Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості національної культури зарубіжних компаній та український менталітет



Одним із найважливіших принципів закордонного діло­вого етикету є підтримка чесних і шанобливих відносин із партнером. От чому вчинки та дії, пов´язані з незнанням норм і принципів, а також особливостей ділового етикету в країні перебування, можуть спричинити негативну емоцій­ну реакцію і, як наслідок, негативно вплинути на результат ділових взаємин.

Сполучені Штати Америки

Для американського ділового етикету властивий утиліта­ризм (усе має давати прибутки): відсутність безплідних ви­трат праці; сила даного слова; сумлінність в організації будь-якої справи; аналіз; розподіл функцій і ретельна перевірка виконання.

Маркетолог, котрий знає норми ділового етикету, спла­нує розмову так, щоб вона торкнулася головних завдань і переваг ваших цілей. Вівіан Кей радить шукати і домагатися успіху на американському ринку, суворо дотримуючись ді­лового етикету, чітко організовувати свою діяльність як са­мостійно, так і з залученням фахівців, готових запропонува­ти вам свої знання, вміння і досвід:

· американський діловий етикет ведення переговорів вирізняється доволі високим професіоналізмом, тут рідко можна натрапити на людину, некомпетентну з тих питань, стосовно яких тривають перемовини, при­чому члени американської делегації відносно самостій­ні при ухваленні рішень порівняно з представниками інших країн;

· при розв´язанні проблем американські бізнесмени прагнуть обговорити не тільки загальні підходи, а й деталі, пов´язані з реалізацією домовленостей. Тут імпонує не надто офіційна атмосфера ведення пере­говорів;

· проте американці нерідко виявляють егоцентризм, оскільки вважають, що при веденні переговорів їхній партнер має керуватися тими самими правилами, що й вони.

Велика Британія

Ділові люди Великої Британії — чи не найкваліфікованіші у діловому світі Заходу. Вони вміють ретельно аналізувати ситуацію, що виникає на ринку, складати короткотермінові й середньотермінові прогнози. В англійському діловому етикеті поширена низка правил вручення подарунків, які не розглядаються як хабар. До них належать календарі, записнички, запальнички, фірмові авто­ручки, а до Новорічних свят — алкогольні напої.

Для англійських фірм з метою визначення позицій на пе­реговорах стосовно ухвалення контрактів (з експорту та ім­порту) важливі такі чинники:

· торгово-політичний, з огляду на який англійські фірми подеколи мусять знехтувати комерційним прибутком і вигодами і відмовитися від контракту;

· тривалість періоду контактів з українською організа­цією (фірмою), підкріплена суто дружніми стосунками, а також симпатією до партнера, часто-густо сприяє укладанню угоди.

Англійський діловий етикет ведення комерційних пе­реговорів характеризується такими нормами й особли­востями:

· англійські бізнесмени питанням переговорів приділя­ють обмаль часу, вони до них ставляться з неабияким прагматизмом, позаяк вважають, що найоптимальні-ше рішення можна знайти залежно від позиції парт­нера. Традиційним для них є вміння уникати гострих питань;

· англійські підприємці — виробили певний ритуал ді­лового спілкування, якого слід суворо дотримувати­ся. Зокрема, треба знати фірмову структуру ринку товарів, рівень їхніх цін і тенденцію їх просування, особливості потрібної вам фірми і людей, котрі тут працюють. І лише після цього погоджуватися на ді­лову зустріч;

· переговори з англійськими партнерами доречно почи­нати не з предмета обговорення, а з суто життєвих проблем; погода, спорт, діти, література тощо. Нама­гайтеся позитивно налаштувати їх до себе, покажіть їм, що загальнолюдські цінності для вас не менш важ­ливі за комерційні інтереси, неодмінно доведіть своє чемне ставлення до англійців та їхніх ідеалів. Усі пи­тання мають бути виваженими й коректними;

· для визначення позиції англійських фірм на перемови­нах стосовно укладення контрактів і з експорту, і з імпорту конче важливий торгово-політичний чинник;

· чим тривалішими є взаємини, тим легше англійському бізнесмену укласти угоду якщо не на власну шкоду, то принаймні з дуже невеликою вигодою.

