Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дайте назву рисунку та позначенням на ньому

Дайте назву рисунку та позначенням на ньому.

Цикл розвитку Жаб'ячої опаліни (Opalina ranarum)

1. Кінець поділу дорослої особини

2. Утворення цисти

3. Гамети

4. Копуляція гамет

5. Зигота

6. Маленька опаліна

7-9. Зростаюча опаліна

10. Доросла опаліна

11. Початок поділу дорослої особини

ВАРІАНТ 28

1. Визначте біологічні особливості паразитичних червів, що забезпечують підтримання чисельності виду.

Однією з найважливіших особливостей паразитичних червів, що забезпечує підтримання чилесьності виду є їхня величезна плодючість. Наприклад, самка Ascaris lumbricoides продукує за добу близько 200 тис. яєць.

Іншою важливою особливістю є гермафродитизм паразитів: у кишечники хазяїна не завжди паразитують декілька гельмінтів, отже шукати пару для розможення інколи неможливо, тому паразитичні черви зазвичай мають і чоловічу, і жіночу статеві системи.

Також є важливими пристосування до складних умов існування: товста багатошарова кутикула у Нематод або тегумент - занурений епітелій у Сисунів чи Цестод і органи прикріплення, задля фіксація гельмінта у тілі хазяїна: присоски у Сисунів і сколекс у Цестод.

2. Як утворюється черепашка у найпростіших?

Черепашку мають представники ряду Testacea - Черепашкові амеби. Вона утворена хітиноподібним полісахаридом, який виділяється ектоплазмою. Інколи черепашка інкрустована піщинками, які захоплюються псевдоніжками.

3. Позначте комах - "червонокнижників":

1) бражник "мертва голова" (верный)

2) сарана мандрівна

3) дибка степова (верный)

4) богомол боліварія

5) жук-олень (верный)

4. Амбулакральна система голкошкірих виконує функцію:

1) живлення

2) дихання

3) руху (верный)

4) виділення

Дайте назву рисунку та позначенням на ньому.

Цикл розвитку сцифоїдної медузи:

1. Яйце

2. Планула

3. Сцифістома

4. Сцифістома, що брунькується

5. Стробіла

6. Ефіра

7. Доросла медуза

ВАРІАНТ 29

1. Обґрунтуйте питання шкідливості та користі відносно комах у господарській діяльності людини?

Роль комах у біоценозах. Комахи - сама численна й екологічно різноманітна група тварин на Землі. Особливо їх роль велика в біоценозах суши, тому що переважна більшість комах - наземні мешканці.

Важко переоцінити їхнє значення в біогенному круговороті. Серед комах є консументи I порядку - фітофаги, що споживають зелену масу рослин; консументи II і III порядків - хижаки й паразити, що харчуються рослинної й тваринною їжею; редуценти - руйнівники органічних залишків рослинного й тваринного походження. Так, наприклад, у лісі рослинами харчуються жуки листоїди, довгоносики, гусениці метеликів, тлячи й ін. Їх, у свою чергу, винищують хижі комахи (жуки - жужелиці, сонечка, клопи хижачки, оси, мурахи) і паразити (личинки мух-тахин, наїзників).

Рослинні залишки переробляють комахи-сапрофаги (первиннобезкрилі, тарганові, личинки двокрилих, багатьох жуків). Деревиною харчуються ксилофаги: терміти, короїди, личинки вусанів, златок, довгоносиків. У багатьох з них є в кишечнику симбіонти (бактерії, джгутикові), що допомагають переварювати клітковину.

Тваринні залишки поїдають: мертвоїди, шкіроїди, личинки двокрилих. Навіть екскременти тварин поїдаються комахами (жуки й мухи-навозники). Уся група комах-сапрофагів, ксилофагів сприяє процесу ґрунтоутворення (багато видів). Безліч комах - хижаки (жуки, клопи) або паразити (наїзники, мухи).

