Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

з основ правознавства

Напрям підготовки: 6.0513301 6.050502 «Інженерна механіка»

6.050701 «Електротехніка та електротехнології»

6.0513301 «Хімічна технологія»

Спеціальність: 5.05050201 «Технічне обслуговування і ремонт устаткування підприємств машинобудування»

5.05070104 «Монтаж і експлуатація електроустаткування підприємств і цивільних споруд»

5.05130107 «Виготовлення виробів і покриттів із полімерних матеріалів»

Розглянуто та затверджено

Цикловою методичною комісією

Протокол №__ від «___» ___ 2013 р.

Анотація

Комплексна контрольна робота з навчальної дисципліни «Основи правознавства» розроблена для студентів спеціальності 5.05050201 «Технічне обслуговування і ремонт устаткування підприємств машинобудування», 5.05070104 «Монтаж і експлуатація електроустаткування підприємств і цивільних споруд», 5.05130107 «Виготовлення виробів і покриттів із полімерних матеріалів».

До комплексної контрольної роботивключено питання,що охоплюють загальнотеоретичніпоняття, принципи, функції та інші характеристики держави та права, законності та правопорядку, правопорушень та юридичної відповідальності, а також питання конституційного законодавства, що характеризують незалежність Української держави, правовий статус особи, взаємовідносини держави і особи, процеси формування та функціонування органів держави.

Охоплюються питання окремих галузей українського права:цивільного, господарського, трудового, сімейного, житлового, фінансового, адміністративного та кримінального; законодавства про правоохоронні органи, судову систему, соціальне забезпечення та про підприємницьку діяльність.

Представлені завдання для комплексної контрольної роботи з основ правознавства розроблені у відповідності з програмою з навчальної дисципліни. Вони складаються з тридцяти одного варіанту, кожен з яких містить по чотири завдання: два теоретичні, одне тестове (закритої форми) та юридична задача. Теоретичні завдання передбачають виявити вміння студентів ґрунтовного, логічного викладу програмового матеріалу. Тестові завдання дають можливість проконтролювати знання студентів змісту різних галузей права. Розв’язування юридичних задач передбачає перевірити вміння студентів використовувати набуті знання у вирішенні правових ситуацій.

Рецензія

на завдання до комплексної контрольної роботи з навчальної дисципліни «Основи правознавства» для студентів спеціальності 5.05050201 «Технічне обслуговування і ремонт устаткування підприємств машинобудування», 5.05070104 «Монтаж і експлуатація електроустаткування підприємств і цивільних споруд», 5.05130107 «Виготовлення виробів і покриттів із полімерних матеріалів».

Представлені завдання для комплексної контрольної роботи з основ правознавства розроблені у відповідності з програмою з навчальної дисципліни. Вони складаються з тридцяти одного варіанту, кожен з яких містить по чотири завдання: два теоретичні, одне тестове (закритої форми) та юридична задача. Теоретичні завдання передбачають виявити вміння студентів ґрунтовного, логічного викладу програмового матеріалу. Тестові завдання дають можливість проконтролювати знання студентів змісту різних галузей права. Розв’язування юридичних задач передбачає перевірити вміння студентів використовувати набуті знання у вирішенні правових ситуацій.

Аналіз змісту завдань показує, що студентам пропонується не лише завдання репродуктивного характеру напрацьованих знань, а й такі, які допоможуть засвідчити ґрунтовність знань програмового матеріалу з дисципліни, вміння застосовувати наукову термінологію, аргументувати свої твердження і висновки.

Запропоновані завдання відображають основний зміст навчальної програми з основ правознавства. Формування завдань зрозуміле, точне. Автор зрозумів уникнути одноманітності повторів.

Розроблені варіанти комплексної контрольної роботи заслуговують на схвалення і можуть бути використані в отриманні інформації про рівень знань та вмінь студентів з основ правознавства, дадуть підстави для об’єктивного аналізу якості підготовки майбутніх вчителів початкових класів.

Голова циклової методичної комісії ______________________________

Критерії оцінювання

При оцінюванні виконання завдань контрольної роботи враховуються:

1. Наукова обґрунтованість суджень і висловлювань.

2.Логічна послідовність викладу правових положень з різних галузей права.

3.Чіткість і повнота відповіді.

4.Уміння застосовувати необхідну термінологію та правову базу.

