Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема. Правовий режим земель житлової та громадської забудови



1. Визначення, склад та види пріоритетного і допустимого використання земель житлової та громадської забудови.

2. Правове регулювання будівельної діяльності на землях житлової та громадської забудови: надання земель у містах та інших населених пунктах для будівництва.

3. Правові вимоги щодо використання земельних ділянок для індивідуального житлового, господарського і гаражного будівництва.

4. Правові засади використання земельних ділянок для кооперативного житлового і гаражного будівництва.

5. Умови та порядок надання і використання земельних ділянок для зведення багатоквартирних жилих будинків.

6. Особливості використання земельних ділянок державної та комунальної власності у населених пунктах для благоустрою.

Завдання для підготовки до заняття

Задача № 1.

Громадянин Петренко маючи намір збудувати виробниче приміщення для своєї майстерні звернувся за юридичною консультацією з метою з’ясування чи передбачений чинним законодавством поділ території міста на функціональні зони і в якій містобудівній документації визначається перелік переважних і допустимих видів забудови та іншого використання земельних ділянок у межах окремих зон.

Надайте обґрунтовану консультацію. Які органи мають здійснювати поділ території міста на функціональні зони?

Задача № 2.

Мешканець багатоквартирного будинку Олексієнко звернувся з позовом до суду про відшкодування йому збитків, заподіяних мешканцем цього будинку Рибаковим та приведення земельної ділянки у стан використання за призначенням. У судовому зсіданні громадянин Рибаков пояснив, що вже вісім років, тобто з моменту заселення в цей будинок, він користується частиною прибудинкової земельної ділянки в розмірі 0,03 га, що примикає до його квартири, розташованої на першому поверсі. За цей час ним вирощено сім фруктових дерев та десяток плодових кущів, а навколо земельної ділянки він створив живу огорожу з дикого винограду. У зв’язку з приватизацією громадянином Рибаковим своєї квартири начальник ЖЕО прийняв рішення про закріплення вказаної ділянки за ним. Тому відповідач не визнав позовних вимог, обґрунтувавши це тим, що за чинним законодавством у разі приватизації квартири в багатоквартирному будинку він має право й на приватизацію частки землі прибудинкової території.

Визначте коло суспільних відносин, що виникли. Чи підлягає позов задоволенню? Вирішіть справу за наданими умовами.

Задача № 3.

Громадянин Крайко проживає у приватному будинку на околиці селища міського типу, межу якого розділяє дорога господарського призначення завширшки 8,8 м. З метою розширення своїх господарських будівель, зокрема теплиці, Крайко використав частину цієї дороги розміром 15x3 м, що прилягає до його землеволодіння. Це питання він погодив з районним архітектором, і відповідні зміни були внесені до плану забудови його садиби. Районний землевпорядник під час перевірки додержання вимог земельного законодавства встановив зазначені факти і склав протокол про накладення на Крайко адміністративного штрафу та припинення правопорушення, тобто повернення самозахопленої земельної ділянки загального користування для використання за призначенням.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 543 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...