Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інструменти міжнародного ринку капіталів



Міжнародний ринок облігацій

Якщо євроринок має справу з короткостроковими і середньостро­ковими позиками, то міжнародний ринок облігацій надає позичальникам кошти на довгий термін за межами його країни.Ринок єврооблігацій виник в Лондоні в результаті лібералізації британського валютного контролю, який був спрямований на повернення місту ролі міжнародного фінансового центру.

Виникнення ринку єврооблігацій відноситься до початку 70-х років. Організували його великі міжнародні банки, котрі здійснювали активні операції в євровалютах і були зацікавлені в джерелах довготермінових позичкових капіталів для своїх клієнтів (ТНК). Цей ринок характеризується великою гнучкістю та адап­тивністю. Емітентами міжнародних облігацій є:



На ринку міжнародних облігацій обертається два види цінних паперів:

1) іноземні облігації;

2) єврооблігації.

Іноземні облігації – цінні папери, випущені нерезидентом у національному фінансовому центрі і виражені в національній валюті. Вони "підкріпляються" регламентаціями країни – емітента ЦП, однак на практиці діють здебільшого за принципом євроринків і є безпосереднім конкурентом єврооблігацій.

Єврооблігації – боргові зобов’язання, що є одним із видів цінних паперів, котрі випускаються позичальниками при отриманні довготермінових кредитів на євроринку. Єврооблігації мають всі ознаки облігацій, а також деякі особливості, а саме:

– розміщуються одночасно на ринках кількох країн, а не однієї;

– валюта єврооблігаційної позики для кредиторів є іноземною (за виключенням банків США, для них – національною);

– переважно єврооблігації розміщуються емісійним синдикатом, що створюється банками кількох країн і виступає гарантом по позиці.

Основна відмінність між цими двома категоріями облігацій полягає у тому, що перші продаються на певній біржі в той час, коли другі – не обов`язково котируються у певному географічному місці.

На ринку євробонд перевага надається цінним паперам з плаваючим курсом. Ця тенденція посилюється, оскільки у випадку змінних процентних ставок цінні папери з плаваючою ставкою можна обміняти на облігації з фіксованим доходом.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 575 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...