Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

3 страница. Кваліфікуйте діяння дочки Д



Кваліфікуйте діяння дочки Д.

ТЕМА 24. ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ВЛАСНОСТІ - 2 години

1.Поняття та види злочинів проти власності за законодавством України. Визначення родового об'єкту злочинів.

2.Крадіжка, як форма розкрадання.

3.Грабіж, як форма розкрадання. Його відмінність від крадіжки.

4.Розбій і вимагання, як найбільш суспільно небезпечні види злочинів проти власності.

5.Основні ознаки шахрайства.

6.Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

7.Загальна характеристика корисливих злочинів проти власності, не пов’язаних з обертанням чужого майна на свою користь або на користь інших осіб.

8.Заподіяння майнової шкоди шляхом обману або зловживання довірою. Відмінність від шахрайства.

9.Придбання, збут майна, завідомо здобутого злочинним шляхом.

10. Загальна характеристика некорисливих злочинів проти власності.

Задача № 1

К. проломив сокирою стіну гаража, в якому зберігалися речі потерпілого М., і викрав з нього майно на загальну суму 675 грн. Пізніше цього ж дня К. знову проник у зазначений гараж звідки викрав майно М. на суму 117 грн. Слідством встановлено, що гараж є ізольованим приміщенням та знаходиться на території приватного домоволодіння К.В. – матері К., з якою він постійно проживав.

Кваліфікуйте дії К.

Варіант: К. проник до гаража, відкривши його ключами, які йому для цього надала К.В.

Задача № 2

Ш. і К. фактично проживали однією сім’єю у квартирі, що належить на праві власності К., але не перебували у шлюбі. При цьому Ш. був зареєстрований у вказаному помешканні. Після сварки, К. відібрала ключі від квартири у Ш., закрила її та поїхала до знайомих. Так як Ш. не мав грошей, він через вікно проник в квартиру К. і виніс з неї телевізор вартістю 1300 грн., який К. придбала за власні кошти, мікрохвильову піч вартістю 1350 грн., подаровану К. батьком, та приставку DVD вартістю 2000 грн., яку Ш. і К. придбали сумісно. Всі вказані речі Ш. продав незнайомому за півціни.

Кваліфікуйте дії Ш.

Задача № 3

З. разом зі своєю знайомою М. прийшли до квартири її подруги Л., де збиралися розпивати спиртні напої. З., побачивши під ліжком автомагнітолу, запропонував М. викрасти її, але вона категорично відмовилася і присоромила його. Незважаючи на це, З. в присутності М., яка ніяким чином не реагувала на його дії, все ж викрав вказану автомагнітолу.

Кваліфікуйте дії З. Дайте кримінально-правову оцінку поведінці М. Яким чином потрібно було б розв’язати поставлені завдання, при умові, що М. намагалася б перешкодити З. у викраденні?

Задача № 4

П. отримав лист, в якому повідомлялося, що він став переможцем лотереї і має отримати, зображений на вкладеній картці, спортивний кабріолет. Але для того, щоб одержати свій виграш П. повинен сплатити суму в 300 грн. на вказаний рахунок, яка необхідна для покриття адміністративних формальностей і доставки, а чек надіслати на зазначену в листі адресу. П. виконав всі інструкції. Через декілька днів він поштою одержав семисантиметрову дитячу машинку, точно таку ж яка була зображена на картинці з попереднього листа і коштує в будь-якому дитячому магазині 10 грн.

Оцініть ситуацію з точки зору кримінального права.

Задача № 5

З., будучи службовою особою підприємства ЗАТ «Автосервіс», користуючись своїм службовим становищем, підробив фінансові документи, в результаті чого заволодів 10 000 грн. За одержані кошти З. придбав у Л. і Д. автомобіль, знаючи, що той був ними викрадений у місцевого підприємця. Розібравши куплений автомобіль на запчастини, він реалізував їх в іншому населеному пункті, виручивши від проведеної операції 30 000 грн. Після цього, знову підробивши фінансові документи, повернув на рахунок ЗАТ «Автосервіс» 10 000 грн.

Кваліфікуйте дії З.

Варіант: З. не повернув вилучені у ЗАТ «Автосервіс» кошти.

ТЕМА 25. ЗЛОЧИНИ У СФЕРІ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - 2 години

1.Загальна характеристика та система злочинів у сфері господарської діяльності.

2.Характеристика злочинів у сфері банківської системи України (ст.ст. 200, 208 КК України).

