Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 19. Поверхневий на тяг. Капілярність



• У міру зростання відстані між частинками речовини послаблюються сили їхньої взаємодії. На відстані R, що називають радіусом молекулярної дії, силами взаємодії можна знехтувати.

Поверхневий шар рідини утворюють ті молекули, що перебувають на відстані від поверхні рідини. Молекули на поверхні і в товщі рідини перебувають у різних умовах. У товщі рідини рівнодійна сил міжмолекулярної взаємодії, що діє на кожну частинку, дорівнює 0. Для кожної молекули поверхневого шару ця рівнодійна спрямована у товщу рідини. Кількість молекул на поверхні рідини зменшується, площа поверхні рідини зменшується до мінімального значення для даного об'єму рідини. Наприклад, у стані невагомості крапля рідини приймає форму кулі, оскільки площа поверхні рідини при такій формі є мінімальною.

• Щоб збільшити площу поверхні рідини, слід виконати роботу проти рівнодійної сил молекулярні дії. Цю роботу обчислюють за формулою , де — зміна площі поверхні рідини; о — коефіцієнт поверхневого натягу рідини, що залежить від роду рідини та зменшується зі зростанням її температури. Дані про коефіцієнт поверхневого натягу рідин містяться у таблицях.

Одиницею вимірювання коефіцієнта поверхневого натягу в СІ є

Поверхнева енергія — це надлишкова енергія поверхневого шару рідини, зу­мовлена зростанням потенціальної енергії частинок поверхневого шару. Поверхневу енергію обчислюють за формулою , тоді.

Сила поверхневого натягу — це сила, що діє вздовж поверхні рідини, перпендикулярно до лінії, що обмежує поверхню, і спрямована в бік її скорочення. Силу поверхневого натягу обчислюють за формулою Ft

— довжина лінії, що обмежує поверхню рідини.

• При контакті рідини з твердим тілом спостерігається явище викривлення вільної поверхні рідини.

Капілярність — це явище підняття рідини (у разі змочування) або опу­скання рідини (при незмочуванні) по тонких трубках.

Угнуті чи опуклі поверхні рідини у тонких трубках називають менісками.

Висоту стовпа рідини h, що підніметься по капіляру при повному змочуванні або опуститься при повному незмочуванні, можна обчислити за формулою ,

де — коефіцієнт поверхневого натягу рідини, — густина рідини, R — радіус капіляра. Справді, у положенні рівноваги модулі сили поверхневого натягу та сили тяжіння рівні:

Сила поверхневого натягу: . Маса рідини в капілярі

Тоді . Отже,

Якщо змочування неповне, то , де — крайовий кут.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 428 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...