У свою чергу, комахи - важливий об'єкт у харчуванні багатьох більших тварин (амфібій, рептилій, комахоїдних птахів і ссавців). Майже всі співочі птахи вигодовують своє потомство комахами. Навіть великі звірі: ведмеді, лиси, бурундуки люблять ласувати комахами, добуваючи їх у лісовій підстилці, норах, пнях. У деяких регіонах люди теж використовують у їжу комах: у Японії - личинок ручійників, у Китаї - личинок вусанів, в Африці - саранових.

Комахи - важливий фактор регуляції чисельності рослин і тварин. У природніх біогеоценозах фітофаги винищують, головним чином, ослаблені рослини й види, не характерні для даних співтовариств. Так, наприклад, комах-ксилофагів можна виявити тільки на, що засихають або зрубаних деревах.

Хижі й паразитичні комахи регулюють чисельність багатьох безхребетних. Так, мурахи контролюють чисельність мешканців лісу, лугу, пустелі. Сонечка пригнічують чисельність попелиць і інших рівнокрилих комах. Жужелиці винищують, головним чином, грунтоіснуючих комах, павукоподібних і молюсків.

Велика роль комах-запильників, що здійснюють перехресне запилення рослин. Еволюція комах ішла в значній мірі пов'язано з покритонасінними рослинами. У них виникали взаємовигідні відносини (мутуалізм). Комахи забезпечували перехресне запилення, а рослини виробляли нектар і надлишковий пилок для комах. Багато комах - розносчики насінь і проростків рослин.

Комахи - виробники продуктів, корисних для людини. Починаючи із глибокої стародавності людей використовував комах для одержання деяких продуктів. Окремі види комах стали постійними об'єктами промислу й навіть розведення.

1. Бджоли й бджільництво. Одним з видів занять прадавніх людей було бортництво - збір меду диких бджіл. У цей час цей промисел зберігається в окремих регіонах. Але розведення бджіл з метою одержання меду, воску виявилося більш прибутковим заняттям. Бджільництво стало важливою галуззю сільського господарства. Медоносну бджолу (Apis mellifera) розлучають майже у всіх країнах миру. Селекціонерами виведено багато порід бджіл з різними біологічними особливостями. Удосконалюється технологія бджільництва, що підвищує продуктивність цієї галузі.

Головними продуктами бджільництва є мед (перероблений у зобі бджіл нектар) і віск, виділюваний робочими бджолами для будівлі стільника. У цей час бджільництво дає й інші продукти: прополіс -- смолиста речовина з бактерицидними властивостями, виділюване бджолами для промазки гнізда; бджолина отрута й бджолина молочко, яке бджоли виділяють із особливих залоз для годівлі личинок. Прополіс і бджолина отрута використовуються в медицині, а бджолине молочко - у парфумерній промисловості. Розвиток бджільництва впливає на підвищення врожайності культурних покритонасінних рослин, тому що бджоли - гарні запильники. Вулики із бджолами спеціально вивозять у квітучі сади із плодовими культурами, на поля з багаторічними травами (конюшина, люцерна), гречкою, соняшником, а також на городні культури.

2. Шовкопряди й шовківництво. Шовк, вироблюваний гусеницями шовкопрядів для звивання коконів при окуклюванні, здавна використовувався людьми для виготовлення найтонших і міцних тканин. Шовківництво як галузь сільського господарства по розведенню шовкопрядів з метою одержання шовку виникло в далекій давнині в країнах Південно-Східної Азії. У Китаї і Японії навчилися розлучати дубових шовкопрядів із сімейства сатурний - павлиноочок для одержання шовку - чесучи. Дубовий шовкопряд (Antheraea pernyi) зустрічається ще й у дикому стані в Китаї й у нас на Далекому Сході. У СРСР розведення дубового шовкопряда було широко поширене, тому що кормовими рослинами для його гусениць є звичайні породи дерев: дуб, береза.