5.Здатність використовувати правові знання в практичній діяльності,

розв’язувати юридичні задачі.

6.Мовна грамотність.

Кожний варіант контрольної роботи містить чотири завдання:

· Перші два завдання – теоретичного характеру і вимагають розгорнутої відповіді. Правильна відповідь оцінюється в 4 бали.

· Третє завдання – тестове, закритої форми. Правильна відповідь оцінюється в 1 бал.

· Четверте завдання – юридична задача. Правильне вирішення оцінюється в 3 бали.

Максимальна кількість балів за контрольну роботу складає 12 балів.Оцінка результатів виконання студентами кожного контрольного завдання контрольної роботи проводиться за 12-бальною шкалою з подальшим перерахуванням її у чотирибальну: «відмінно», «добре», «задовільно», «незадовільно» за наступною системою:

· 0-2 бали – «2» (незадовільно)

· 3-5 балів – «3» (задовільн6о)

· 6-10 балів – «4» (добре)

· 11-12 балів – «5» (відмінно).

Розглянуті та затверджені

на засіданні циклової методичної комісії

Протокол № __ від «___» ____ 2013 р.

Голова _______________ __________

Варіант 1

1. Визначте поняття часу відпочинку та вкажіть його види за трудовим законодавством.

2.Охарактеризуйте види пенсійного забезпечення в Україні.

3.Виконайте тестове завдання.

Яке адміністративне стягнення застосовується тільки за рішенням суду?

а) виправні роботи;

б) оплатне вилучення предмета;

в) позбавлення спеціального права;

г) адміністративний арешт;

д) конфіскація предмета.

4.Задача

65-річний пенсіонер Петро К. звернувся до суду з проханням змусити його 32-річного сина Сергія надавати йому матеріальну допомогу для лікування. До своєї заяви він додав довідку про розмір пенсії - 185 грн., медичну довідку, що він є інвалідом II групи і хворіє на астму. На суді його син заявив, що батько покинув сім'ю напризволяще, коли Сергію було 12 років. До цього часу він пив, бив дружину - матір Сергія, три роки був позбавлений батьківських прав. Після розлучення він не допомагав сім'ї, аліменти з нього стягувались у судовому порядку за позовом матері Сергія. Сергій К. має неповнолітнього сина та дружину, яка є студенткою 5 курсу економічного факультету вищого навчального закладу. Він щойно започаткував фермерське господарство і всі гроші вкладає у цю справу, утримує сина і дружину та оплачує навчання дружини. Проаналізуйте ситуацію.

Варіант 2

1. Визначте поняття робочого часу та вкажіть його види за трудовим законодавством.

2.Визначте загальні причини виникнення держави.

3.Виконайте тестове завдання.

Об’єктами оподаткування фізичних осіб є:

а) доходи у вигляді заробітної плати;

б) доходи з відшкодувань;

в) авторські винагороди;

г) дохід у вигляді відсотків(дисконтних доходів), дивідендів, виграшів, призів;

д) страхові виплати.

4.Задача

Прокурор, здійснюючи нагляд за виконанням законів у місцях позбавлення волі, виявив за допомогою керівництва колонії, що у ній за вироком суду утримується неповнолітній, якому на момент скоєння злочину (розбій) не минуло 14 років. На прохання керівництва колонії прокурор, посилаючись на Закон України "Про прокуратуру", негайно звільнив незаконно засудженого і з батьками відправив додому.

Чи правильне рішення прокурора?

Варіант 3

1.З’ясуйте причини трудових спорів та вкажіть якими правовими нормами забезпечується їх розгляд.

2.Класифікуйте конституційні права та свободи людини і громадянина.

3.Виконайте тестове завдання.

Доходами Державного бюджету в Україні є:

а) податок з реклами;

б) плата за спеціальне використання природних ресурсів;

в) податок на майно підприємств і організацій;

г) готельний збір;

д) плата за землю;

е) трансферти з місцевих бюджетів.

4.Задача.

Після побудови нового корпусу підприємства бухгалтерський відділ було переведено із головного корпусу, що міститься біля прохідної, до новобудови, яка розташована далі від входу. Співробітники відділу звернулися зі скаргою на це рішення до комісії з трудових спорів, вважаючи, що таке переведення може бути здійснено лише за їхньою згодою. Вони мотивували це, зокрема, тим, що до нової будівлі веде близько кілометра розбитої дороги територією підприємства. Яке рішення повинна прийняти комісія?

