Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальна будова автомата АК-74



Автомат АК 74 (РПК-74) складається з таких основних частин і механізмів: ствола зі ствольною коробкою та прицільним пристроєм; кришки ствольної коробки; затворної рами з газовим поршнем; затвора; зворотного механізму; газової трубки зі ствольною накладкою; ударно-спускового механізму; ложе; магазина.

Крім того, автомат має дульний гальмо-компенсатор і багнет-ніж, а РПК-74 - полум’ягасник та сошку.

До комплекту автомата (кулемета) входить: приладдя, ремінь, сумка (у кулемета – 2 сумки) для магазинів. В комплект автомата (кулемета) з нічним прицілом входить також стрілецький, універсаль­ний нічний приціл.

Принцип дії автомата та кулемета полягає у використанні енергії порохових газів для дії автоматики.

Ствол визначає напрям польоту кулі. Всередині ствола є канал з 4-ма нарізами.

Нарізи надають кулі обертовий рух. Проміжки між нарізами називаються полями. Відстань між двома протилежними полями називається калібром каналу ствола: у АК-74 (РПК) він дорівнює 5,45 мм. В казенній частині канал гладкий і зроблений за формою гільзи: ця частина каналу служить для розміщення патрона і називається патронником. У РПК-74, на передній частині ствола є ще й основа сошки для приєднання останньої до ствола.

Дульний гальмо-компенсатор функціонує для підвищення щільності вогню і зменшення енергії віддачі.

Полум’ягасник РПК-74 слугує для зменшення величини полум’я під час пострілу.

Газова камера призначається для направлення порохових газів зі ствола на газовий поршень затворної рами.

Ствольна коробка слугує для з’єднання частин і механізмів автомата (кулемета), забезпечуючи закриття ствола затвором та замикання затвора. В ній розташований ударно-спусковий механізм, який зверху закривається кришкою.

Затворна рама з газовим поршнем функціонує для приведення в дію затвора й ударно-спускового механізму. В передній частині затворної рами закріплений газовий поршень.

Затвор служить для досилання патрона в патронник, закриття каналу ствола, розбивання капсули та витягання з патронника гільзи (патрона).

Зворотній механізм призначається для повернення затворної рами затвором у вихідне положення. Він складається зі зворотної пружини, направляючого стержня, рухомого стержня і муфти.

Газова трубка зі ствольною накладкою складається з газової трубки, передньої та задньої сполучних муфт, ствольної накладки, металевого півкільцяі пластинчатої пружини.

Ударно-спусковий механізм слугує для спуску курка з бойового взводу, а також для нанесення удару по ударнику.

Цівка служить для зручності дії і для запобігання опіків рук.

Магазин призначений для розміщення патронів і подачі їх в ствольну коробку.

Багнет-ніж застосовується для ураження противника в ближньому бою.

______________________________________________________________

(receiver; sighting mechanism; breechblock carrier; counterrecoil mechanism; hand guard; gas piston; breechblock; hand guard; gas tube; trigger-firing mechanism; stock; magazine; bayonet; flash absorber; device; sling; powder gases; automatic mechanism; rifling land; breech; rifling groove; smoothbore; breech chamber; close pattern of shooting; muzzle brake; gas chamber; primer; recoil energy; chamber; breech frame; firing pin; extractor; pin; recoil spring; slide bar; connecting sleeve; semi-ring; leaf spring; uncock; strike at firing pin; destruction;)





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 17310 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...