Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Захист курсового проекту



Передмова

Методичні вказівки розроблені для студентів заочної форми навчання спеціальності за напрямом 0516 “Текстильна та легка промисловість”, спеціальності 5.03050203 “Моделювання та конструювання промислових виробів” (за скороченим терміном навчання) для використання при виконанні курсового проекту.

Розробка курсового проекту передбачає виконання певного ряду робіт. Методичні вказівки містять інформацію про основні етапи проектних робіт, їх зміст, дозволяють студентам обрати основні напрями роботи та послідовно працювати над їх вирішенням.

Перелік основних етапів виконання курсового проекту можна умовно розділити на три частини. Формування завдання, розробка проекту виробу та виготовлення проектованого зразка.

1. Загальні положення.

Метою курсового проектування є закріплення знань, які студенти отримали у період навчання і застосування цих знань для комплексного вирішення питань виробничо – технічного характеру, конкретного технічного завдання.

У період роботи над курсовим проектом студенти закріплюють навики формування вихідних даних до проектування, виконання розрахунків, побудови креслень, технічних малюнків, ескізів, роботи з інформаційно – технічною і довідковою літературою, державними стандартами.

2. Загальні правила оформлення пояснювальної записки.

Курсовий проект складається з графічної частини і пояснювальної записки.

На усіх етапах проектування одним з обов'язкових документів є пояснювальна записка (ПЗ).

Пояснювальна записка – текстовий документ, у якому представлена інформація подана в основному технічною мовою, графічна інформація у вигляді ілюстрацій. Пояснення в записці повинні бути короткими і разом з тим обґрунтованими, конкретними.

Пояснювальну записку оформляють на одному боці аркуша білого паперу, за допомогою комп'ютерного набору. При оформленні тексту обов'язково використовують аркуш формату А4 (210×297 мм) із штампом нанесеним типографічним способом. Текст розташовують таким чином, щоб відстань від рамки робочого поля становила, зверху, знизу, і зліва – 20 мм; справа - 10мм; абзац - 15-17мм.

Кожен новий розділ розрахунково – пояснювальної записки необхідно починати з нового аркуша (сторінки), що оформляється основним написом. Назву розділу зазначають у основному написі.

Пояснювальна записка повинна мати літеро – цифрову структуру позначень, яка однозначно визначає даний курсовий проект, наприклад;

КП 5.03050203 ЗВ 00 ПЗ(ТК)

__ _________ __ __ ______

_____ пояснювальна записка (технічне креслення)

__________ порядковий номер теми

_____________ назва відділення

___________________ шифр спеціальності

__________________________ курсове проектування

Розділ повинен мати порядковий номер, позначений арабськими цифрами без крапки на кінці в межах кожного розділу проекту. Підрозділи повинні мати порядкові номери розділів і підрозділів, можуть складатися з пунктів і підпунктів.

Номер пункту складається з номерів розділу, підрозділу розділених крапкою, наприклад:

1 Нумерація першого розділу.

1.2 Нумерація другого підрозділу першого розділу.

2.3.4 Нумерація четвертого пункту третього підрозділу другого розділу.

Цифровий матеріал пояснювальної записки оформляють у вигляді таблиць, слово "Таблиця" і її порядковий номер слід вказувати над правою частиною таблиці. Заголовок таблиці потрібно розташовувати нижче, посередині над самою таблицею та виділяти.

При перенесенні частини таблиці на другий лист повторюють нумерацію колонок і записують "Продовження таблиці 0.0.0"

3. Структура та зміст курсового проекту.

Структурними елементами пояснювальної записки типового курсового проекту є:

Титульний лист;

Завдання на курсове проектування;

Зміст;

Вступ;

Основна частина;

Висновок;

Перелік використаної літератури;

Додатки.

Титульний лист – це заголовний лист документу (його обкладинка) і в загальну кількість аркушів не входить. На ньому обов'язково виконується рамка робочого поля.

