Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 7. Сила пружності. Вага і Невагомість



Сили, що виникають при пружній деформації тіл, називають силами пружності. Ці сили зумовлені взаємодією частинок деформованого тіла і мають електромагнітну природу.

Закон Гука. Сила пружності, що виникає при деформаціях розтягу і стиску, прямо пропорційна до видовженнях і напрямлена в бік, протилежний до вектора видовження:

Модуль сиди пружності , де — жорсткість тіла, що залежить від розмірів тіла та речовини, з якої воно виготовлене. Жорсткість тіла можна визначити за формулою , де — початкова довжина тіла, S— площа поперечного перерізу тіла, Е — модуль Юнга (модуль пружності). Одиницею вимірювання жорсткості у СІ є 1 Н\м.

• При послідовному з'єднанні двох пружин жорсткість системи обчислюють за формулою

Жорсткість системи двох паралельно з'єднаних пружин дорівнює

• Силу пружності, що діє на тіло з боку опори, називають силою реакції опори . Вона напрямлена перпендикулярно до поверхні опори.

Вагою тіла називають силу, з якою воно, внаслідок притягання Землею або руху з прискоренням, тисне на опору або розтягує підвіс.

Вага прикладена до опори або підвісу, а не до самого тіла. Одиницею вимірювання ваги в СІ є 1 Н. Вагу визначають за формулою , де — прискорення тіла. Часткові випадки обчислення ваги тіла наведені в таблиці.

Коефіцієнтом перевантаження називають відношення ваги тіла, що рухається з прискоренням, до ваги тіла в стані спокою:

Невагомість — це стан, за якого вага тіла дорівнює нулю. Тіло перебуває в цьому стані тоді, коли на нього діє лише сила тяжіння (тобто — тіло вільно падає).





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 849 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...