3.Характеристика злочинів у сфері бюджетної системи України (ст.ст. 210, 211 КК України).

4.Характеристика злочинів у сфері кредитно-фінансової системи України:

4.1. виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів чи білетів державної лотереї;

4.2. контрабанда;

4.3. ухилення від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів;

5. Характеристика злочинів у сфері підприємництва та іншої діяльності суб’єктів господарювання (ст.ст. 203-2, 205, 206, 209, 209-1 КК України).

6. Характеристика злочинів у сфері конкурентних відносин (ст.ст. 229, 231, 232 КК України).

7. Доведення до банкрутства.

Задача № 1

Громадянином С. біля банкомату „Імекс Банк” було знайдено кредитну картку. Не довго думаючи, він вирішив перевірити, чи є на даній картці будь-які кошти. Ввівши найпростіший код, який спав йому на думку (1,2,3,4), і який в подальшому виявився вірним, він зняв з даного рахунку 1500 грн.

Кваліфікуйте дії С.

Задача № 2

К. купив у Львові діамант без оправи, який таємно вивіз до Англії, де продав його за 25 тис. фунтів.

Дайте кримінально-правову оцінку дій К.

Задача № 3

Замісник Голови адміністрації Ульяновського району Кіровоградської області Ш. розпорядився, щоб 2/5 частини наданих державою коштів для відбудови району передали на реставрацію Ульяновської Православної Церкви. Хоча розтрата цих коштів не була передбачена місцевим бюджетом.

Чи правомірні дії Ш.? Якщо ні, то кваліфікуйте його діяння.

Задача № 4

Головний бухгалтер торговельно-закупівельної бази по постачанню дитячих, шкільних і лікувально-оздоровчих установ міськвиконкому Г., порушивши Закон, зменшила оподатковуваний прибуток, несвоєчасно перераховувала в бюджет прибутковий податок із заробітної плати, у результаті чого в бюджет не надійшло коштів на суму 18746 грн.

Вирішить питання про відповідальність Г.

Задача № 5

Водій рейсового автобусу Кишинів-Одеса С. намагався перевезти через державний кордон вино-коньячні вироби, сховавши їх від працівників митниці в спеціальному таємному сховищі в автобусі, за що був затриманий працівниками митниці.

Кваліфікуйте дії С.

Задача № 6

В місті Києві К. разом з Л. організував по місцю свого проживання майстерню по виробництву і ремонту вогнепальної нарізної зброї. Співробітники служби безпеки України виявили це і передали матеріали в органи прокуратури. Прокурор м. Києва порушив кримінальну справу по ст. 203 КК України за зайняття забороненими видами господарської діяльності.

Оцініть рішення прокурора м. Києва.

Задача № 7

Художник-оформлювач Н. у вільний від роботи час на комбінаті монументально-декоративного мистецтва вдома займався на замовлення клієнтів виготовленням з їхніх матеріалів виробів із золота, срібла, а також виготовленням і ремонтом виробів із застосуванням топазів, олександритів, перлів і бурштину. Протягом року він одержав від своїх клієнтів 300 тис. грн. Свою діяльність Н. не реєстрував і податків не платив.

Дайте кримінально-правову оцінку дій Н.

Задача № 8

Приватний підприємець К., надавши банку завідомо неправдиву інформацію, неправомірно одержав кредит для подальшого ведення підприємницької діяльності. Після цього, розуміючи безперспективність свого зайняття, К. привласнив грошові кошти одержані як кредит.

Дайте кримінально-правову оцінку діям К. Чи змінилася б кваліфікація, якщо б К. з самого початку діяв з умислом на привласнення зазначених коштів?

ТЕМА 26. ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ДОВКІЛЛЯ - 2 години

1.Поняття та види злочинів проти довкілля.

2.Порушення правил екологічної безпеки.

3.Приховування або перекручення відомостей про екологічний стан або захворюваність населення.

4.Забруднення або псування земель, його відмінність від безгосподарського використання земель.

5.Забруднення моря та порушення законодавства про континентальний шельф України.

6.Знищення або пошкодження лісових масивів та незаконна порубка лісу.

7.Незаконне полювання та незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом.

