Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема: Поняття, принципи і система цивільного права



Федеральное агентство по образованию

ГОУ ВПО «Уральский государственный технический университет-УПИ»

Кафедра «Электронное машиностроение»

Оценка работы

Члены комиссии

РАЗРАБОТКА ТЕХНОЛОГИЧЕСКОГО ПРОЦЕССА

ИЗГОТОВЛЕНИЯ ОТЛИВКИ

(ПОКОВКИ)

Курсовая работа

Пояснительная записка

ХХХХХХ ХХ ПЗ

номер специальности Вариант задания Вид документа

Руководитель И.О. Фамилия

Нормоконтроль И.О. Фамилия

Студент И.О. Фамилия

Екатеринбург 200_ г

Вступ

Третя кодифікація приватного законодавства, що ознаменувалась 16 січня 2003 року Цивільного кодексу України, відкрила епоху ствердження і розбудови нашої держави.

Характерними ознаками цієї трансформації, насамперед, є розвиток конституційних положень про соціальну значущість та пріоритетність людини, її прав та охоронюваних законом інтересів. Важливість такого гуманітарного правового світогляду ще на початку ХХ століття обґрунтував видатний дореволюційний цивіліст Й. О. Покровський у своїй фундаментальній праці „ Основі проблеми громадського права”. Безперечно такий підхід до ролі та місця людини у системі соціальних пріоритетів не лише дасть можливість адаптувати національне законодавство до стандартів Європейського Союзу, а й прискорить процес створення та розвитку в Україні громадянського суспільства.

Ще однією істотною ознакою новітньої цивілістичної доктрини є відмов від адміністративно-правової планової системи управління економікою і перехід до засад вільного ринкового регулювання та конкуренції. Цьому сприяли і закріплення нових підходів до свободи підприємницької діяльності, свободи договору, рівності форм власності тощо. Таке бачення розвитку правового регулювання економічних процесів у поєднанні з виваженою податковою політикою повинно забезпечити стрімке фінансово-економічне зростання добробуту як України в цілому так і кожного громадянина зокрема.

Однак реформування цивільного законодавства мало й низку суттєвих проблем. Насамперед. Попри намагання переважної більшості розробників, серед яких були найкращі науковці та практики України, Цивільний кодекс так і не став єдиним кодифікованим актом у сфері приватноправового регулювання та охорони суспільних відносин. Причин цьому більше, ніж достатньо: це і прийняття окремим актом Сімейного кодексу України і вилучення книги, яка регулювання міжнародні приватноправові відносини. І прийняття Господарського кодексу України. На наше переконання, така розрізненість близьких за духом нормативно-правових актів не лише може створити непотрібну конкуренцію між їх нормами, а й зумовити цілу низку проблем, що пов’язані з єдиним та одноманітним застосуванням приватного законодавства.

І саме висвітленню переваг нового Цивільного кодексу, його основних положень. А також вирішенню проблем при їх застосуванні у сучасний період присвячено цю працю.

Тема: Поняття, принципи і система цивільного права

Лекція

План

1. Місце цивільного права в система галузей права.

2. Метод цивільно-правового регулювання.

3. Функції цивільного права.

4. Визначення та система цивільного права.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 215 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...