Лист завдання для курсового проекту – видається на спеціальному бланку циклової комісії і розташовується за титульним листом. У загальну кількість аркушів не входить.

У завданні формулюють тему проекту, вказують вихідні дані до проекту, перелік питань, що належить розробити, перелік графічного матеріалу, який необхідно представити у результаті розробки. Наводиться календарний план роботи по етапах проектування.

Проаналізований та систематизований матеріал викладається у відповідно до змісту. Кожен розділ висвітлює самостійне питання, підрозділ - окрему частину цього питання.

Для роботи над курсовим проектом пропонується такий зміст:

Вступ.

1.Технічне завдання. Характеристика проектованого виробу.

1.1. Найменування та призначення виробу, що проектується.

1.2 Формування вимог до виробу.

1.3 Характеристика напрямку моди для даного асортименту виробів.

1.4 Характеристика фігуротипу (типології) споживача.

2. Технічна пропозиція. Розробка моделі проектованого виробу із врахуванням типу тілобудови споживача та сучасного напрямку моди.

2.1. Добір моделей-аналогів проектованого виробу. Створення еталонного ряду.

2.2. Розробка моделей – пропозицій.

2.3 Визначення базової моделі проектованого виробу.

3.Технічне проектування. Розробка креслення конструкції виробу, що проектується.

3.1. Характеристика методики побудови креслення конструкції проектованого виробу.

3.2. Визначення величин розмірних ознак та прибавок, необхідних для побудови базового креслення конструкції виробу.

3.3.Розрахунок та побудова базового креслення конструкції виробу.

3.4.Внесення модельних змін у креслення базової конструкції виробу.

4. Робоче проектування. Розробка робочої документації.

4.1 Розробка конфекційної карти та технічного опису для виготовлення проектованого виробу.

4.2 Розробка комплекту лекал для виготовлення виробу.

Висновки.

Перелік використаної літератури.

Додатки.

4. Рекомендації, щодо змісту графічної частини.

Графічна частина складається з трьох додатків, які виконуються відповідно до вимог та правил оформлення технічної документації.

Додаток 1. Ескізи або фото моделей - аналогів.

Ескізи моделей – пропозицій.

Ескіз базової моделі.

Додаток 2. Креслення базової конструкції виробу.

Креслення модельної конструкції виробу.

Додаток 3. Технічний опис проектованого виробу.

Конфекційна карта для виготовлення проектованого виробу.

Комплект лекал для виготовлення виробу у масштабі 1:1.

Додатки повинні бути оформлені послідовно із виконанням курсового проекту. Нумерація сторінок додатків є продовженням нумерації пояснювальної записки і входить до загальної кількості сторінок курсового проекту.

5. Критерії оцінювання.

Оцінка за курсовий проект враховує якість графічної частини, пояснювальної записки, строк виконання та якість захисту.

Критерії якості виконання графічної частини

«відмінно» - за повне та бездоганне виконання всіх необхідних креслень, охайне та правильне оформлення з дотриманням всіх вимог існуючих стандартів (масштаб, товщину ліній, шрифти, специфікації і т.п.), рівномірне насичення креслярського поля листів.

«добре» - за виконання всіх креслень, правильне дотримання всіх існуючих вимог стандартів, із допущенням незначних відхилень в товщині ліній, обрисах букв, шрифту, не зовсім раціонального використання креслярського поля листів.

«задовільно» - за виконання всіх креслення в основному правильно, з дотриманням вимог стандартів, із незначними неточностями в конструкторському виконанні окремих деталей, рисунків; відхиленнями в товщині ліній, обрисах букв шрифту, нераціонально використав креслярського поля листів, невдалий вибір масштабу креслень та рисунків, помітні виправлення ліній побудови та сліди зайвих ліній.

Якщо ж графічна частина не відповідає вимогам оцінки «задовільно», студент не допускається до захисту курсового проекту і зобов`язаний у визначений термін внести виправлення в курсовий проект.