Задача № 1

14 квітня з центрального перепускного пункту ВАТ «Хімзавод» виїхав вантажний автомобіль, в кузові якого знаходилася цистерна ємкістю 8 кубічних метрів. Під час руху автомобіля на дорогу та прилеглі сільськогосподарські угіддя стався витік 10 кг ртуті. Через надзвичайну подію на деякий час був перекритий рух транспорту по цій дорозі. Близько 0,05 гектара землі сільськогосподарського призначення стали непридатними для використання. За даними досудового слідства, витік ртуті стався через те, що цистерна, в якій перевозився небезпечний метал, через тривалий час її експлуатації була вже не придатною для використання за призначенням. На численні запити співробітників підприємства щодо необхідності купівлі нової цистерни керівник відмовляв, посилаючись на недостатність грошових коштів.

Кваліфікуйте діяння керівника ВАТ «Хімзавод».

Задача № 2

Громадянин М. отримав у спадок земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею 3 га. З метою зміни її цільового призначення М. вивіз і продав іншій особі більшу частину гумусного шару землі. Внаслідок таких дій зазначена земельна ділянка стала фактично непридатною для ведення сільського господарства.

Кваліфікуйте дії М.

Задача № 3

2 січня через халатні дії керівництва нафтодобувної компанії на родовищі нафти майже на добу було зупинено технологічний процес. За наказом директора підприємства, яке здійснювало розробку цього родовища, з місця аварії було евакуйовано сто тридцять осіб, проте органи державної влади не були вчасно повідомлені про те, що на підприємстві сталася аварія. Весь цей час в атмосферне повітря викидались отруйні речовини. В ході перевірки було встановлено, що в повітря було викинуто близько 5 тисяч тон кислого і сирого газу.

Кваліфікуйте зазначене діяння.

Задача № 4

У., К. і Ш. відправилися в турпохід. Їх шлях пролягав через територію заповідника. Заночувавши на території заповідника, вони розвели багаття, для якого зрубали кілька невеликих дерев. Наступного ранку Ш., якому доручили загасити тліючі вугілля, несумлінно поставився до гасіння, у результаті чого виникла пожежа, і вогнем було знищено 200 га заповідного лісу.

Визначте відповідальність У., К. і Ш.

ТЕМА 27. ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ГРОМАДСЬКОЇ БЕЗПЕКИ - 2 години

1. Загальна характеристика злочинів проти громадської безпеки.

2. Створення злочинної організації, сприяння участі злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності.

3. Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань.

4. Бандитизм.

5. Терористичний акт та злочини, що сприяють вчиненню терористичного акту.

6. Викрадення, привласнення, вимагання вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин чи радіоактивних матеріалів або заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем;

7. Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами, відмінність від недбалого зберігання вогнепальної зброї або бойових припасів.

8. Незаконне ввезення на територію України відходів і вторинної сировини.

Задача № 1

Керівники восьми комерційних структур, об’єдналися в організацію, діяльність якої була спрямована на незаконне відшкодування ПДВ. Внаслідок таких операцій вони незаконно одержали з державного бюджету понад 55 млн. грн.

Вирішить питання щодо відповідальності.

Задача № 2

Громадянин К., будучи патріотом України, організував у власному селі козацьку общину, у якій намагався відродити традиції Запорозької Січі. Члени козацької общини дотримувались воєнної дисципліни і мали зброю.

Чи підлягає К. кримінальній відповідальності?

Задача № 3

Б., Л. і Д., озброївшись обрізами мисливських рушниць, а також обрізами до них, вирушили автомобілем під керуванням Б. у напрямку до м. Умань. Побачивши на 2-му кілометрі автошляху Умань - Краківець АЗС, Б. запропонував здійснити на неї напад. Узгодивши план і розподіливши між собою ролі, Б., Л. і Д. у масках на обличчях і з обрізами в руках підійшли до АЗС. Д. залишився на вулиці, а Б. і Л. увірвалися в приміщення, де знаходились працівники АЗС. Погрожуючи їм зброєю, нападники заволоділи грошима в сумі 2 тис. 727 грн.

Вирішити питання щодо відповідальності.

Задача № 4

Загрожуючи вибухом, М. наказала екіпажу літака ТУ-134, який виконував рейс Київ-Москва, змінити курс і летіти до Стамбулу. Прикинувшись, що виконує цю вимогу, екіпаж посадив літак у Семфирополі. Під час затримання М. в неї було вилучено згорток з молотком і кухонним ножем, які вона видавала за бомбу.

Дайте кримінально-правову оцінку ситуації.

Задача № 5

При зміні власника підприємства (одного з ВАТ) виявилася недостача шести підготовлених до захоронення джерел іонізуючого випромінювання з радіоізотопами, які містять цезій-137 та іридій-192, а також два гамма-дефектоскопи, що містять збіднений уран-238.