Батьківщиною шовковичного шовкопряда (Bombyx mori) уважають Китай, де вже 4,5 тис. років тому займалися шовківництвом. Кормовою рослиною для шовковичного шовкопряда служить тільки шовковичне дерево - шовковиця, яке виростає лише в країнах з теплим кліматом. Шовк із коконів шовковичного шовкопряда - найбільш тонкий і високоякісний. Учені-Селекціонери й генетики успішно працюють над удосконалюванням порід шовковичного шовкопряда й розробкою методів, що підвищують продуктивність цієї галузі.

3. Комахи - джерело одержання лаків, фарб і лікарських речовин. Лакові червці (загін Homoptera) виділяють особливі секрети, з яких люди одержують натуральний лак - шелак. Із сушених жуків-наривників виготовляють ліки - кантаридин. У нас культивується місцевий вид кокцид - араратська кошеніль (Porphyrophora hameli) для одержання червоної фарби - карміну.

Шкідливі комахи й боротьба з ними. Багато тисяч видів комах приносять шкода людині. Одні з них шкодять сільськогосподарським культурам рослин; інші є шкідниками лісових насаджень, будматеріалів; треті паразитують на людині й тварин. Багато видів - переносники мікроорганізмів, що викликають небезпечні захворювання. Масові спалахи чисельності шкідників сільського й лісового господарства часто провокуються людиною, тому що введення монокультур сприяє різкому підвищенню чисельності комах-монофагів.

1. Комахи - шкідники рослин. Шкідниками польових культур є безліч видів комах з різних загонів. З'ясоване, що тільки на одних зернових культурах України зустрічається 300 видів комах-фітофагів. Але не всі види фітофагів - небезпечні шкідники.

До числа найбільш шкідливих видів, що дають масові спалахи чисельності на території нашої країни, слід віднести багатоядних комах: сарану (італійський прус, азіатська сарана), жуків-щелкунов, чорнотілок і лускокрилих (луговий метелик, совки).

Пшениця й інші зернові культури зазнають нападу сарани, гусениць зернових совок, що поїдають сходи, хлібних жуків, клопа-черепашки, що шкодять зерну. Личинки гессенської мушки ушкоджують стебла й листи зернових культур. Серйозним шкідником бавовнику є бавовняна совка, що харчується усередині насінної коробочки. Буряку шкодять буряковий довгоносик і буряковий клоп. Листами картоплі харчуються личинки й імаго колорадського жука, листами капусти - гусениці білявок, совок, капустяної мухи. Личинки цибульної мухи выїдають тканини усередині листів цибулі.

Шкідники плодово-ягідних культур. Для кожної групи садових рослин існує специфічний склад шкідливих комах. Наприклад, до найважливіших шкідників яблуні ставляться: яблуневий довгоносик, що ушкоджує зав'язі квіток; гусениці яблуневої молі молоді пагони, що об'їдають листи й; яблунева плодожерка, що шкодить плодам. Ягідникам шкодять: личинки малинного жука; гусениці аґрусового пилильщика, выїдаючі насіння в ягодах аґрусу, смородини. Самим небезпечним шкідником виноградників є філлоксера. Цитрусовим культурам шкодять головним чином червці й щитівки. До числа багатоядних і вкрай небезпечних шкідників саду ставляться: кільчастий, непарний шовкопряди, білий американський метелик. Численні на садових культурах листовертки, плодові моли, тли, цикади, стеблові точильники.

Шкідники лісових насаджень. Серед шкідників лісу розрізняють первинн листи, що ушкоджують, плоди й квітки, і вторинн их стовбури, що нападають на ослаблені дерева, що й ушкоджують, і коріння. Вторинні шкідники можуть приводити дерева до загибелі й руйнуванню.

Найбільше дерева в нашій країні страждають від непарного й кільчастого шовкопрядів, що оголюють більші площі листяних лісів. Соснові посадки ушкоджуються сосновим пилильщиком, сосновим шовкопрядом, смолевщиками. Небезпечним шкідником тополі є тополева міль, гусениці якої мінують листи. Гусениці тополевої моли недоступні для птахів і комах-ентомофагів, і тому вона може безперешкодно розмножуватися. Численні на всіх породах дерев листогризучі жуки (листоїди, хрущі, довгоносики, гусениці листоверток, п'ядаків). Серед сисних комах, що шкодять деревам, безліч видів попелиць, листоблошек, цикадок, цикад.