Варіант 4

1.Поясніть порядок припинення трудового договору з ініціативи працівника.

2.Визначте поняття і види референдумів

3.Виконайте тестове завдання.

Функціями податків є:

а) фіскальна;

б) обмежувальна;

в) контрольна;

г) стимулююча;

д) каральна.

4.Задача.

Олег та Наталія, які мали 10-річну дочку Віолетту, вирішили розірвати шлюб. Майно вони поділили за домовленістю. Після поділу майна Олег одержав автомобіль “Volkswagen”, гараж і дачний будинок, а Наталія - будинок з усім майном, що в ньому було. Вартість майна, яке дісталося чоловікові, була на 18 тис. грн. меншою. Оскільки Віолетта проживала разом із матір'ю, то батьки уклали договір про припинення права на аліменти дитини у зв'язку з тим, що Олег відмовляється від грошової компенсації за недоодержане майно при розірванні шлюбу. Чи правомірним буде такий договір? Свою відповідь обґрунтуйте.

Варіант 5

1.Поясніть порядок припинення трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу.

2.Визначте підстави набуття та припинення громадянства України.

3.Виконайте тестове завдання.

Місцевими податками є:

а) плата (податок) на землю;

б) податок з реклами;

в) комунальний податок;

г) податок на доходи фізичних осіб;

д) податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів.

4.Задача.

Дайте правову оцінку цій газетній замітці: „Восьмого листопада відбулася зустріч заступника голови райдержадміністрації Л.А. Штеменко із священнослужителя-ми парафій Української православної церкви. Лідія Анатоліївна ознайомила присутніх із соціально-економічною ситуацією в районі. На зустрічі піднімалися питання духовності суспільства, необхідності приділяти більше уваги молоді, боротьбі з наркоманією та пияцтвом. Священнослужителі запропонували ввести в школах уроки Закону Божого, відкрити недільні школи”.

Варіант 6

1.Вкажіть строки випробування під час прийняття на роботу.

2.Охарактеризуйте різноманітні теорії виникнення держави.

3.Виконайте тестове завдання.

Допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у випадках:

а) проведення судово – медичної експертизи;

б) тимчасової непрацездатності в наслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві;

в) необхідності догляду за хворою дитиною;

г) примусового лікування, призначеного за постановою суду;

д) карантину, накладеного органами санітарно – епідеміологічної служби.

4.Задача.

Дівчина - громадянка США вийшла заміж за громадянина України і звернулася до Президента нашої держави з клопотанням надати їй громадянство України, тому що бажає бути громадянкою своєї рідної країни і рідної держави свого чоловіка. Яке рішення має прийняти Президент України?

Варіант 7

1.Визначте поняття та вкажіть порядок укладення трудового договору.

2.Розкрийте зміст юридичного поняття «представництво» у цивільному праві.

3.Виконайте тестове завдання.

Тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами становить:

а) 70 календарних днів до прологів і 56 або 70 календарних днів після пологів;

б) 40 календарних днів до пологів;

в) 80 календарних днів до пологів і 90 календарних днів після пологів.

4.Задача.

Керівник однієї фірми примушує працівників вступити до релігійної громади, членом якої він є. Прокоментуйте ситуацію з точки зору конституційних прав і свобод.

Варіант 8

1.Визначте поняття та вкажіть порядок укладання колективного договору.

2.Охарактеризуйте три найпоширеніших види договірних зобов’язань.

3.Виконати тестове завдання.

До форм соціального забезпечення належать:

а) пенсія;

б) доплата за стаж;

в) соціальне обслуговування;

г) заробітна плата.

4.Задача.

Незадовго до смерті Федір видав своїй дружині розписку в тому, що все майно, яке належить йому на праві особистої приватної власності, він заповість їй. В обмін на це вона взяла на себе усне зобов'язання повністю профінансувати витрати на поховання. Після смерті Федора його вдова взяте на себе зобов'язання повністю виконала. Але, як з'ясувалося, спадкодавець усе своє майно заповів синові від першого шлюбу. Тому вдова звернулася до спадкоємця за заповітом з вимогою про відшкодування витрат на поховання. Чи правомірна вимога? Свою відповідь обґрунтуйте

Варіант 9

1.Дайте характеристику джерела трудового права України.

