Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Описати особливості організації та методику аудиту оподаткування



Замовниками податкового аудиту можуть бути різні групи підприємств, а саме:

а) великі компанії зі складною організаційною структурою, які мають самостійні підрозділи, що є платниками по­датків;

б) підприємства, що здійснюють зовнішньоекономічну діяль­ність і мають складні податкові розрахунки;

в) підприємства, для яких загальний аудит є обов’язковим;

г) суб’єкти господарювання пе­ред очікуваною перевіркою податковими органами для зниження по­даткових ризиків;

д) підприємства, де здійснено зміну головного бух­галтера чи керівника, а також інші суб’єкти господарювання.

У цілому податковий аудит є актуальним для всіх підприємств та установ, які здійснюють відрахування до бюджету та позабюджетні фонди.

Замовники податкового аудиту та користувачі звіту аудитора по­винні усвідомлювати, що думка аудитора щодо податкової звітності не може бути підтвердженням достовірності усієї фінансової бухгал­терської звітності. Слід зазначити, що проведення податкового аудиту не звільняє підприємство від податкового контролю з боку органів податкової служби.

Аудит оподаткування підприємств, як правило, здійснюється на договірних засадах незалежними аудиторськими фірмами. Аудитор повинен переконатися, що замовник послуг пра­вильно розуміє мету та характер майбутньої роботи, зміст підсумко­вих документів, а також поінформований щодо кола осіб, які знайо­митимуться з результатами аудиту.

Відповідні аудиторські завдання (аудит, огляд, спеціальне ауди­торське завдання, консультаційні чи інші послуги) у сфері оподатку­вання оформляються спеціальним договором, який має відповідати законодавству України та при замовленні податкового аудиту - з ура­хуванням норм Міжнародного стандарту аудиту (MCA) 210 “Узго­дження умов виконання завдань з аудиту”. У договорі на виконання аудиторського завдання та листі-зобов’язанні слід чітко зазначити питання, з яких аудитор повинен висловити думку, і їх формулюван­ня не повинно мати подвійне трактування.

В окремих випадках до процесу проведення аудиту оподаткуван­ня можуть залучатись інші аудитори згідно з нормами MCA 600 “Особливі міркування - аудити фінансової звітності групи (включаючи роботу аудиторів компонентів)” та експерти відповідно до ви­мог MCA 620 “Використання роботи експерта, залученого аудито­ром”. При цьому використання роботи експерта чи іншої аудитор­ської фірми (аудитора) не знімає відповідальності з основного ауди­тора за якість наданих послуг.

Аудитори зобов’язані дотримуватися принципів аудиторської етики в ході виконання податкового аудиту і діяти згідно з Кодексом етики професійних бухгалтерів, затвердженим Міжнародною феде­рацією бухгалтерів.

До фундаментальних етичних принципів нале­жать:

- чесність,

- об’єктивність,

- професійна компетентність та належ­на ретельність,

- конфіденційність,

- професійна поведінка.

Серед ін­ших принципів аудитор повинен брати до уваги і такі: професійне призначення, гонорари та інші типи винагороди, маркетинг профе­сійних послуг, подарунки та знаки гостинності. Що стосується неза­лежності аудитора, то дотримання цього принципу є обов’язковим при виконанні аудитором лише завдань з надання впевненості з пи­тань оподаткування.

При виконанні таких завдань, для усунення загроз незалежності аудитора, згідно зі ст. 20 Закону України “Про аудиторську діяльність” забороняється проведення аудиту:

o аудитором, який має прямі родинні стосунки з членами орга­нів управління суб’єкта господарювання, що перевіряється;

o аудитором, який має особисті майнові інтереси у суб'єкта гос­подарювання, що перевіряється;

o аудитором - членом органів управління, засновником або влас­ником суб’єкта господарювання, що перевіряється;

o аудитором - працівником суб’єкта господарювання, що пере­віряється;

o аудитором - працівником, співвласником дочірнього підпри­ємства, філії чи представництва суб'єкта господарювання, що перевіряється;

o якщо розмір винагороди за надання аудиторських послуг не вра­ховує необхідного для якісного виконання таких послуг часу, належних навичок, знань, професійної кваліфікації та ступеня відповідальності аудитора;

o аудитором в інших випадках, коли не забезпечуються вимоги щодо його незалежності.

Аудитор не повинен упереджено ставитися до діяльності та по­даткових аспектів господарювання підприємства і має виходити з того, що ця діяльність відповідає встановленим нормам та чинному законодавству, доки не буде отримано докази протилежного. Однак водночас слід застосовувати професійний скептицизм щодо подат­кових документів та звітів, які перевіряються, беручи до уваги висо­ку імовірність наявності порушень податкового законодавства клі­єнтом. У цілому перевірка має бути виконана добросовісно і з на­лежною ретельністю.

Урегулювання і відповідного відображення у договорі на надання певного виду аудиторських послуг у сфері оподаткування потребує відповідальність сторін, яка є майже ідентичною відповідальності аудитора при звичайному аудиті, хоча і потребує певного уточнення. Зокрема, керівництво підприємства несе відповідальність за дотри­мання чинного Податкового кодексу України, повноту і точність податкових розрахунків та за правильність і своєчасність належних до сплати податків і зборів до бюджету та позабюджетних фондів. Аудиторська фірма може вимагати від керівництва клієнта до почат­ку проведення робіт письмове підтвердження розуміння того, що проведення податкового аудиту не знімає відповідальності керівни­цтва економічного суб’єкта за правильність і своєчасність виконан­ня зобов’язань з податків і зборів, а також за виконання вимог чин­ного законодавства, за навмисні та ненавмисні викривлення бухгал­терської та податкової звітності і їх своєчасне усунення.

У свою чергу, аудитор (аудиторська фірма) несе відповідальність за висловлення думки про достовірність податкової звітності та роз­рахунків і про виявлені викривлення, за повідомлення керівництва і власників суб’єкта господарювання про виявлені порушення і необ­хідність внесення змін у звітність, уточнення податкових декларацій і розрахунків. Окремо слід наголосити на відповідальності аудитора за збереження конфіденційності інформації, отриманої в ході подат­кового аудиту (за винятком випадків, передбачених чинним законо­давством).

Після укладення договору на виконання податкового аудиту при­значається виконавець (група виконавців); встановлюються строки виконання окремих етапів перевірки, які можуть бути узгоджені із замовником; проводиться оцінка податкового та аудиторського ри­зику, встановлюється рівень суттєвості, розробляються план і програми аудиторської перевірки. Наступним є виконання безпосеред­ньо аудиторських процедур для перевірки податкових розрахунків і документування їх результатів, узагальнення отриманої інформації, підготовка аудиторського звіту та відповідних рекомендацій замов­нику податкового аудиту.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 1591 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...