Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Характеристика обстежених приміщень



У загальноосвітніх навчальних закладах України

В рамках Програми соціального партнерства ДТЕК

УЗАГАЛЬНЕНИЙ ЗВІТ

ПРО ПРОВЕДЕННЯ ТЕПЛОВОГО АУДИТУ ШКІЛЬНИХ ПРИМІЩЕНЬ

Спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 234 м. Києва

З поглибленим вивченням економіки і права

(назва загальноосвітнього навчального закладу)

Розробники:

Пархомчук О.І.

учасники гуртка «Теплинка»

Київ

Рік

Актуальність теми.

Основою розвитку людської цивілізації є енергетика. Від стану енергетики залежить стан науково-технічного прогресу та виробництва й життєвий рівень людей. Потреби в енергії неухильно зростають і безперервно перевищують реальні можливості її виробництва. Це зумовило виникнення енергетичної проблеми, яка є однією з глобальних. Згідно з концепцією сталого розвитку, прийнятої у 1992 році і підтриманої ООН, людством повинні бути прийняті термінові заходи щодо запобігання всесвітньої екологічної катастрофи.

Важливу роль тут може зіграти енергозбереження. Енергозбереження – реалізація правових, організаційних, наукових, виробничих, технічних та економічних заходів, спрямованих на ефективне використання паливо-енергетичних ресурсів та на залучення в господарську діяльність використання поновлюваних джерел енергії.

Розумне використання енергії є однією з найгостріших проблем сучасності. Запаси основної вуглеводневої сировини виснажуються і не поновлюються. Приблизно 70% вугілля і вся нафта будуть використані до середини 21 століття. Спалювання такої кількості палива призведе до подвоєння вмісту СО2 в атмосфері та підвищенню температури на 3 градуси і до збільшення швидкості підвищення океанічного рівня більш ніж на 0,5 см на рік.

Енергетичний аудит – це вид діяльності, спрямований на зменшення споживання енергетичних ресурсів суб'єктами господарювання за рахунок підвищення ефективності їх використання. Предметом енергетичного аудиту є система обстеження споживання палива та енергії, аналізу і видачі рекомендацій по ефективному використанню енергоресурсів.

Головною метою енергетичного аудиту є пошук можливостей енергозбереження та допомоги суб’єктам господарювання у визначенні напрямів ефективного енерговикористання. Об’єктом енергетичного аудиту може бути будь-яке підприємство, енергетична установка, будівля, агрегат, що споживає або виробляє енергію.

Призначенням енергетичного аудиту є рішення таких задач:

• складання карти використання об’єктом паливно-енергетичних ресурсів;

• розробка організаційних і технічних заходів, направлених на зниження втрат енергії;

• визначення потенціалу енергозбереження;

• фінансова оцінка енергозберігаючих заходів.

Проведення енергоаудиту полягає у виконанні шести послідовних етапів:

1. Визначення обсягу споживання енергії і її вартості за репрезентативний проміжок часу.

2. Обстеження паливно-енергетичних потоків на об'єкті.

3. Аналіз ефективності використання енергії та енергоносіїв.

4. Розробка рекомендацій з ефективного використання енергоресурсів.

5. Економічне обгрунтування пропонованих рекомендацій.

6. Підготовка звіту.

На першому плані постають питання екологічного стану в Україні, найбільш важливих екологічних загроз та викликів сьогодення і шляхів їх подолання, важливості енергетичної незалежності України, зокрема, впровадження ресурсо- та енергоощадних технологій. Економія енергоносіїв – не єдиний позитив, який необхідно отримати від реалізації проекту. Найважливіше – забезпечення комфортних умов для здорового розвитку та навчання дітей.

Завданням теплового аудиту є орієнтація дітей на актуальні потреби енергозбереження, розвиток екологічного мислення учнів; привернення уваги дітей до вивчення навколишнього середовища, до його охорони з точки зору використання енергії, економії, та використання альтернативних видів енергії, навичок екологічно безпечного стилю життя. Власні дослідження допомагають учням уявити важливість проблеми, навчитися економно поводитись з ресурсами, розвивають різні типи енергозберігаючих компетентностей; виховують відповідальність за свої дії відносно навколишнього середовища, навчають приймати вірні енергозберігаючі рішення.