2.Проаналізуйте умови дійсності правочинів.

3.Виконати тестове завдання.

Згідно з чинним законодавством жінки мають право на пенсію за віком по досягненню:

а) 45 років;

б) 60 років;

в) 55 років.

4.Задача.

Працівник міліції вимагає у громадянина мобільний телефон, мотивуючи це тим, що йому треба терміново зателефонувати й доповісти начальству про своє місцеперебування. Мобільний зв'язок коштує недешево й власник телефону вагається. Що б ви зробили на його місці?

Варіант 10

1.Визначте поняття та з’ясуйте предмет трудового права в Україні.

2.Розкрийте зміст юридичного поняття «фізична особа» в цивільному праві.

3.Виконати тестове завдання.

Не входять до складу спадщини:

а) особисті немайнові права;

б) борги померлого;

в) право на участь у товариствах та право членства в об’єднаннях громадян, якщо інша не встановлено законом або їх установчими документами;

г) предмети домашньої обстановки та вжитку;

д) особисте майно померлого;

е) права на аліменти, пенсію.

4.Задача.

Працівник міліції вимагає у громадянина мобільний телефон, мотивуючи це тим, що йому треба терміново зателефонувати й доповісти начальству про своє місцеперебування. Мобільний зв'язок коштує недешево й власник телефону вагається. Що б ви зробили на його місці?

Варіант 11

1.Охарактеризуйте способи забезпечення виконання зобов’язань.

2.Визначте принципи на яких будуються шлюбно-сімейних відносин.

3.Виконайте тестове завдання.

Обставинами, що звільняють від цивільно-правової відповідальності, є:

а) необхідна оборона;

б) вина кредитора;

в) непереборна сила;

г) крайня необхідність;

д) уявна оборона;

е) діяння пов’язане з ризиком.

4.Задача.

Визначте, форму держав, що описано в наведених інформаціях:

а) кожні п'ять років у країні проводять вибори парламенту - народних зборів. Після чергових виборів народні збори формують уряд на чолі з прем'єр-міністром. Держава поділяється на області, якими керують глави адміністрацій, яких призначає уряд держави;

б) державу очолює королева, усі закони набувають чинності після затвердження парламентом і підписання королевою. Парламент обирають строком на сім років. До парламенту входять представники 12 земель, кожна з яких має власний уряд і законодавство;

в) влада в країні в руках генерала, який очолив державу внаслідок заколоту. Дію конституції зупинено. Крім центральної провінції, до складу держави входять три землі, захоплені внаслідок військової операції. Є обраний парламент, але його влада дуже обмежена.

Варіант 12

1. Визначте поняття, зміст і підстави виникнення зобов’язання.

2. Порівняйте поняття шлюбу і сім’ї.

3.Виконайте тестове завдання.

До майнових авторських прав належать:

а) право на використання твору;

б) право на недоторканість твору;

в) виключне право дозволяти використання твору;

г) право перешкоджати неправомірному використанню твору, в тому числі забороняти таке використання;

д) право перешкоджати будь-якому посяганню на право інтелектуальної власності, здатному завдати шкоди честі чи репутації творця об’єкта права інтелектуальної власності.

4. Задача.

Проаналізуйте ситуації і поясніть, які з них можливі у правовій державі, а які - ні. Відповідь обґрунтуйте.

а) Уряд ухвалив постанову про оплату навчання в усіх державних освітніх закладах.

б) Адміністрація підприємства безпідставно звільнила працівника.

в) Рішенням ректорату вищого навчального закладу було визначено відсоток студентів, яких зарахують на перший курс залежно від їхнього соціального статусу й національності.

г) Податкова адміністрація наклала штраф на керівника підприємства через порушення ним податкового законодавства.

ґ) Місцева влада заборонила вихід місцевої газети за її опозиційне спрямування.

д) Громадянин звернувся до суду зі скаргою на редакцію часопису за поширення недостовірних відомостей стосовно його особистого життя.

е) Парламент країни ухвалив закон, що визначає одну офіційну релігію в державі.

є) Рішенням адміністрації навчально-виховного закладу до навчального плану як обов'язковий предмет введено „Закон Божий”.

Варіант 13

1.Визначте суб’єкти права власності та охарактеризуйте способи здійснення захисту право власності.

2.Охарактеризуйте взаємні права та обов’язки батьків та дітей передбачені законом.

