Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Суть і значення безготівкових розрахунків



ЦЕНТРАЛЬНА СПІЛКА СПОЖИВЧИХ ТОВАРИСТВ УКРАЇНИ

(УКООПСПІЛКА)

Кіровоградський кооперативний коледж економіки і права імені М.П.Сая

Розглянуто та затверджено на засіданні

циклової комісії обліково – економічних дисциплін

Протокол № 1 від 29.08.2014р.

Голова циклової комісії

_____________ О. П. Панченко

Спеціальність: 5.03050801 "Фінанси і кредит" Курс IIІ

Дисципліна: "Банківські операції"

Лекція 12

Тема 4. Операції з обслуговування платіжного обороту

Тема лекції 12. Безготівкові розрахунки

Навчальна мета: Розкрити сутність і значення безготівкових розрахунків; назвати класифікацію безготівкових розрахунків та принципи організації безготівкових розрахунків.

Виховна мета: Формувати якості особистості студентів та пізнавальний інтерес; показати значення теми для успішного опанування економічних дисциплін. Показати взаємозв’язок між економічними дисциплінами.

Розвивальна мета: Спонукати до пізнавальної, наукової, творчої діяльності; розвивати самостійність та творче мислення.

Методична мета: Активізація процесу навчання.

План

1. Суть і значення безготівкових розрахунків.

2. Класифікація безготівкових розрахунків.

3. Принципи організації безготівкових розрахунків.

4. Розрахункові документи, порядок їх оформлення.

Наочність:

· Опорний конспект до лекції №12

Міждисциплінарні зв’язки:

Забезпечувані: Бух.облік та звітність у комерційних банках.

Забезпечуючі: Фінанси, Гроші та кредит.

Література

Основна

1. Мороз A.M., Савлук М.І., Пуховкіна М.Ф.та ін.. Банківські операції. - К.: КНЕУ,2008

2. Петрук О.М. Банківська справа. - Житомир: ЖДТУ, 2004

Додаткова

1. Прокопенко І.Ф. Основи банківської справи. - К.: ЦНЛ, 2005

Викладач ___________ С.П.Ніколаєва

Суть і значення безготівкових розрахунків.

Діяльність комерційних банків зі здійснення платежів і розрахунків у народному господарстві визначає їх вирішальну роль в організації грошового обігу. Грошовий обіг на території України здійснюється в готівковому або безготівковому порядку.

Готівкові розрахунки — це платежі готівкою підприємств, підприємців та фізичних осіб за реалізовану продукцію і за операціями, які безпосередньо не пов'язані з реалізацією продукції та іншого майна.

Безготівкові розрахунки — це грошові розрахунки, за яких платежі здійснюються без участі готівки перерахуванням коштів з рахунка платника на рахунок отримувача грошей або врахуванням взаємних вимог. Комерційні банки зацікавлені в залученні грошей для розрахунково-касового обслуговування.

Підприємства, організації у процесі виконання укладених договорів здійснюють розрахунки за своїми зобов'язаннями.

Розрахунки між суб'єктами господарської діяльності, як правило, здійснюються у безготівковому порядку через банк. За умов ринкової економіки розрахунки відіграють важливу роль у регулюванні різних сфер господарського життя. Завдяки розрахункам здійснюються платежі за грошовими зобов'язаннями, за їх допомогою контролюються як витрачання коштів, так і їх цільове використання, а також відповідний розподіл та додержання режиму економії різними власниками.

Відносини, в яких одна сторона здійснює платежі на користь іншої через кредитні установи, називаються розрахунковими. Специфіка цих відносин полягає у тому, що вони мають самостійний майновий характер із двома моментами — участь банківських установ та застосування спеціального законодавства про банківські операції.

З метою вдосконалення організації комерційними банками розрахунково-касового обслуговування народного господарства постановою Правління НБУ затверджені Правила організації розрахунково-касового обслуговування комерційними банками клієнтів і взаємовідносин з цього питання між територіальними управліннями Національного банку України та комерційними банками в національній валюті. Відповідно до цього між комерційним банком і клієнтом укладається договір на розрахунково-касове обслуговування, у якому передбачається комплекс взаємних зобов'язань банку і клієнта щодо користування коштами і банківськими послуга­ми. Крім того, порядок проведення розрахункових операцій регулюється Інструкцією про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті від 29 березня 2001 р, Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні від 19 лютого 2001р., Інструкцією про міжбанківські розрахунки в Україні від 27 грудня 1999 р., затвердженими постановами Правління НБУ.

Для зберігання коштів і проведення розрахунків між учасниками розрахункових правовідносин в установах банку відкриваються різні за правовим режимом рахунки. Відповідно до чинного законодавства всі юридичні особи всіх форм власності та видів діяльності, а також громадяни України, іноземні громадяни, особи без громадянства, які є суб'єктами підприємницької діяльності, зобов'язані зберігати свої кошти на рахунках в установах банків.

Стаття 6 Закону України "Про платіжні системи та переказ грошей в Україні" від 5 квітня 2001 р. передбачає, що банки мають право відкривати рахунки резидентам України (юридичним особам, їх відокремленим підрозділам, фізичним особам), нерезидентам України (юридичним особам — інвесторам, представництвам юридичних осіб в Україні та фізичним особам). Зазначені особи мають право відкривати рахунки в будь-яких банках України відповідно до власного вибору та за згодою цих банків для забезпечення своєї господарської діяльності і власних потреб.

Докладно порядок відкриття рахунків та їх режими регулюється спеціальною Інструкцією про порядок відкриття та використання рахунків у національній та іноземній валюті, затвердженою 18 грудня 1998 р. постановою Правління Національного банку України.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 1348 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...