Франція

Франція — важливий торговий партнер України. На переговорах французькі бізнесмени щосили намага­ються зберегти свою незалежність, утім, їхнє ставлення мо­же різко змінитися залежно від того, з ким вони мають спра­ву. Французи порівняно з американцями менш самостійні при ухваленні остаточних рішень. Вони орієнтуються більше на логічні докази і виходять з "найзагальніших принципів". Французький етикет ділового спілкування, й зокрема ве­дення комерційних переговорів вирізняється тим, що фран­цузькі підприємці намагаються уникати офіційних обговорень конкретних питань "віч-на-віч", "один на один". Етикет ділових взаємин вимагає:

· важливо пам´ятати, що в діловому житті Франції вели­чезну роль відіграють зв´язки та знайомства. Еліта ді­лового світу Франції обмежена, нікому не знайомих но­вих людей вони до себе не наближують. Слід бути го­товим і до бюрократичної тяганини, поки ваша пропо­зиція дійде до осіб високого рангу;

· французи, на відміну від американців, уникають ризи­кованих фінансових операцій, вони віддають перевагу аргументованому і всебічному обговоренню кожної де­талі майбутньої угоди;

· якщо вас запросили на вечерю — це велика честь. При­бути на вечерю треба на чверть години пізніше при­значеного часу. Бажано прийти з квітами (тільки не бі­лі і не хризантеми — це у Франції символ жалоби), краще принести пляшку шампанського і коробку шо­коладних цукерок;

· для французів кухня — це предмет національної гордос­ті.

· при діловому знайомстві у Франції необхідно вручити свою візитну картку, та оскільки тут надають неабия­кого значення освіті, бажано зазначити на візитці ви­щий навчальний заклад, який ви закінчили, особливо якщо він користується доброю репутацією;

Фінляндія

Діловий етикет Фінляндії віддзеркалює особливості на­ціонального характеру фінів — працьовитість, ґрунтовність, завзятість. Вони користуються репутацією стриманих, зам­кнутих і не дуже комунікабельних людей. Су­часний діловий етикет фінських бізнесменів охоплює такі моральні вимоги:

· надійність, грунтована на чесності, пунктуальності, пе­дантичності, чіткості й коректності;

· ввічливість і шанобливість (зокрема на свята, й особ­ливо на Різдво і Новий рік, прийнято вітати своїх дру­зів і колег). Найліпше надіслати яскраву листівку. Як­що дарити подарунок, то він має бути недорогим, аби не поставити вашого компаньйона в незручне стано­вище. У Фінляндії дуже цінують український розпис (таці, шкатулки, іграшки), а також горілку;

· низку ділових питань фіни традиційно вирішують у сауні або ресторані, тож не бажано відмовлятися від таких запрошень і неодмінно відповідати на них взаємністю.

Фінська лазня (сауна) може стати для вас неоцінен­ним помічником у комерційній діяльності.

