Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Генотипу в гібридному потомстві. Задача 4. Чорна кішка з білими плямами на шиї і на череві (S)



Задача 4. Чорна кішка з білими плямами на шиї і на череві (S)

схрещується з подібним за фенотипом котом такого ж генотипу. Визначити ймовірність народження у цієї пари чорного акошеня без плям на тілі.

Дано: S – ген плямистого забарвлення s – ген суцільного забарвлення P: ♀S- x ♂S- Розв’язання: 1) Чорна кішка з білими плямами мо­же мати два варіанти генотипа – SS або Ss. Якщо вона буде гомозиготною за геном S (генотип SS), ймо­вірність появи у неї чорного кошеня
% F2 (ss) -?

без плям при схрещуванні з котом подібного генотипа дорівнює нулю, тому що батьки будуть продукувати тільки гамети, що несуть домінантний алель:

P: ♀SS x ♂SS

F1: SS; за фенотипом всі з плямами.

2) В іншому випадку гетерозиготна кішка буде давати два типи гамет в рівному співвідношенні: ті, що несуть алель S, і ті, що несуть алель s, оскільки при мейозі гомологічні хромосоми надходять в різні гамети. Кіт має однаковий з кішкою генотип і теж утворює два типи гамет – S і s. У такої пари гетерозиготних особин можливе народження кошеня без білих плям на тілі.

Складаємо схему схрещування. P(F1).: ♀Ss x ♂Ss

F2:

♂ ♀ S s
S SS Ss
s Ss ss

Розщеплення за генотипом: ¼ SS: 2/4 Ss: ¼ ss.

Розщеплення за фенотипом: ¾ плямистих: ¼ без плям

3) % F2 (плямисте забарвлення) = ¾ х 100% = 75%

% F2 (суцільне забарвлення) ¼ х 100% = 25%

Відповідь: імовірність народження у цієї пари чорного акошеня без плям на тілі складає 25% (або ¼ всього потомства).





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 1211 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...