Головна мета – виховання відповідального та свідомого майбутнього споживача, який буде усвідомлювати важливість збереження енергоресурсів, зберігати й раціонально використовувати теплову енергію, а також бережливого ставлення до навколишнього середовища.

Об’єкт дослідження: приміщення школи, яке була здано в експлуатацію у 1982 році.

Очікується, що завдяки участі у тепловому аудиті відбудеться поліпшення рівня знань учнів, їх батьків та громадськості щодо збереження енергії та поступова зміна поведінки споживачів у бік раціонального використання електричної та теплової енергії і вживання енергозберігаючих заходів, скорочення витрат теплової та електричної енергії школами. Є надія, що зросте комфортність приміщень школи і, як наслідок, покращиться здоров’я учнів та учителів.

Вступ

Спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 234 м.Києва з поглибленим вивченням економіки і права бере участь у проекті «Енергоефективні школи» з жовтня 2013 року. У школі працює енергозберігаючий гурток «Теплинка» за освітньою програмою «Енергоефективні школи» для учнів пілотної групи, який забезпечує залучення підростаючого покоління до навчально-практичної діяльності з питань ефективного використання енергоресурсів, виховує у підростаючого покоління стійкі енергозберігаючі звички. Майже щоденно проводяться заходи по енергозбереженню: інтегровані уроки, класні години, зустрічі з громадськістю. Практичні навички учні отримують під час проведення теплового аудиту у школі та вдома. Значною подією була екскурсія на теплову електроцентраль ТЕЦ - 6.

Метою теплового аудиту є залучення підростаючого покоління до процесу енергозбереження. Адже школярі, які навчаться самі зберігати енергію в школі, навчать дорослих удома, а в майбутньому зроблять прорив в енергозбереженні на своїх робочих місцях, а значить, і у всій країні.Важливе й те, що у школах є колосальний потенціал для енергозбереження. Скорочення споживання енергії у бюджетній сфері повинно бути найважливішим завданням. Адже це найлегший та найдешевший шлях скоротити споживання імпортного газу.

Характеристика обстежених приміщень

Тепловий аудит приміщень школи почав проводитись з 14 жовтня – на першому занятті гуртка «Теплинка» після проведення ввідного інструктажу з ТБ та інструктажу з правил вимірювання температури. Гуртківці провели початкові вимірювання температури (добре, що фізкабінет має багато термометрів) усіх приміщень школи – від підвалу до кабінету директора. Допомагали вчителі, завгосп та технічний персонал школи. Далі проводились ще 2 загальні вимірювання температури школи з настанням морозів для вибору приміщень школи, які потребують розробки заходів з енергоефективності та /або покращення теплового комфорту.

Провівши попередній моніторинг та порадившись з учителями і батьківським комітетом, виділили для постійного моніторингу такі приміщення:

1. Велика спортивна зала.

2. Маленька спортивна зала.

3. Вестибюль.

4. Їдальня.

5. Рекреація (І поверх - каб.105-106).

6. Каб.105.

7. Каб.106.

8. Каб.211.

9. Рекреація (ІІ поверх - каб.210-213).

Щоденні вимірювання температури проводились гуртківцями перед уроками, коли у класах ще не було учнів з 03.02.14 по 31.03.14. Результати вимірювань у Таблиці температур 1, порівняльні графіки в Додатку 1(графіки 1-3). Аналіз Таблиці температур 1 показав, що деякі приміщення з переліку достатньо комфортні з точки зору теплового режиму.

· Це в першу чергу їдальня, де працюють доволі потужні електричні печі та плити. Тут температуру приміщення періодично потрібно знижувати. Можна рекомендувати використання термостатичних вентилів.

