Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Мережевозалежні та мережевонезалежні рівні



Функції всіх рівнів моделі OSI можуть бути віднесені до однієї з двох груп: або до функцій, залежних від конкретної технічної реалізації мережі, або до функцій, орієнтованих на роботу з додатками.

Три нижні рівні - фізичний, канальний і мережний - є мережевозалежні, тобто протоколи цих рівнів тісно пов'язані з технічною реалізацією мережі і комунікаційним устаткуванням, що використовується. Наприклад, перехід на устаткування FDDI означає повну зміну протоколів фізичного і канального рівнів у всіх вузлах мережі.

Три верхні рівні - прикладний, представницький і сеансовий - орієнтовані на додатки і мало залежать від технічних особливостей побудови мережі. На протоколи цих рівнів не впливають які б те ні було зміни в топології мережі, заміна устаткування або перехід на іншу мережну технологію. Так, перехід від Ethernet на високошвидкісну технологію 100VG-AnyLAN не вимагає ніяких змін в програмних засобах, що реалізовують функції прикладного, представницького і сеансового рівнів.

Транспортний рівень є проміжним, він приховує деталі функціонування нижніх рівнів від верхніх. Це дозволяє розробляти додатки, не залежні від технічних засобів безпосереднього транспортування повідомлень.

Комп'ютер зі встановленою на ньому мережною ОС взаємодіє з іншим комп'ютером по протоколах всіх семи рівнів. Ця взаємодія комп'ютери здійснюють опосередковано через різні комунікаційні пристрої: концентратори, модеми, мости, комутатори, маршрутизатори, мультиплексори. Залежно від типу комунікаційний пристрій може працювати або тільки на фізичному рівні (повторювач), або на фізичному і канальному (міст), або на фізичному, канальному і мережному, іноді захоплюючи і транспортний рівень (маршрутизатор). На мал. показана відповідність функцій різних комунікаційних пристроїв рівням моделі OSI.

Модель OSI представляє хоча і дуже важливу, але тільки одну з багатьох моделей комунікацій. Ці моделі і пов'язані з ними стеки протоколів можуть відрізнятися кількістю рівнів, їх функціями, форматами повідомлень, службами, підтримуваними на верхніх рівнях, і іншими параметрами.

Висновки

· Еталонна модель OSI визначає сім рівнів взаємодії систем в мережах з комутацією пакетів, дає їм стандартні імена і указує, які функції повинен виконувати кожен рівень.

· Фізичний рівень (Physical layer) є самим нижнім рівнем. На цьому рівні визначаються характеристики електричних сигналів, що передають дискретну інформацію, наприклад крутизна фронтів імпульсів, рівні напруги або струму передаваного сигналу. Крім того, тут стандартизуються типи роз'ємів і призначення кожного контакту.

· Канальний рівень (Data-link layer) по-різному визначається в технологіях локальних і глобальних мереж. У мережах WAN, для яких характерна довільна топологія, на канальному рівні розв'язуються проблеми надійного зв'язку двох сусідніх вузлів. У мережах LAN, що мають типову топологію - зірка, кільце, загальна шина, - на цьому рівні розв'язується задача забезпечення надійного зв'язку будь-якої пари вузлів. Канальний рівень відповідає за формування кадрів (frame), фізичну адресацію, розділення передаючого середовища, контроль помилок.

· Мережний рівень (Network layer) служить для утворення єдиної транспортної системи, об'єднуючої декілька мереж, причому ці мережі можуть використовувати в загальному випадку різні принципи передачі повідомлень між кінцевими вузлами і володіти довільною структурою зв'язків. Мережний рівень маніпулює пакетами (расket).

· Транспортний рівень (Transport layer) забезпечує додаткам або верхнім рівням стека - прикладному і сеансовому - передачу даних з тим ступенем надійності, який їм вимагається. Модель OSI визначає п'ять класів сервісу, які відрізняються терміновістю, можливістю відновлення перерваного зв'язку, здібністю до виявлення і виправлення помилок передачі.

· Сеансовий рівень (Session layer) забезпечує управління взаємодією: фіксує, яка із сторін є активною зараз, надає засоби синхронізації.

· Представницький рівень (Presentation layer) має справу з формою представлення передаваної по мережі інформації, не змінюючи при цьому її змісту.

· Прикладний рівень (Application layer) - самий верхній рівень, що є, по суті, набором різноманітних протоколів, за допомогою яких користувачі мережі дістають доступ до ресурсів, що розділяються, таким як файли, принтери або гіпертекстові web - сторінки.

· Одиниця даних, яку оперують верхні три рівні, звичайно називається повідомленням (message).





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 304 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...