Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні особливості транспортного обслуговування туристів



Лекція. ТРАНСПОРТНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ ТУРИСТІВ

Загальні особливості транспортного обслуговування туристів.

Обслуговування туристів на авіатранспорті.

Обслуговування туристів на залізничному транспорті.

Обслуговування туристів на автотранспорті.

Обслуговування туристів на водному транспорті.

Загальні особливості транспортного обслуговування туристів.

Суттєвою ознакою туристичної діяльності є подолання простору від місця постійного проживання до місця відпочинку, ознайомлення з пам'ятками природи, історії та культури тощо. В сучасних умовах стрімкого розвитку транспортних засобів все більше ускладнюється завдання приведення можливостей організаторів відпочинку у відповідність з різноманітними та динамічними вимогами щодо транспортного обслуговування туристів різних вікових, соціальних, мотиваційних та інших категорій.

При плануванні подорожі враховуються такі фактори, як швидкість доставки до цілі подорожі, безпека, вартість переїзду і наявність пільг та знижок, комфортність, можливість перевезення багажу, зупинки, широкого обзору під час поїздки, умови для сну і відпочинку, харчування, рівень шуму і вібрацій, наявність несприятливих екологічних впливів. Чим сприятливіші оцінки має набір таких факторів, тим вища вартість транспортної подорожі. Однак, жодний вид транспорту не задовольняє такому набору вимог повністю.

Використання того чи іншого виду транспорту при формуванні турпродукту визначається:

1) рейтингом популярності;

2) ступенем розвитку транспортної системи певної території;

3) видом подорожі;

4) протяжністю маршруту;

5) платоспроможністю туриста;

6) туристично-рекреаційними ресурсами території;

7) національними традиціями;

8) демографічною структурою населення та ін.

Кожен вид транспорту має свої переваги та недоліки.

Переваги авіатранспорту: висока швидкість доставки, високий рівень сервісу; високий рівень безпеки.

Недоліки: високий рівень тарифів, низький рівень мобільності, тривалий процес обслуговування в аеропорті, високі питомі капітальні затрати.

Переваги залізничного транспорту: значний рівень комфорту, можливість транспортування багажу, порівняно висока швидкість, високий рівень безпеки, адекватна цінова політика.

Недоліки залізничного транспорту: низька мобільність, неможливість частих зупинок в дорозі.

Переваги автомобільного транспорту: мобільність, невисокі тарифи, можливість транспортування багажу, можливість зупинок в дорозі, широкий обзор, невисокі питомі капітальні затрати та ін.

Недоліки даного виду транспорту: невисока пасажиромісткість і експлуатаційна швидкість, забруднення довкілля продуктами згоряння палива, невисокий рівень комфортного життєзабезпечення під час тривалих подорожей, висока аварійність та ін.

Переваги водних туристських подорожей: високий рівень комфорту; значний обсяг одночасного пасажирозавантаження; можливість реалізації різних видів і цілей туризму (пізнавальний, бізнес, учбовий та ін.); можливість повноцінного відпочинку; повний комплекс життєзабезпечення.

Туристична подорож може проходити при комбінованому використанні декількох видів транспорту: залізничний + автобус, авіаційний + автобус і т.п. Найбільш мобільні види транспорту - автобус і легковий автомобіль - використовуються як на самостійних маршрутах, так і у вигляді трансферного транспорту для доставки туристів з аеропорту/вокзалу в готель і назад.

При внутрішньому туризмі найбільшу популярність мають автобусні і залізничні перевезення. В останні роки збільшився відсоток туристів, які користуються авіатранспортом, що пов'язано з розвитком таких видів туризму, як шоп-тури і бізнес-тури, де визначальним фактором є швидкість доставки.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 814 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...