Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Соціально-податкові пільги



Податкова соціальна пільга - це зменшення місячного оподатковуваного доходу малозабезпеченого громадянина-платника податку. Назва пільги як "соціальна", розкриває її основне призначення - зменшення податкового навантаження для малозабезпечених категорій громадян.

Пільга надається при дотриманні наступних умов:

1) місячний доход платника, який бажає скористатись пільгою, не повинен перевищувати розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого на 1 січня року, в якому пільга застосовується.;

2) платник податку звертається до свого роботодавця із заявою про застосування податкової соціальної пільги;

3) пільга надається за підсумками звітного місяця;

4) пільга надається тільки за одним місцем роботи і лише відносно одного виду доходів платника - його заробітної плати;

5) розмір пільги (а) 50 % прожиткового мінімуму для працездатної особи; б) 150 % від розміру пільги, вказаної в пункті "а"; 200 % від розміру пільги, вказаної в пункті "а") залежить від категорії платника податку.

Види пільг, в залежності від їх розміру:

I. Пільга в розмірі 50 % прожиткового мінімуму для працездатної особи надається будь-якому платнику податку, якщо він відповідає перерахованим вище умова.

II. Пільга в розмірі 50 % прожиткового мінімуму для працездатної особи у розрахунку на кожну дитину:

- надається одному з батьків, які мають двох і більше дітей віком до 18 років, та

- граничні доходи платника податку за своїм розміром не перевищують розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи, помноженого на кількість дітей

- пільга надається у розрахунку на кожну дитину.

Пільга зберігається за батьками до кінця року, в якому дитина досягає 18 років.

III. Пільга в розмірі 150 % від суми пільги, визначеної в попередньому пункті надається платнику, що є:

1) одинокою матір'ю (батьком), вдівцем, вдовою, опікуном, піклувальником - у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років.

2) утримує дитину-інваліда - у розрахунку на кожну таку дитину до 18 років. Особа, яка бажає отримати зазначену пільгу, надає роботодавцю наступні документи:

3) є особою віднесеною до 1 або 2 категорії осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, включаючи осіб нагороджених грамотами Президії Верховної Ради УРСР у зв'язку з їх участю в ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

4) є учнем, студентом, аспірантом, ординатором, ад'юнктом;

5) є інвалідом I або II групи, у тому числі з дитинства. Особа, яка бажає отримати зазначену пільгу, надає роботодавцю наступні документи: копію пенсійного посвідчення або довідку медико-соціальної експертизи;

6) є особою, якій присуджено довічну стипендію як громадянину, що зазнав переслідувань за правозахисну діяльність, включаючи журналістів. Особа, яка бажає отримати зазначену пільгу, надає роботодавцю копію акта Президента України про призначення зазначеної стипендії.

7) є учасником бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту

IV. Пільга в розмірі 200 % від 50 % прожиткового мінімуму для працездатної особи надається платнику, який є:

1) особою, що є Героєм України, Героєм Радянського Союзу, Героєм Соціалістичної праці або повним кавалером ордена Слави чи ордена Трудової Слави, особою, нагородженою чотирма і більше медалями "За відвагу";

2) учасником бойових дій під час Другої світової війни або особою, яка у той час працювала в тилу, та інвалідом I і II групи з числа учасників бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту

3) колишнім в'язнем концтаборів або особою, визнаною репресованою чи реабілітованою.

4) колишнім в'язнем місць примусового утримання під час Другої світової війни. Зазначені особи надають копію посвідчення жертви нацистських переслідувань.

5) особою, яка була насильно вивезена з території колишнього СРСР під час Другої світової війни на територію держав, що перебували у стані війни з колишнім СРСР або були окуповані фашистською Німеччиною та її союзниками.

6) особою, яка перебувала на блокадній території колишнього Ленінграда у період з 8 вересня 1941 року по 27 січня 1944 року.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 228 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...