3.Виконайте тестове завдання.

Державній реєстрації підлягають:

а) народження фізичної особи та її походження;

б) громадянство;

в) шлюб;

г) усиновлення;

д) зміна імені;

е) визначення особи недієздатною.

4.Задача.

65-річний пенсіонер Петро К. звернувся до суду з проханням змусити його 32-річного сина Сергія надавати йому матеріальну допомогу для лікування. До своєї заяви він додав довідку про розмір пенсії - 185 грн., медичну довідку, що він є інвалідом II групи і хворіє на астму. На суді його син заявив, що батько покинув сім'ю напризволяще, коли Сергію було 12 років. До цього часу він пив, бив дружину - матір Сергія, три роки був позбавлений батьківських прав. Після розлучення він не допомагав сім'ї, аліменти з нього стягувались у судовому порядку за позовом матері Сергія. Сергій К. має неповнолітнього сина та дружину, яка є студенткою 5 курсу економічного факультету вищого навчального закладу. Він щойно започаткував фермерське господарство і всі гроші вкладає у цю справу, утримує сина і дружину та оплачує навчання дружини. Проаналізуйте ситуацію.?

Варіант 14

1.Розкрийте поняття і зміст права власності.

2.Визначте поняття опіки та піклування, порядок їх встановлення передбачений законодавством.

3.Виконайте тестове завдання.

Особи із неповною дієздатністю мають право:

а) вчиняти лише дрібні побутові правочини;

б) самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією або іншими доходами;

в) самостійно здійснювати права на результати інтелектуальної, творчої діяльності, що охороняється законом;

г) бути учасником (засновником) юридичних осіб, якщо це не заборонено законом або установчими документами юридичної особи;

д) розпоряджатися грошовими коштами, що внесені іншими особами у фінансову установу на її ім’я

4.Задача.

У суботу, 7 грудня 2002 року біля пішохідного мосту в м. Ужгороді було знайдено труп відомого в обласному центрі бізнесмена Харченка. При опитуванні певних осіб було встановлено, що незадовго до смерті Харченко посварився з кримінальним авторитетом Свердловим, який при свідках у пориві гніву сказав йому: „Завтрашнього сонця ти не побачиш.” Слідчий видав постанову про затримання Свердлова як особи, що підозрюється у скоєнні злочину. Свердлову було оголошено протокол про затримання, а на прохання надати йому можливість запросити захисника йому відмовили, мотивуючи тим, що субота - вихідний день так само, як і неділя, що за роботу адвокату у вихідний день доведеться заплатити в подвійному розмірі, тому нехай почекає до понеділка. У понеділок було прийнято судове рішення про арешт Свердлова, і тільки після цього йому надали можливість запросити захисника. Адвокат Сопко з метою виконання доручення про захист Свердлова звернувся із запитом до одного з підприємств, однак отримав відмову. Його побачення із підзахисним були обмежені в часі і проходили у присутності слідчого. Врешті-решт слідчому вдалося шляхом погроз змусити Сопка відмовитися від захисту Свердлова. Які порушення законодавства мають місце в цій ситуації?

Варіант 15

1.Визначте суб’єкти цивільно-правових відносин. Назвіть їхні властивості.

2.Охарактеризуйте майнові права та обов’язки подружжя за Сімейним Кодексом України.

3.Виконайте тестове завдання.

Повна дієздатність настає до повноліття:

а) якщо законом дозволяється одружуватися до досягнення вісімнадцятирічного віку;

б) з 15 років особі, яка працює за трудовим договором (за рішенням органу опіки та піклуванням за заявою зацікавленої особи за письмовою згодою батьків(усиновлювачів);

в)з 16 років особі, яка записана матір’ю або батьком дитини;

г) якщо особа, яка досягла 15 років, бажає займатися підприємницькою діяльністю(за наявності письмової згоди на це батьків (усиновлювачів).

4.Задача.

В одному з міст АРК громадянин прийшов на прийом до міського голови і пояснив секретарю питання, з яким він звертається, українською мовою. Вона попросила його висловити свої проблеми російською, тому що української мови не розуміє. Громадянин відмовився. Тоді секретар сказала, що на прийом він не потрапить, бо відмовляється пояснити суть свого питання. Дайте правовий коментар.?

Варіант 16

1.Розкрийте зміст і склад цивільно-правових відносин.

