Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Франція. "Лихварський" імперіалізм



Промислове виробництво Франції за період 1870 – 1913 рр. виросло лише в 3 рази, тоді як світове промислове виробництво – в 5 разів. За обсягом промислового виробництва Франція посідає четверте місце в світі, поступаючись США, Німеччині та Великій Британії. Основна причина такого відставання полягала у тому, що головними статтями експорту вже довгий час залишались модні речі – одяг, взуття, меблі тощо, що користувалися стабільним попитом на світовому ринку, незважаючи на високі ціни. Але додаткової цінності цим товарам додавала ексклюзивність, бо більшість з них вироблялася кустарями, а таке виробництво неможливо було концентрувати і виводити на сучасний технологічний рівень.

Однак досить успішно у Франції розвивається і важка промисловість, вона обіймає перше місце в Європі з автомобілебудування та виробництва гідроелектроенергії. Одна з перших монополій "Коміте де Форж" об’єднувала майже всі підприємства чорної металургії. Але найбільший розвиток монополії отримали у військовій промисловості (найбільша з них – концерн Шнайдера).

Сільське господарство Франції занепадало, і головною причиною цього була система парцелярного землерозподілу – кожен селянин мав декілька клаптиків землі, загальна площа яких у більшості випадків
не перевищувала 1 га, застосовувати навіть гужову худобу на таких площах було складно. Крім того, багато селян потрапляло в боргову кабалу, коли намагалися збільшити масштаби виробництва за рахунок оренди додаткової землі. Світова аграрна криза, що була викликана завоюванням світових ринків американським хлібом, призвела до структурних змін у сільському господарстві Франції – акценти було зміщено на молочне скотарство та городництво, особливо виноградарство.

Як і для Англії, ключову роль в економіці Франції відігравав експорт капіталу. Доходи від капіталу були також більшими, ніж доходи від власної промисловості. Але, на відміну від англійського, де створювалися англійські підприємства за кордоном, французький капітал вивозився
у формі грошових позик іншим державам. І тому саме Францію називали "лихварем світу".

Слід відзначити, що Франція також мала значну колоніальну імперію (у 20 разів більшу площі метрополії), але колонії ніколи не грали визначної ролі для економіки країни. Перед Першою світовою війною французький експорт у колонії складав близько 10 % загального об­сягу.





Дата публикования: 2014-11-02; Прочитано: 1257 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...