Дайте кримінально-правову оцінку ситуації.

ТЕМА 29. ЗЛОЧИНИ ПРОТИ БЕЗПЕКИ РУХУ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ ТРАНСПОРТУ - 2 години

1.Загальна характеристика та види злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту за законодавством України.

2.Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами. Відмінність від порушення правил, норм і стандартів, що стосуються убезпечення дорожнього руху.

3.Випуск в експлуатацію технічно несправних транспортних засобів або інше порушення їх експлуатації.

4.Незаконне заволодіння транспортним засобом.

5.Знищення, підробка або заміна номерів, вузлів та агрегатів транспортного засобу.

6.Характеристика злочинів, що посягають на безпеку руху та експлуатації залізничного, водного і повітряного транспорту, які вчинюються загальним суб’єктом.

Задача № 1

У. сів за кермо батькового автомобіля і вирішив спробувати проїхатися. В результаті він збив М., спричинивши останньому легкі тілесні ушкодження.

Чи підлягає кримінальній відповідальності У.? За яких умов?

Варіант: У. був за кермом автомобіля з подвійним управлінням, в присутності інструктора.

Задача № 2

С., працівник транспортного підприємства „Світанок”, перебуваючи в стані сп’яніння, одержав дозвіл на виїзд у рейс від П., в результаті якого вчинив наїзд на пішохода В., спричинивши останньому тривалий розлад здоров’я.

Чи підлягають С. і П. кримінальній відповідальності? За яких підстав?

Задача № 3

Жителі селища, щоб звернути увагу на проблему невиплати заробітної платні, блокували роботу залізничної дороги.

Чи може ставитися питання про притягнення винних до кримінальної відповідальності?

Задача № 4

Випиваючи у вагоні-ресторані поїзда Одеса-Київ, К. посперечався з Б., що той побоїться зірвати стоп-кран. Б. не зробив цього, побоюючись відповідальності. Однак, С. що сидів рядом, який до цього часу вже випив пляшку горілки, пішов і зірвав стоп-кран. Поїзд, який на той час ішов на великій швидкості, у результаті цієї дії зійшов з рейок.

Кваліфікуйте дії С., Б. й К

.

ТЕМА 30. ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ГРОМАДСЬКОГО ПОРЯДКУ ТА МОРАЛЬНОСТІ - 2 години

1.Загальна характеристика та види злочинів проти громадського порядку та моральності.

2.Групове порушення громадського порядку, відмінність від масових заворушень.

3.Хуліганство.

4.Жорстоке поводження з тваринами.

5.Ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості та порнографічних предметів.

6.Сутенерство або втягнення особи в заняття проституцією.

7.Втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність.

Задача № 1

А., Б. та В. біля будинку Верховної Ради України під час роботи народних депутатів у сесійній залі організували мітинг. Його учасники заблокували рух транспорту та вимагали виконання їх вимог і погрожували зняти блокування руху транспорту до тих пір, поки їх вимоги не будуть виконані. У зв’язку з цим працівники міліції мали намір звільнити проїжджу частину вулиці. Організатори мітингу почали закликати учасників мітингу не виконувати вимоги працівників міліції, бо таким чином не буде забезпечено виконання вимог, які вони висунули до парламенту.

Дайте кримінально-правову оцінку діям організаторів мітингу.

Задача № 2

Перебуваючи у міському автобусі С. у стані сп’яніння почав ображати та статево домагатися до жінок. На зауваження Н. він вдарив того кулаком по голові, заподіявши легке тілесне ушкодження без розладу здоров’я.

Варіант 1. Н. було заподіяно легке тілесне ушкодження з короткочасним розладом здоров’я.

Варіант 2. С. на зауваження Н. вийняв ніж типу «метелик» та завдав тому поранення, які були визнані як середньої тяжкості тілесні ушкодження.

Варіант 3. Н. був працівником міліції.

Дайте кримінально-правову оцінку діям С.

Задача № 3

Перебуваючи у готелі С. запропонував Т., подзвонивши по телефону за плату вступити в статевий контакт з жінками у нього на квартирі, на що Т. погодився. Причому номера телефонів кімнат готелю та дані про інших мешканців готелю надавала йому прибиральниця готелю К., яка таким чином могла дізнаватись про матеріальне становище мешканців готелю. Сексуальні послуги «клієнтам» з готелю надавали 14-річня А. та 18-річна Ю., які раніше запропонували С. на випадковій зустрічі таким чином заробляти гроші.