Первинні шкідники наносять ушкодження деревам у вигляді погризів, скелетування листів, галлів і хв (внутрішніх ходів) у листах, молодих пагонах.

Серед вторинних шкідників лісу найнебезпечніші різні види короїдов, лубоїдов, жуків-вусанів, що проточують ходи в корі й деревині дерев. До червиць ставляться гусениці деяких метеликів, наприклад червицю.

Шкідники зернових запасів. Особливу групу комах становлять комірні шкідники, що ушкоджують зерно в сховищах. До них ставляться жуки-чорнотілки (борошняний і малий хрущаки), комірний довгоносик, борошняна огнівка, комірна й зернова міль. Ці комахи завдають шкоди не тільки знищенням зернових запасів, але й тим, що вони виділяють у зерно отрутні для людини й тваринних речовини. Уживання в їжу сильно зараженого шкідниками зерна або борошна приводить до харчових отруєнь. Ушкодження насінного матеріалу комахами різко знижує схожість насінь.

Дуже важливі запобіжні заходи проти комірних шкідників: чистота змісту складів, дотримання режиму температури, вологості й вентиляції й ін.

2. Комахи - паразити й переносники захворювань людину й тварин. Спеціалізованими ектопаразитами людини серед комах можна вважати тільки вошей (головна, платтяна, лобкова), що живуть на тілі людини й у його одязі.

Постільний клоп - мешканець людського житла. Паразитує переважно на людині, але частково й на домашні тварин. До паразитів, загальних із синантропними тваринами, ставляться, наприклад, блохи, що паразитують на пацюках, мишах, кішках і нападаючі на людину. Крім спеціалізованих паразитів є безліч кровосисних двокрил, що нападають на будь-які теплокровні тварин: комарі, ґедзі, москіти, мошки, деякі мухи. Ці кровососи часто досягають величезної чисельності й одержали назву "гнуси" за заподіювані людині й тваринам неприємності.

Паразитичні комахи приносять людині й тваринам різний збиток: від подразнення шкіри до зараження небезпечними захворюваннями. В одних випадках передача збудника передається одним видом комахи організмам одного вигляду-хазяїна. Наприклад, комарі роду Anopheles передають малярійного плазмодія від людини до людині. В інших випадках передача комахами людині збудника інфекції - усього лише один зі шляхів поширення захворювання серед тварин. Так, муха-цеце передає трипаносому - збудника сонної хвороби антилопам і людині; блохи передають вібріони чуми диким синантропним гризунам і людині.

Кровосисні комахи передають від тварин до людини, як випадкового хазяїна, збудників таких захворювань, як сказ, енцефаліт, мишачий тиф, туляремію, лейшманіози.

До розповсюджувачів інфекцій ставляться синантропні види комах, що не є кровососами: кімнатні мухи, таргани. Кімнатні мухи, що відвідують смітники, стічні ями, розносять бактерії на своїх лапках і хоботку й забруднюють їжу людині. Мухи поширюють збудників дизентерії, черевного тифу, холери.

У свійських тварин є спеціалізовані паразити. Домашні птахи страждають від пухоїдів, пташиних бліх, від яких нерідко гинуть молоді особини й знижується продуктивність дорослих птахів.

На домашні ссавців паразитують особливі види вший, бліх, мухи-кровососки, власоїди, мухи-ґедзі. Личинки ґедзів розбудовуються в шлунку в коней, під шкірою у великої рогатої худоби, у носових пазухах овець і верблюдів.

Кровосисні комахи переносять збудників багатьох специфічних захворювань свійських тварина. Так, ґедзі переносять трипаносомні захворювання рогатої худоби (нагану), верблюдів (сурру).

