Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Прийняття рішень у полі шостої інформаційної ситуації



Класичними прикладами критеріїв прийняття компромісних рішень у полі шостої інформаційної ситуації є критерій Гурвіца, модифіковані критерії та критерій Ходжена-Лемана.

1) Критерій Гурвіца. Гурвіц запропонував використовувати зважену комбінацію найкращого та найгіршого. Такий підхід до вибору рішень відомий як критерій показника песимізму-оптимізму. Особливістю його є те, що в ньому передбачається не повний, а частковий антагонізм середовища та ОПР. Згідно з критерієм Гурвіца, у випадку, якщо , оптимальним є рішення:

Величину називають λ показником Гурвіца для У випадку, якщо , оптимальним є рішення:

Параметр λ в обох випадках можна інтерпретувати як коефіцієнт несхильності до ризику.

2) Модифіковані критерії. Згідно з модифікованими критеріями, у випадку, якщо , оптимальним є рішення:

або у випадку, якщо

, рішення: де а як величину можна використати середньоквадратичне семіквадратичне відхилення тощо. Параметр , який використовують у зазначених вище критеріях, можна тлумачити як коефіцієнт несхильності ОПР до ризику.

3) Критерій Ходжеса-Лемана, який являє собою «суміш» критеріїв Байєса та Вальда.Згідно з критерієм Ходжеса-Лемана, у випадку, якщо

оптимальним є рішення:

Якщо

, то оптимальним рішенням є:

Як і раніше, параметр , і його можна інтерпретувати як коефіцієнт несхильності до ризику.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

15.10.12

1. Перший метод – центр тяжіння.

2. Метод медіани - якщо нечітка множина задана дискретно потрібно знайти найменше значення х-іте для якого виконується наступна нерівність.

3. Центр максимумів

4. Найменший з максимумів

5. Найбільший з максимумів

Лінгвістичною змінною називають змінну значенням якої можуть бути слова або словосполучення деякоої природньої мови. Терм множиною називаєтьсЯ множина всіх можливих значень лінгвістичної змінної. Термом називається елемент терм множини.

Терм задається нечіткою множиною за допомогою функції належності.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 461 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...