Варіант 1. Т. вступив у статевий зв’язок тільки з А.

Варіант 2. Т. вступив у статевий зв’язок тільки з Ю.

У діях яких осіб виявляються ознаки складів злочинів передбачені Кримінальним кодексом України?

Задача № 4

С., з хуліганських мотивів, облив сірчаною кислотою щенят, які жили у дворі його будинку.

Кваліфікуйте дії вчинені С.

ТЕМА 31. ЗЛОЧИНИ У СФЕРІ ОБІГУ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ, ПСИХОТРОПНИХ РЕЧОВИН, ЇХ АНАЛОГІВ АБО ПРЕКУРСОРІВ ТА ІНШІ ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ЗДОРОВ’Я НАСЕЛЕННЯ - 2 години

1.Предмет наркотизму і його правове значення.

2.Контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів або фальсифікованих лікарських засобів.

3.Посів або вирощування снотворного маку чи конопель.

4.Незаконне виготовлення, підроблення, використання чи збут підроблених документів на отримання наркотичних засобів, психотропних речовин або прекурсорів.

5.Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту.

6.Незаконна видача рецепта на право придбання наркотичних засобів або психотропних речовин.

7.Характеристика злочинів, що посягають на встановлений порядок отримання наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та обладнання для їх виготовлення (ст.ст. 308, 312, 313 КК України).

8.Організація або утримання місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, а також одурманюючих речовин.

9.Спонукання неповнолітнього до застосування допінгу та одурманюючих засобів.

Задача №1

Громадянин Молдови Г. був затриманий у пасажирському поїзді Одеса - Кишинів з пакетом наркотичних засобів (сухий морфін у кількості 200 гр.).

Кваліфікуйте дії Г.

Задача № 2

Медична сестра лікарні К. на протязі двох місяців систематично займалася підробкою рецептів на препарати, що містять наркотичні засоби, і продавала їх своїй знайомій Л., що викуповувала по них в аптеках міста наркотики для особистого споживання. Крім того, К. по підробленому нею рецепту купила дві упаковки лікарських засобів, які містять кодеїн і передала їх хворій Ш. (за винагороду).

Кваліфікуйте дії К., Л., Ш.

Задача № 3

Л., що гостював у К., побачив у підсобному приміщенні мішок з перетертими стеблами конопель. Скориставшись тимчасовою відсутністю К., він взяв близько 200 гр стеблевой коноплі. При спробі реалізувати їх на місцевому ринку Л. був затриманий.

Кваліфікуйте дії Л.

Задача № 4

Завідувачка аптекою С. на протязі двох тижнів передала своєму чоловікові 450 ампул з наркотичними засобами. Під час слідства, вона пояснила, що чоловік вимагав у неї наркотики, загрожуючи насильством.

Кваліфікуйте дії С. та її чоловіка.

Задача № 5

П. й К., познайомившись із І., у якого був гашиш, вирішили купити в нього 800 гр. Згодом вони вирішили змінити своє рішення й домовилися між собою відібрати в І. гашиш. При зустрічі у встановленому місці К. кілька разів ударив І. по голові, а П. в цей час намагався зірвати з його плеча спортивну сумку, у якій перебував гашиш. Втручання громадян перешкодило ним заволодіти наркотиком. Кваліфікуйте дії П., К. та І.

Задача № 6

П., зустрічаючись із М., неодноразово пропонував їй спробувати наркотики. В один з вечорів М. погодилася, після чого вже приймала їх постійно. Наркотики вона здобувала в П.

Кваліфікуйте дії П. і М.

ТЕМА 33. ЗЛОЧИНИ ПРОТИ АВТОРИТЕТУ ОРГАНІВ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ, ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ, ОБ’ЄДНАНЬ ГРОМАДЯН ТА ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ЖУРНАЛІСТІВ - 2 години

1.Загальна характеристика та види злочинів протиавторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об’єднань громадян.

2.Характеристика злочинів у сфері використання державних символів.

3.Характеристика злочинів, що перешкоджають діяльності представників влади, працівників правоохоронних органів, членів громадських формувань, журналістів.

4.Характеристика злочинів, що посягають на життя, здоров’я та свободу та власність представників влади, працівників правоохоронних органів, членів громадських формувань.

5.Викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток, заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем або їх пошкодження.

6.Одержання незаконної винагороди працівником державного підприємства, установи чи організації.