· Мала спортивна зала теж має підвищену температуру. Значну роль тут відіграє інсоляція - великі вікна виходять на південь. Висота вікон значна, і тому світло нагріває майже всю підлогу, що значно підвищує температуру приміщення навіть і взимку. (див. мал.1)

· Особливо це помітно, якщо провести порівняння з великою спортивною залою, де вікна виходять на схід, а південна стіна повністю без вікон. Великою несподіванкою було для гуртківців, коли вони виявили тут необлаштовані великі залізні двері, а також той факт, що батареї були «зашиті» ДСП, причому у верхній частині коробів не було отворів. Попросили батьків, і вони висвердлили великі отвори зверху (див. мал.2).

· Кабінети № 105 і 106 потрапили у список на прохання батьків, які скаржились на некомфортні умови у приміщеннях. Проте температурний моніторинг показав, що за звичайних кліматичних умов температура тут не опускається нижче 150С -170С і то лише 4 дні за 2 місяці моніторингу. Вимірювання пірометром показали, що температура теплоносія у цих кабінетах нижча: при температурі зовнішнього повітря -40С пряма подача була 58 0С, зворотна 480С, у той час, як в інших кабінетах у середньому відповідно 640С і 530С. Вирішили, що найбільш практично буде придбання декількох електричних обігрівачів для використання під час сильних морозів узимку, а ще раціональніше не використовувати дані приміщення у ці дні, адже школа у перші роки свого існування налічувала понад 2,5 тисячі учнів та 150 вчителів, і тому необхідне приміщення на декілька днів можна знайти, переробивши розклад.

· Кабінет 211 досить комфортний з точки зору теплового режиму, незважаючи на те, що була скарга голови батьківського комітету класу. Він невеликий, і температура тут часто буває вищою від рекомендованої (особливо, коли на вулиці не дуже холодно і в час максимальної інсоляції приміщення: о 10-11 годині ранку) (Додаток 1; малюнки 3, 4). Можна рекомендувати використання термостатичних вентилів. Система опалення у школі двохтрубна, тому монтаж нескладний. Термостатування опалювальних приладів – це загальноприйнятий у всьому світі простий, надійний і недорогий спосіб підтримки бажаної температури повітря у приміщенні і регулювання теплоспоживання. (Додаток 1; малюнок 5).

· Рекреація (І пов.- каб.105-106). Тут іноді буває доволі прохолодно. Особливо, коли дме північний вітер, адже відбувається інфільтрація холодного повітря через старі вікна і виникають протяги через вестибюль школи. Пов’язано це також і з тим, що тут, як і в кабінетах 105-106, у батареях порівняно низька температура теплоносія. Якщо поставити двері між коридором і вестибюлем, то комфортність цієї зони зросте.

· Рекреація (ІІ пов.- каб.210-213). Тут температура абсолютно комфортна. Зона захищена зі сходу, півдня і півночі кабінетами. Зовнішнє огородження невеликої протяжності зони з заходу виходить на внутрішній дворик. Висока температура теплоносія.

Висновки

Таким чином, на засіданні комісії з покращення енергоефективності при директору після аналізу зібраного матеріалу прийшли до висновку, що найбільш ефективним вкладенням коштів буде реконструкція вхідних груп школи. (Додаток1; малюнки 6,7).

Обґрунтування таке:

· Виявлено 9 вхідних груп, жодна з яких не відповідає сучасним стандартам енергозбереження і через які відбуваються значні тепловтрати.

· Реконструкція вхідних груп першого поверху вплине позитивно на тепловий комфорт усієї школи, а не 1-2 кабінетів.

· Утеплення вхідних груп не вимагає великих коштів і має невеликий термін окупності. Особливо це важливо в наш час, коли держава вводить режим суворої економії у зв’язку з важким економічним становищем.

· Вхідні групи мають тривалий строк експлуатації у той час, як утеплення зовнішніх огороджень служить набагато менше.

· Виховне значення такого проекту полягає у тому, що діти і батьки бачать, як за допомогою простих дій, невеликих коштів можна добитись значної економії теплової енергії і грошей.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 293 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...