Критерії оцінювання розрахунково-пояснювальної записки

«відмінно» - за повне розкриття теми проекту та відповідність змісту. Грамотне та акуратне оформлення розрахунково-пояснювальної записки змістовні пояснення до проектних робіт, правильні розрахунки, дотримання вимог завдання та стандартів для текстових документів.

«добре» - за практично повне розкриття теми, чіткі пояснення виконаних робіт, виконані усі необхідні розрахунки з дотриманням вимог завдання і стандартів для текстових документів, але при цьому допущені неповні пояснення розглянутих питань, незначні неточності в оформленні текстової документації, неточні вислови, помітні сліди виправлень.

«задовільно» - за неповне та неточне розкриття теми, наведені правильні пояснення та розрахунки, але при цьому допущені незначні неточності в розрахунках та оформленні текстової частини.

Якщо розрахунково-пояснювальна записка виконана неграмотно, допущені помилки, що суттєво вплинули на вирішення поставленого завдання, оформлення записки неакуратно, або не в повному об`ємі, то студент не допускається до захисту курсового проекту і зобов`язаний у встановлений строк внести виправлення.

Строк виконання

Цей показник повинен стимулювати ритмічну роботу студента над курсовим проектом.

Курсовий проект у якому всі етапи виконав достроково або у встановлений термін оцінюється - «відмінно».

Курсовий проект виконаний у визначений термін або достроково, але при цьому містить без поважних причин незначні відхилення від графіка робіт оцінюється –«добре».

Курсовий проект не виконаний до початку екзаменаційної сесії без поважних причин оцінюється - «незадовільно».

Студентам, які під час навчального семестру хворіли, знаходились на зборах і т.п., встановлюються індивідуальні строки виконання курсового проекту.

Захист курсового проекту

«відмінно» - за стисле викладення суті курсового проекту, чітку логічну доповідь, з правильним описом методів вирішення проектних завдань. відповіді на додаткові запитання - правильні та глибокі, продемонстровані знання конструювання одягу, а також навики та вміння застосувати теоретичні знання до вирішення поставлених завдань.

«добре» - за чітке, логічне, стисле викладення суті курсового проекту, методів вирішення поставлених завдань та отриманих результатів, обґрунтування обраних конструктивно-технологічні вирішення, правильні відповіді на додаткові питання неточні, деякі вирішення в курсовій роботі недостатньо обґрунтовані.

«задовільно» - за правильно викладену суть завдань і отриманих результатів. При цьому відповіді на поставлені питання не виявили твердих знань, допущені неточності.

Якщо студент не вміє викласти суті курсового проекту, не відповів більшість додаткових питань, йому призначається другий термін захисту, якщо студент і вдруге не може захистити курсовий проект, то призначається третій термін захисту перед комісією. В останньому випадку в разі не захисту курсового проекту ставиться оцінка «незадовільно».

6. Методичні вказівки до виконання пояснювальної записк и

Вступ.

У цьому розділі коротко характеризуються особливості сучасного промислового виробництва одягу, які пов'язані з динамічністю моди та поновленням матеріалів. Крім того обґрунтовується доцільність проектування вибраного виду одягу та перспективи його розвитку, обґрунтовується актуальність обраної теми проекту.

Також у вступі формулюється мета та завдання, які вирішуються у курсовому проекті. Об'єм вступу – 1-2 сторінки.

1.Технічне завдання. Характеристика проектованого виробу.

1.1. Найменування та призначення виробу, що проектується.

В даному підрозділі необхідно визначити та обґрунтувати найменування та призначення виробу. Наприклад: повсякденний одяг для активного відпочинку у горах; одяг для повсякденної представницької роботи у офісах; святковий одяг для відпочинку на дискотеках та ін.

Визначити вік споживача, стать, розмір та інші дані необхідні для подальшого проектування виробу. Коротко представити можливий розвиток асортименту для даного виду одягу.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 955 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...