Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Принцип гуманізму як один із основоположних принципів демократичного управління



Принцип гуманізму (від лат. humanys – людський, людяний) є одним із основоположних принципів демократичного управління і виражає якісний стан діяльності системи державного управління, яка визнає цінність людини як особистості, його права на волю, щастя, розвиток, виявлення своїх здібностей, що вважає благо людини критерієм оцінки соціальних інститутів.

Цей принцип поєднує в собі рівність, справедливість, людяність, що є бажаною нормою відносин між людьми. Цей принцип проходить своєрідною червоною ниткою через усю Конституцію України. Це, зокрема, підтверджується змістом розділу другого – "Права, свободи та обов'язки людини і громадянина". Коротко смисл цього принципу можна висловити так: соціальне управління існує для людини

Гуманістичний вимір, або, за іншим трактуванням, людський вимір у системі державного управління - це сприйняття системою державного управління сукупності ідей, поглядів, переконань, поваги до честі, гідності і прав людини, турботи про її благо, різнобічний розвиток, про створення гідних людини умов суспільного життя.

Право на життя, здоров’я, повагу, захист честі, гідності, недоторканість і безпеку в демократично організованому суспільстві визнаються найвищою соціальною цінністю, а їх утвердження і забезпечення - як головний обов’язок держави. Проголошення суверенітету, незалежності держави самих по собі недостатньо для того, щоб права і свободи стали реальністю. Вкрай важливою підвалиною можливості їх реалізації є формування громадянського суспільства і побудови правової держави.

Гуманістичний вимір пов’язується з низкою понять, серед яких “людська гідність”, “людський капітал”, “людський розвиток”, “людський чинник суспільного розвитку” та ін.

Людська гiднiсть - це усвідомлення кожним особистої значущості, власної людської мiсiї, унiкальності, самобутностi й невичерпаностi, одна з докорiнних чеснот демократичного свiтогляду й водночас один iз наших громадянських обов’язкiв.

Людський капітал - це запас можливостей людського чинника, які використовуються для виробництва товарів і послуг і створюються і нарощуються головним чином за допомогою освіти і навчання. Завдяки останнім підвищується економічна продуктивність людини, тобто вона може більше заробляти.

Людський розвиток -це категорiя, що її застосовує ООН для визначення ефективностi зусиль тiєї чи iншої держави в галузi соцiальної полiтики. Показником цих зусиль є iндекс людського розвитку, який фiксує рiвень доходiв населення, тривалiсть життя, рiвень освiти громадян певної країни.

Людський чинник суспільного розвитку проявляється у всіх процесах суспільного розвитку черезпрофесіоналізм організацій та людей, їх активність, ініціативність, працьовитість, відданість справі та інші позитивні риси.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 369 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...