7.Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов’язань. Самоправство.

Задача № 1

У день незалежності України, 16 річний С., біля 23 години повертався додому з дня народження один, побачивши, що біля дома висить прапор, без поважної причини зняв його и порвавши викинув у сміття.

Кваліфікуйте дії С.

Варіант: С. повертався додому з друзями.

Задача № 2

Д. та А. біля школи № 47, зібрали усіх робітників школи і закликали зайняти приміщення місцевої адміністрації, для зупинення її роботі, з метою виплати їм заробітної плати за останні три місяці. Але захопити приміщення не вдалось, тому що було відвернено нарядом міліції.

Вирішить питання про відповідальність Д., А. та інших осіб, які приймали в цьому участь.

Задача № 3

Працівник міліції З., вертаючись із роботи додому, помітив, що біля автобусної зупинки двоє хуліганів – О. і К. - б'ють громадянина, який зробив їм зауваження (вони розштовхували жінок і дітей, намагаючись сісти в автобус без черги). З., підійшовши до них, представився, показав, що він працівник міліції й вимагав припинити протиправні дії. У відповідь на зауваження, О. і К. накинулися на З. і побили його, заподіявши йому легке тілесне ушкодження.

Кваліфікуйте дії З. й К.

Задача № 4

Н., М. і Р. організували виробництво по підробці різних документів, штампів і печаток. Н. підшукував замовників, як правило, серед осіб, які нелегально збиралися покинути територію України. М. підробляв паспорти, свідчення й інші офіційні документи. Р. підробляв штампи, печатки, шляхом виготовлення різних кліше. Дохід, одержуваний від цієї діяльності, Н., М. і Р. ділили на трьох.

Кваліфікуйте дії Н., М. і Р., визначте роль кожного в вчиненні злочину.

ТЕМА 34. ЗЛОЧИНИ У СФЕРІ ВИКОРИСТАННЯ ЕЛЕКТРОННО-ОБЧИСЛЮВАЛЬНИХ МАШИН (КОМП’ЮТЕРІВ), СИСТЕМ ТА КОМП’ЮТЕРНИХ МЕРЕЖ І МЕРЕЖ ЕЛЕКТРОЗВ’ЯЗКУ - 2 години

1.Класифікація комп’ютерних злочинів за законодавством України.

2.Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку.

3.Створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут.

4.Несанкціонований збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або на носіях такої інформації.

5.Несанкціоновані дії з інформацією, яка обробляється в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї.

6.Порушення правил експлуатації електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку або порядку чи правил захисту інформації, яка в них обробляється.

7.Перешкоджання роботі електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку шляхом масового розповсюдження повідомлень електрозв’язку.

Задача № 1

Співробітник науково-дослідного інституту, К., працюючи над програмою, що містить файл "абсолютно секретно", скопіював дані програми на знімний носій інформації для роботи на домашньому комп'ютері.

Чи є в діях К. склад злочину?

Задача № 2

Наладчик комп'ютерної техніки в науково-дослідному інституті Д., який прибув на роботу в нетверезому стані, через недбайливість вивів з ладу принтер вартістю 450 гр, а також стер з пам'яті переданого йому для ремонту комп'ютера інформацію про результати експерименту, над яким протягом 10 місяців працював не тільки колектив інституту, але й співробітники інших наукових закладів.

Чи підлягає кримінальній відповідальності Д. за злочин у сфері комп'ютерної інформації?

Задача № 3

Працівник банку Р. скопіював на магнітний носій приналежну банку програму захисту даних і продав неї Б. Б. доручив аналіз програми програмістові У. У. заради професійного інтересу, не знаючи про щирі наміри Б., проаналізував програму, розкрив її слабкі місця й передав результати своєї роботи Б. Б., маючи навички роботи з комп'ютером, використовуючи дані У., зумів перевести значну суму грошей з рахунків банку на рахунок, відкритий Р.

Кваліфікуйте діяння У., Р. і Б.

Задача №4

Студенти університету К. і Х. розробили й здійснили атаку "відмова в обслуговуванні" на пошуковий сервер "Yahoo!", що полягає у відправленні величезної кількості запитів на пошук в Інтернет з декількох комп'ютерів лабораторії університету. У результаті доступ до сервера був заблокований більш ніж на 2 години. Будучи допитаними по обставинах справи, К. і Х. пояснили, що вони хотіли "повалити сервер", керуючись винятково бажанням перевірити свої здатності до цього.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 1345 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.027 с)...