Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Критерії та норми оцінювання творчого конкурсу

ЗАТВЕРДЖУЮ

Ректор Сумського державного університету

__________________ проф. А. В. Васильєв „___” __________ 2014 р.

Програма

творчого конкурсу за напрямом підготовки 6.030301 «Журналістика»

Професійно зорієнтований іспит, на якому вступник демонструє знання і навички, що засвідчують його здатність до журналістської та редакційної роботи, діяльності, пов’язаної зі зв’язками з громадськістю.

Вступник повинен продемонструвати: загальну ерудицію; фахову зацікавленість; розуміння загальнополітичної ситуації в країні; здатність аналізувати та коментувати ті чи інші суспільно-історичні, суспільно-політичні події, духовно-культурну ситуацію, висловлювати власні судження на основі фактів; уміння готувати текст журналістського твору з використанням літературно-художніх засобів, мислити образно, системно, неординарно; навички аналізу та систематизації зібраних фактів, вміння робити висновок; бачення твору в текстовому та звуковому вираженні, спроможність запропонувати синкретичне втілення обраної теми.

Творчий конкурс проходить у два етапи:

· перший етап – написання журналістського твору;

· другий етап – аудіювання на володіння правильною вимовою, культурою українського мовлення.

На результат підсумкового оцінювання впливатиме наявність авторських журналістських матеріалів.

Перший етап творчого конкурсу

ЖУРНАЛІСТСЬКИЙ ТВІР

Для вступників моделюється певна професійна ситуація: прес-конференція, круглий стіл тощо, – яка відбувається протягом години.

За зібраними матеріалами абітурієнти упродовж двох наступних годин пишуть журналістський твір в довільно обраному жанрі обсягом 2–2,5 аркуші формату А-4.

Робота вступника повинна продемонструвати його розуміння журналістського твору як професійного продукту, в якому є місце фактам та коментарям.

Другий етап творчого конкурсу

АУДІЮВАННЯ

Абітурієнт протягом 5–7 хвилин вільно говорить на тему, яку обирає шляхом витягування екзаменаційного білета.

Під час викладу перевіряються: вміння говорити українською мовою (орфоепія, лексика, граматика), композиція розповіді, точне та повне відтворення фактів, уміння аргументувати, переконувати, дискутувати.

Під час аудіювання ведеться цифровий запис.

Теми для аудіювання: моє покликання – журналістика; інтернет і ми; економічна мапа України; політика в моєму житті; спортивний імідж Сумщини; кіно як засіб масової комунікації; театри України: історія і сучасність; Українська система ЗМІ; газета: перспективи розвитку; я в соціальних мережах; телебачення як популярний засіб масової комунікації; радіо: перспективи розвитку; вітчизняна освіта і наука; молодь в суспільно-політичному та культурному житті України; сучасний український літературний процес; музика в Україні та українська музика; Україна на міжнародній арені; Україна – моя Батьківщина..

КРИТЕРІЇ ТА НОРМИ ОЦІНЮВАННЯ ТВОРЧОГО КОНКУРСУ

(Фахове спрямування “Журналістика”)

Оцінюється за 200-бальною системою, від 100 до 200 балів.


Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 174 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...