Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні засади організації докумєнтообороту



Поняття докумєнтообороту

Кожна здійснена на підприємстві господарська операція повинна відображатися у бухгалтерському обліку. У зв'язку з тим, що документи оформляються різними працівниками, які несуть відповідальність за здійснення господарських операцій (не завжди бухгалтери), на підприємстві необхідно чітко розмежувати відповідальність за оформлення і передачу первинних документів до місць їх обробки та зберігання, налагодити найбільш зручний порядок створення документів, реєстрації їх показників у бухгалтерському обліку, руху в межах підприємства та зберігання.

Роль головного бухгалтера як організатора бухгалтерського обліку та контролю на підприємстві проявляється у створенні раціонального докумєнтообороту.

Документооборот - це сукупність робіт зі створення, перевірки, обробки та зберігання документації від моменту її складання до передачі в архів.

Організація докумєнтообороту є складовою організації бухгалтерського обліку, яка забезпечує:

■=> впорядкування руху первинних документів;

О оптимальну кількість підрозділів і виконавців, через які повинен пройти кожен первинний документ;

^ визначення максимального терміну перебування документу в кожному підрозділі (в окремого виконавця);

<=> стабільність роботи бухгалтерської служби та підвищення продуктивності праці облікових працівників;

<=> чіткість руху та оперативність обробки документів та інформації, що формується на їх підставі.

Раціонально організований документооборот повинен забезпечити мінімальний розрив у часі між здійсненням господарської операції та отриманням звітної інформації для прийняття управлінських рішень. При цьому документооборот повинен визначати порядок візування документів для забезпечення відповідальності та контролю за здійсненням господарських операцій.


10*







Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 242 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...