Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Економічні погляди Ф.Лассаля



З ім’ям видатного діяча німецького робітничого руху Фердинанда Лассаля (1825-1864) пов’язано формування політичної партії робітничого класу. Необхідність самостійної політичної організації Ф.Лассаль пояснював інтересами робітничого класу, які, на його думку, при капіталізмі реалізувати неможливо.

Критика капіталізму й ідея переходу до „вільної народної держави” заснована Лассалем на ідеї трудової вартості представників класичної школи політичної економії, на положенні А.Сміта й Д.Рікардо про зв’язок заробітної плати з вартістю коштів існування робітників, а також на „законі народонаселення” Т.Р.Мальтуса. Лассаль автор так званого залізного закону заробітної плати: заробітна плата при капіталізмі завжди схильна до мінімуму. Подолати такий закон, на думку Лассаля, можна лише зничтоживши капіталізм. Як саме? – Через політичну організацію робочого класу, забезпечення більшості у парламенті й таким чином через забезпечення робочім отримання повного продукту їх праці.

Підкреслимо, що ця теза теоретично помилкова й практично хибна, оскільки будь-яке суспільство не може існувати без додаткового продукту (який теж є результатом праці людей).

Таким чином представники критичного напрямку політичної економії аналізували капіталізм і його суперечності з позицій дрібної буржуазії й пропонували шляхом реформ перейти до справедливого суспільства, яке у деяких мислителів асоціювалося з соціалізмом і комунізмом.

ТЕМА 9 ГОСПОДАРСТВО ТА ЕКОНОМІЧНА ДУМКА В ПЕРІОД ДЕРЖАВНО-МОНОПОЛІСТИЧНОГО РОЗВИТКУ СУСПІЛЬСТВ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ЦИВІЛІЗАЦІЇ (ПЕРША ПОЛОВИНА ХХ СТ.)

1. Економічні підсумки першої світової війни.

2. Економіка Англії в міжвоєнний період.

3. Економічний розвиток Франції після першої світової війни.

4. Господарство Німеччини в міжвоєнний період.

5. Монетаризм та теорія раціональних очікувань.

6. Кейнсіанство, еволюція кейнсіанства та інституціоналізм.





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 550 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...