Боротьба із захворюваннями, переданими комахами, ведеться в декількох напрямках. У деяких випадках найбільш ефективна боротьба з комахами - переносниками інфекції. В інших випадках ведеться контроль над зараженістю інфекцією тварин, що є її природним резервуаром (наприклад, гризунів). І особливо важливе дотримання санітарно-гігієнічних заходів, що попереджають зараження людину й тварин паразитичними комахами, і використання захисних засобів від кровососів.

3. Комахи - технічні шкідники. Серед комах є види, здатні харчуватися різними органічними речовинами, що ставляться до розряду неїстівних для інших тварин. Наприклад, жуки-шкіроїди харчуються шкірою, рогом, хутром, пером, вовною й харчовими продуктами; гусениці шубної й платтяний моли їдять вовна, хутро; терміти знищують дерев'яні будівлі, меблі, книги.

На території Росії зареєстроване близько 200 видів комах, що шкодять різним матеріалам. Серед них особливо багато жуків (шкіроїди, точильники, вусані й ін.) і лускокрилі. В основному ушкодження наносяться личинками цих комах, що живуть усередині матеріалів.

У цей час найбільша шкоду наносять шкіроїди (Dermestidae) матеріалам тварину й рослинного походження, шкіряно-хутряній сировині, шовківництву, музейним колекціям, книгосховищам. Крім того, шкіроїди в пошуках їжі й місця для окуклювання прогризають матеріали, якими не харчуються: синтетичні матеріали, азбест, папір, картон і т.д.

Хутряним і вовняним виробам найбільше шкодять молі, на частку яких доводиться до 90% втрат. Найнебезпечнішими серед них є: платтяна міль (Tineola biselliella), шубна (Т. pellionella) і меблева (Т. furciferella). У пошуках їжі гусениці моли ушкоджують і інші матеріали: капрон, нейлон, полівінілхлорид.

Деревним матеріалам шкодить великий комплекс комах. Найпоширеніші в нас точильники (Anobiidae) - дрібні жучки, личинки яких проточують ходи в меблях, стінах, дерев'яних підлогах.

Сухим деревним конструкціям і виробам часто шкодять також будинковий вусань, деревогризи, довгоносики-трухляки. Найбільша шкода деревині в жарких країнах наносять терміти. Вони зустрічаються в Туркменії й Закавказзя. Вони поселяються в дерев'яних телеграфних стовпах, різних будівлях. Ґрунтові терміти можуть мігрувати далеко від свого гнізда й при пошуках їжі прогризати різні матеріали на своєму шляху. У тропічних країнах вживають серйозних заходів обережності від термітів. Одяг зберігають тільки в підвішеному виді або в шафах із цілодобовим висвітленням, тому що терміти бояться світла. Книги краще зберігаються на відкритих підвісних полках, а колекції комах і ботанічні гербарії - у герметично закритих металевих ящиках і сейфах, недоступних термітам.

Крім завдаваємих ушкоджень різним матеріалам, комахи нерідко створюють перешкоди в роботі багатьох апаратів, машин, тому що роблять гнізда в їхніх отворах, щілинах або набиваються в них під час нічного літа.

Проти комах - шкідників матеріалів використовуються різні репеленти з відлякующим заходом, хімічні промазки, окутування газом і інші заходи.

2. Яка особливість будови найпростіших лежить в основі їх класифікації?

В основі класифікації найпростіших лежать особливості будови їх ядерного апарату, органел руху, ряду мікроструктур, типів розмноження і життєвих циклів.

З усіх особливостей можна виділити декілька анатомічних: будова ядерного апарату, органел руху та ряду мікроструктур.

3. Морські зірки:

1) гермафродити

2) роздільностатеві (більшість)

3) інша відповідь

4. Органи дихання у молюсків представлені:

1) легенями

2) ктенідіями (первинні жабри)

3) трахеями

4) легенями та ктенідіями (у сухопутних і морських відповідно)


Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 844 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...