Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

У хворого з флегмоною стегна лікар з рани взяв гній і направив на бактеріологічне дослідження. На кро-в’яному агарі виросли колонії бочкоподібної форми (до



Мм у діаметрі) сіруватого кольору, які були оточені широкою зоною гемолізу. У мікропрепараті, пофарбо-ваному за методом Грама, бактеріолог виявив бактерії округлої форми (діаметром до 1 мм), синьо-фіолетового кольору, які були розміщені у вигляді ланцюжків. Який мікроорганізм бактеріолог виявив у гної з рани?

А. β- гемолітичний стрептокок.

В. Золотистий стафілокок.

C. Епідермальний стафілокок.

D. Proteus vulgaris.

Е. α (альфа) - гемолітичний стрептокок.

У харкотинні хворого з підозрою на крупозну пневмонію бактеріолог виявив грампозитивні коки, здатні до утворення капсул. Капсули набрякали при додаванні специфічної імунної сироватки. Назвіть вид збудника.

А. Staphylococcus haemolyticus.

В. Streptococcus pneumoniae.

C. Staphylococcus aureus.

D. Streptococcus viridans.

Е. Streptococcus pyogenes.

У слизі з мигдаликів хворого на ангіну бактеріолог виявив мікроорганізми кулястої форми, які у мікропрепараті, пофарбованому за методом Грама, були розміщені у

Вигляді коротких ланцюжків. Який мікроорганізм бактеріолог виявив у слизі з мигдаликів?

А. Стрептокок.

В. Стафілокок.

C. Диплокок.

D. Мікрокок.

Е. Тетракок.

У 6-річної дитини захворювання, яке було викликане гемолітичним стрептококом, почалося з гострого катару зіва та мигдаликів, який поширився на слизову оболонку рота, язик (“малиновий язик”) та глотку. На поверхні мигдаликів лікар виявив ділянки некрозу, які поширювались на м’яке піднебіння та глотку. На ділянках, де відбулося відторгнення некротичного матеріалу, утворилися виразки. Лікар відмітив збільшення шийних лімфатичних вузлів та на тілі точковий висип яскраво-червоного кольору. Висип був відсутній у ділянці носо-губного трикутника. Який діагноз лікар поставив хворій дитині?

А. Кір.

В. Ангіна.

C. Скарлатина.

D. Дифтерія.

Е. Менінгококовий назофарингіт.

У хворого лікар відмітив підвищення температури тіла (до 39 °С), кашель з великою кількістю харкотиння. Пацієнт скаржився на біль у грудній клітці. При дослідженні харкотиння бактеріолог виявив грампозитивні диплококи. Який мікроорганізм найімовірніше є збудником захворювання?

А. Neisseria meningitidis.

В. Klebsiella pneumoniae.

C. Mycoplasma pneumoniae.

D. Streptococcus pneumoniae.

Е. Legionella pneumophila.

У 7-річної дитини, яка часто хворіла на ангіну стрептококової етіології, лікар запідозрив розвиток ревматизму і призначив серологічне дослідження. Наявність антитіл до якого зі стрептококових антигенів підтвердить попередній діагноз?

А. О -стрептолізину.

В. С -вуглеводу.

C. М -білка.

D. Еритрогенного токсину.

Е. Капсульного полісахариду.

У 30-річного хворого після стрептококової ангіни лікар передбачає розвиток підгострого септичного ендокардиту. Який вид стрептококу найімовірніше бактеріолог виділить під час посіву крові?

А. Streptococcus viridans.

В. Streptococcus pyogenes.

C. Streptococcus agalactiae.

D. Streptococcus pneumoniae.

Е. Streptococcus bovis.

Річній жінці було зроблено операцію на органі черевної порожнини. На шосту добу після оперативного втручання лікар у пацієнтки відмітив підвищення температури тіла, вона скаржилася на кашель та озноб. Під час мікроскопії харкотиння бактеріолог виявив грампозитивні диплококи ланцетоподібної форми. Який мікроорганізм, на Вашу думку, є найімовірнішим збудником захворювання.

А. Streptococcus pneumoniae.

В. Streptococcus pyogenes.

C. Klebsiella pneumoniae.

D. Mycoplasma pneumoniae.

Е. Chlamydia pneumoniae.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 401 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...