Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Взаємодія мікросередовища з макросередовищем



У процесі функціонування зовнішнього середовища підприємства мікросередовище взаємодіє з макросередовищем Зовнішнє середовище (макро-і мікросередовище) - це середовище представлена ​​факторами (або умовами), які впливають на діяльність підприємства, але не можуть повністю або частково керувати ним, тобто не контрольована або частково контролюється підприємством середовище, але на яку необхідно звертати увагу, намагатися впливати на неї і підкорятися її законам, правилам і нормам.

Прийнято поділяти всі фактори зовнішнього середовища на: піддаються впливу (управління, впливу) і не є такими. У загальному випадку до факторів зовнішнього середовища, в тій чи іншій мірі піддаються впливу підприємства, можна віднести безпосередніх учасників мікросередовища (ринку).

Найбільш важливим фактором мікросередовища, що піддається впливу, є поведінка споживачів (покупців) продукції підприємства. За допомогою системи формування попиту та стимулювання збуту, інших маркетингових комунікацій підприємство в змозі змінити поведінку споживачів у своїх інтересах, зробити їх, наприклад, постійними клієнтами-покупцями своїх товарів і послуг. Також важливий комплекс економіко-правових факторів, науково-технічні досягнення.

Класичним прикладом фактора зовнішнього середовища, не піддається впливу, є державне законодавство (політико-правовий фактор), що регулює підприємницьку та інші форми господарської діяльності, включаючи податкове законодавство. До таких жорстких факторів зовнішнього середовища відносяться, наприклад, норми і стандарти безпеки, і інші фактори макросередовища.

Підприємство у своїй господарській діяльності змушене пристосовуватися до не піддається впливу факторів зовнішнього середовища. Тому один з найважливіших принципів маркетингу - постійне відстежування всіх змін, що відбуваються у зовнішньому середовищі, їх оцінка та чуйне реагування, особливо при виникненні несприятливих зовнішніх обставин, для виживання підприємства. При те, що залежить від підприємства, а саме стан мікросередовища, повинно бути максимально під контролем.

Висновок

Зовнішнє середовище або те оточення, в якому діє підприємство, полягає, головним чином, з учасників ринкових відносин. Від їх поведінки, цільових установок та інтересів в більшій чи меншій мірі залежать благополуччя підприємства, результати його господарської та комерційної діяльності. Мікросередовище маркетингу - частина маркетингового середовища, що включає фізичних та юридичних осіб, а також ринкові фактори, що безпосередньо впливають на маркетингову діяльність організації.

Мікросередовище в ідеалі поділена на шість суб'єктів з визначальними її факторами (табл. 1.):

Таблиця 1. Суб'єкти мікросередовища і фактори її визначають.

Суб'єкти Фактори
Фірма з підрозділами Наявності грошей на рахунку, обсягу продажів, рівень складських запасів, стану НДДКР, організаційна культура, філософії підприємства.
Постачальники Ціни на товари постачальників, стабільність поставок.
Клієнти Стан клієнтської бази, закономірності поведінки споживачів.
Маркетингові посередники Надійність і регулярність просування, поширення і збуту готової продукції серед клієнтури
Конкуренти обмеження можливостей збуту готової продукції та отримання доходів підприємством
Громадськість Створення позитивного або негативного фону громадської думки, реклама, кредитні операції, різного роду інформація.

Найбільш важливий керований чинник, що визначає мікросередовище маркетингу - поведінка споживачів. Виявлення його закономірностей невід'ємна частина маркетингової діяльності підприємства.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 906 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...