Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пояснювальна записка. За навчальним планом спеціальності «Маркшейдерська справа», який діє з 2012/2013 навчального року, на виробничу технологічну практику відводиться 6 тижнів



За навчальним планом спеціальності «Маркшейдерська справа», який діє з 2012/2013 навчального року, на виробничу технологічну практику відводиться 6 тижнів. Практика проводиться в кінці четвертого курсу.

Виробнича технологічна практика невід’ємна частина учбового процесу по підготовці молодшого спеціаліста маркшейдера, якому необхідні глибокі теоретичні знання циклів технічних, гірничо-геологічних дисциплін і вміння особисто виконувати всі види вимірювань, обробляти та застосовувати їх результати в складному технологічному процесі гірничого підприємства.

Кожен практикант повинен дотримуватись правил внутрішнього робочого розпорядку підприємства і техніки безпеки; виконати програму практики; повинен проводити роботи, пов’язані зі збором матеріалу для дипломного проектування.

Всі студенти повинні вести щоденник по практиці, складати звіт з практики, який - затверджується керівником практики від підприємства і затверджується печаткою. Звіт про пройдену практику студент зобов’язаний в 2- денний термін подати на циклову комісію маркшейдерської справи.

Студент, який не виконав програму практики, відраховується з технікуму.

Керівник практики від технікуму повинен проводити інструктаж зі студентами, які від’їжджають на практику, по всім програмних питанням: отримання необхідних документів, влаштування на робоче місце, оформлення матеріалів до звіту та специфіки підприємства, на яке направляється практикант; організувати влаштування студента на робоче місце; після закінчення практики перевірити звіт студента та організувати його захист в 3-денний термін.

Керівник практики з підприємства зобов’язаний: ознайомити студентів з роботою гірничого підприємства шляхом проведення екскурсій, занять, лекцій; контролювати дотримання студентами правил техніки безпеки в шахті, роботу практиканта на робочому місці; характеризувати та оцінити якість його практики та звіту.


2. Мета та завдання технологічної практики

Метою технологічної практики є закріплення у виробничих умовах знань, які отримали студенти при вивченні спеціальних дисциплін; поглиблення практичних навичок та набуття виробничого досвіду з методики та техніки проведення маркшейдерських робіт; обслуговування діючих гірничо-видобувних підприємств; збору матеріалів для дипломного проектування; отримання навичок організаційної роботи.

Технологічну практику студенти проходять в маркшейдерських відділах шахт в якості робочого маркшейдерської відділу. Основним завданням практики є маркшейдерське обслуговування гірничих робіт.

Задачами технологічної практики є:

- закріплення теоретичних знань, отриманих студентами в технікумі при вивченні спеціальних дисциплін, загальне ознайомлення з гірничим підприємством, збір вихідних даних для дипломного проектування;

- детальне вивчення геології шахтного поля, його стратиграфії, тектоніки, характеристики вугільних пластів;

- засвоєння технології гірничопрохідницьких, очисних та підготовчих робіт на гірничому підприємстві та маркшейдерських робіт по їх забезпеченню;

- ознайомлення з засобами автоматизації основних та допоміжних виробничих процесів;

- ознайомлення з структурою та змістом основних техніко-економічних показників дільниць та гірничого підприємства;

- практичне вивчення заходів щодо охорони праці, техніки безпеки та планом ліквідації аварій на гірничому підприємстві.

- ознайомлення з організацією маркшейдерської служби на гірничому підприємстві, задачами дільничних маркшейдерів, головного маркшейдера та гірника на маркшейдерських роботах;

- вивчення первинної, обчислювальної та графічної документації;

- професійне становлення майбутнього спеціаліста в процесі участі в роботі маркшейдерського відділку підприємства;

- удосконалення вмінь та навичок, одержаних в період навчальних практик;

- виконання нормативних актів з охорони праці, правил безпечного поводження з устаткуванням, машинами, механізмами, користування засобами колективного та індивідуального захисту;

- додержання норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт.

3. Тематичний план практики

№ з/п Назва робіт Загальний обсяг днів
  Організаційна робота. Одержання документації. Оформлення на роботу  
  Попереднє навчання з правил безпеки і охорони праці на шахті  
  Загальне ознайомлення з місцем роботи і обов’язками  
  Вивчення геологічної характеристики шахтного поля  
  Ознайомлення з гірничими роботами шахти  
  Виконання маркшейдерських робіт в складі працівників маркшейдерського відділку  
  Узагальнення матеріалів практики. Оформлення звіту.  
  Всього  

4. Зміст і обсяг технологічної практики





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 256 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...