимірювання, послідовно, а потім паралельно і повторити вимірювання, вказані вище для окремих конденсаторів.

№ п/п
                 
                 
                 
                 
                 
Ср.                

6. Визначити похибки вимірювань для ємностей.

7. Здобуті дослідним шляхом значення для ємностей Cxпар і Cxпос порівняти зі значеннями, знайденими за теоретичними формулами паралельного та послідовного з’єднання конденсаторів.

Контрольні запитання та завдання

1. Що називають електроємністю провідника та конденсатора?

2. Розрахуйте ємність кулі радіуса R. Чи зміниться її ємність, якщо кулю занурити в гас? Визначити радіус ізольованої кулі ємністю в 1 Ф.

3. Виведіть формулу для ємності плоского конденсатора з площею пластин S і відстанню між ними d.

4. В якому діапазоні значень і відносна похибка вимірювання ємності буде мінімальною?

5. Виведіть формулу для ємності паралельного з’єднання конденсаторів.

6. Виведіть формулу для ємності послідовного з’єднання конденсаторів.

7. Як залежить ємнісний опір від частоти змінного струму? Розрахувати ємнісний опір досліджуваних конденсаторів.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 267 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...