Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Словник. Сьогунат– уряд сьогунів (полководців) у феодальній Японії в 1192 – 1867 рр



Сьогунат – уряд сьогунів (полководців) у феодальній Японії в 1192 – 1867 рр. При сьогунаті адміністративний апарат знаходився в руках військового стану (бусі), не існувало різниці між законодавчою та виконавчою владами, між адміністративними і воєнними органами.

Дзайбацу – монополістичні утворення і фінансова олігархія сучасної Японії. До закінчення Другої світової війни дзайбацу виступали у формі концернів, що об’єднували кожен десятки всіляких компаній під контролем головної родинної компанії (головні з концернів – "Міцуї", "Міцу­біси", "Сумітомо", "Ясуда"), з 1960-х рр. – у формі фінансово-монопо­ліс­тич­них груп.

Революція Мейдзі – фактично буржуазна революція в Японії (1868 р.), яка мала форму реставрації монархії.

12. Формування та розвиток ринкового господарства країн європейської цивілізації у міжвоєнний період (1919 – 1939 рр.)

Основні питання:

12.1. Економічна ситуація в світі після першої світової війни.

12.2. Становлення різних систем регульованого капіталізму.

12.3. "Великий комуністичний експеримент" в Україні.

Професійні компетентності:

аналізувати тенденції та рівень економічного розвитку країн європейської цивілізації у міжвоєнний період;

коментувати соціально-економічні наслідки урядових рішень у період Світової економічної кризи 1929 – 1933 рр. у США і країнах Західної Європи;

робити порівняльний аналіз розвитку країн Європи та України в період 1919 – 1939 рр.;

давати обґрунтовані оцінки економічним процесам, що відбувалися в Україні в період "Великого комуністичного експерименту".

Ключові слова: етатизація, репарації, контрибуції, мілітаризація, економічна криза, політика "воєнного комунізму", нова економічна політика (НЕП), концесія, індустріалізація, п’ятирічка, колективізація.





Дата публикования: 2014-11-02; Прочитано: 608 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...