2.Особливості ділового одягу для жінок

Жіночий одяг для офіційних прийомів, як правило, може бути різноманітним, але з дотриманням певних вимог. Це може бути вовняна спідниця з блузкою, сукня звичайної довжини, сукня-костюм або просто костюм. Фасон має бути строгий, рукави довгі, виріз невеликий. Сукня і аксесуари мають бути витримані в одній кольоровій гамі. Не варто поєднувати в ансамблі більше двох кольорів. Добре, якщо основні предмети одягу відрізняються за кольором від додаткових, але в міру. До чорного пальта, наприклад, достатньо двох червоних предметів (сумка і туфлі).
Жовтий і коричневий кольори добре поєднуються із зеленим, червоний чудово гармонує з чорним і білим кольорами.
На офіційному прийомі жінка може залишатись у капелюшку, а господиня - ні. До вечірньої сукні капелюшок не одягають.
На урочистому заході жінка повинна бути в панчохах, навіть якщо дуже спекотно.
Повсякденний одяг ділової жінки - сукня-костюм (вовна, твід, полотно). Одяг має бути функціональний. У діловому світі для жінок переважає класичний стиль. Одяг ділової жінки не повинен відволікати співбесідника від ділової розмови. Тому не рекомендуються міні-спідниці, глибокі вирізи, яскраві кольори.
Найбільш вдалі кольори - темно-синій, світло-коричневий, бежевий, темно-коричневий, сірий, світло-синій. Червону сукню слід одягати тільки на багатолюдних заходах - щоб виділитися. А в офісі цей колір може викликати роздратування, втому у ділового партнера під час бесіди.
Вдень і влітку краще одягати сукні світліші, ввечері і взимку - темних тонів.
Одяг жінки з врахуванням індивідуальних особливостей. Недоліки фігури добре маскують яскраві візерунки. Повні жінки виглядають більш стрункими в одязі у вертикальну смужку. Одяг темних кольорів краще приховує повноту. Не підходить повним жінкам одяг з крупними візерунками.
Косметичні засоби допомагають діловій жінці виглядати бадьорою, рішучою, впевненою у собі. Так, дуже світлі брови надають обличчю втомленого вигляду, і їх слід підфарбувати олівцем. Надмірне вживання косметики справляє негативне враження на співбесідника, особливо в діловому спілкуванні.
Ділова жінка має бути обережною з вибором парфумів, одеколону. Запах парфумів не повинен відчуватися далі ніж за 45 см. Ділові жінки віддають перевагу французькій парфумерії солідних фірм. Утвердженню авторитету жінки-керівника сприяють ледве відчутні квіткові аромати.
Для чоловіків-підприємців квіткові аромати зовсім не бажані. Запах чоловічого одеколону повинен відчуватися в межах 15 см. Жінки чутливі до чоловічої парфумерії, тому, вибираючи одеколон, слід порадитися з жінкою.
Ювелірні вироби також слід вибирати обережно. Жінкам не рекомендується одночасно одягати прикраси з різних металів - із золота і срібла.
Прикрас не може бути багато. Ділова, елегантна і освічена жінка одягає прикраси вміру.
Браслети і ланцюжки на руках, ланцюжки на шиї, а особливо сережки не відповідають іміджу солідного підприємця. Це, зокрема, викликає підозру або презирство у західних ділових партнерів.
Постава і хода в усі часи були частиною гарних манер. В очах бізнесменів упевнена, рішуча хода, правильна постава свідчать про впевненість у собі, уміння тримати себе в руках, надійність ділового партнера. Керівникові, підприємцеві правильна постава і хода просто необхідні.
При ході не слід широко розставляти ноги - це не личить діловій людині. Довжина кроку має бути постійною.
Ускладнює ходу високий каблук. Щоб мати правильну поставу і ходу, треба бути в добрій фізичній формі. Необхідно займатися спортом.

3.Особливості ділового одягу для чоловіків.

Одяг ділового чоловіка

Який вигляд повинен мати діловий чоловік? Насамперед:

- солідний і впевнений у собі;

- діловий і привабливий;

- порядний, який викликає довіру;

- не без претензії на витонченість та елегантність.

Стиль. Перше, що потрібно тут врахувати, — це відповідність стилів різних елементів одягу. Дуже дисгармонійно, наприклад, буде виглядати консервативний костюм у поєднанні зі спортивною сорочкою в клітинку. Також безглуздим буде поєднання костюма з широкими лацканами та вузької краватки.

Єдності стилю легше всього досягти, вибираючи однотонні елементи гардероба. З однотонним костюмом поєднується будь-який малюнок сорочки.

У ділових ситуаціях не слід надавати перевагу одягу яскравих забарвлень, оскільки такий костюм привертає до себе увагу і потребує особливо вибагливого смаку і певного досвіду.

Від поєднання сорочки з краваткою змінюється загальний вигляд будь-якого костюма. У літньому варіанті найкраще світлий костюм-трійка, світла однотонна сорочка, темна краватка. Краватка — це головний показник смаку і статусу чоловіка, тому при її виборі необхідно:

· покладатися лише на свій смак;

· обирати таку довжину краватки, щоб у зав´язаному вигляді вона досягала до пряжки поясу;

· ширина краватки повинна відповідати ширині лацканів піджака;

· надавати перевагу шовку, вовні та бавовні. Дуже гарний вигляд має синтетична тканина "під шовк" чи її суміш із шовком





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 344 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...