Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Правова регламентація охорони праці в законодавстві ЄС



НЕ 2.7.

Лекція на тему:

Правове регулювання праці та соціальної сфери

План:

1. Правове регулювання соціальної політики в ЄС

2. Правова регламентація охорони праці в законодавстві ЄС

3. Правове регулювання трудових відносин на підприємствах в ЄС

4. Принцип рівності чоловіків і жінок у професійному житті в законодавстві ЄС

5. Компетенція ЄС у сфері освіти

6. Гарантії прав працівників-мігрантів та їхніх дітей у сфері освіти

Правове регулювання соціальної політики в ЄС

Загальними політиками з регулювання різних аспектів економічної діяльності, одним із складових елементів компетенції ЄС є "політика забезпечення зайнятості" і "політика в соціальній сфері" (п. 2 ст. 5 ДФЄС), так само як і " політика в галузі охорони здоров'я "(п.2 ст. 4 ДФЄС).

Правовою основою проведеної ЄС соціальної політики, як і інших спільних політик, є положення відповідних розділів і глав частини III установчого договору "Політики Союзу та внутрішня діяльність". У сфері соціальної політики джерелом повноважень ЄС служать розділ IX "Зайнятість", розділ X ДФЄС "Соціальна політика" та розділ XI "Європейський соціальний фонд", а також розділ XIV "Охорона громадського здоров'я".

Правова регламентація охорони праці в законодавстві ЄС

Як випливає з ст.151 ДФЄС, найважливішим напрямком соціальної політики ЄС є забезпечення охорони праці. Плани конкретних заходів у цій сфері встановлюються в програмах дій з охорони безпеки і здоров'я на виробництві.

Всі діючі та намічені до прийняття в майбутньому директиви Співтовариства і відповідно законодавчі акти держав-членів повинні слідувати трьом правовим принципам охорони праці та здоров'я працівників, встановленим у Директиві 89/391/ЄЕС рамкової від 12 червня 1989р., що вводить заходи, що сприяють підвищенню безпеки і поліпшенню охорони здоров'я трудящих на виробництві:

- Обов'язок роботодавця гарантувати здоров'я і безпеку в процесі здійснення трудової діяльності, зокрема шляхом належного і своєчасного інформування працівників за допомогою інструкцій, спеціальних курсів правильного поводження з обладнанням підприємства;

- Обов'язок кожного працівника сприяти охороні власного здоров'я і безпеки, безпеки інших працівників шляхом дотримання інструкцій безпеки, правильного використання технічних засобів;

- Відсутність (або обмеження) відповідальності роботодавця за шкоду, заподіяну здоров'ю працівника зважаючи непереборної сили (непередбачених або надзвичайних обставин).





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 360 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...