2.Охарактеризуйте особисті немайнові права та обов’язки подружжя. За Сімейним Кодексом України

3.Виконайте тестове завдання.

Особливостями цивільних правовідносин є:

а) їх учасниками є лише фізичні особи, які є незалежними та рівноправними;

б) цивільні правовідносини складаються лише з приводу матеріальних благ;

в) учасники цивільно-правових відносин є носіями суб’єктивних цивільних прав та обов’язків;

г) вони мають диспозивний характер(головною підставою виникнення правового зв’язку між суб’єктами цивільного права є цивільно-правовий договір);

д) вони виникають, змінюються і припиняються як на підставі правових норм, так і юридичних фактів;

е) захист суб’єктивних прав та примус щодо виконання суб’єктивних обов’язків здійснюється за допомогою специфічних заходів впливу та в особливому порядку (позовному).

4.Задача.

Громадянин С. взяв у борг 200 грн. у К. строком на 1 рік. Коли рік минув, С. повернув гроші телеграфним переказом. Отримавши 200 грн., К. зателефонував С. і сказав, що гроші треба було б повернути особисто, до того ж вони повернуті без урахування інфляції (знецінення) і навіть без урахування відсотків, що були б нараховані при зберіганні грошей у банку чи ощадкасі. Але С. відмовився виконати цю вимогу, вважаючи її незаконною. Хто з них правий?

Варіант 17

1.Дайте характеристику Цивільному Кодексові України.

2.Визначте порядок укладення шлюбного договору та відносини які він регулює.

3.Виконайте тестове завдання.

Обставинами, що виключають злочинність діяння, є:

а) уявна оборона

б) явка з повинною;

в) взяття зобов’язання відшкодувати завдану шкоду;

г) крайня необхідність;

д) діяння, пов’язане з ризиком

4.Задача.

Молодого, дуже талановитого економіста після закінчення Сумської вищого навчального закладу було запрошено на стажування до США. Через три роки цей громадянин України повернувся додому й одразу вирішив висунути свою кандидатуру на виборах до Верховної Ради України. Чи зможемо ми побачити його прізвище в бюлетені для голосування?.

Варіант 18

1.Дайте визначення цивільному праву та розкрийте його систему.

2.Визначте порядок укладення шлюбу.

3.Виконайте тестове завдання.

Ознаками необхідної оборони є:

а) суспільно небезпечне посягання;

б) завдання шкоди третім особам;

в) посягання може бути дійсним або уявним;

г) співрозмірність оборони, яка має відповідати небезпечності посягання та обставинам захисту;

д) захист здійснюється для охорони інтересів громадян, суспільства та держави.

4.Задача.

1. За народною ініціативою із дотриманням вимог ст. 72 Конституції України стосовно збору трьох млн. підписів громадян України, які мають право голосу не менш як у двох третинах областей і не менш як по 100 тис. підписів у кожній області, проголошено Всеукраїнський референдум. До бюлетеня для голосування внесено два питання:

1) чи погоджуєтеся ви з тим, щоб надати російській мові статус другої державної мови в Україні?

2) чи погоджуєтеся ви з тим, щоб на фінансування освіти витрачалося не менше 10 % Державного бюджету України? Прокоментуйте внесені до бюлетеня питання.

Варіант 19

1.Дайте визначення адміністративного стягнення та назвіть види адміністративного стягнення?

2.Охарактеризуйте майнові права громадянина та їх захист, у цивільному праві.

3.Виконайте тестове завдання.

Наслідками добровільної відмови від доведення злочину до кінця можуть бути:

а) звільнення від кримінальної відповідальності;

б) притягнення особи до кримінальної відповідальності за готування до злочину;

в) притягнення особи до адміністративної відповідальності;

г) амністія;

д) покарання за інший закінчений злочин, якщо він був.

4.Задача.

Напередодні виборів Президента України командир військової частини видав наказ, який, зокрема, містив таку фразу: «Командирам рот узяти під особистий контроль явку підлеглих до виборчої дільниці та забезпечити не менше 70 % голосів на користь кандидата від Спілки офіцерів України». Заступник командира радить не видавати такого наказу, а командир не погоджується, нагадуючи, що проведення передвиборчої агітації може здійснюватися в будь-яких формах і будь якими засобами. Хто з них помиляється?

Варіант 20

1.Дайте визначення адміністративного правопорушення та на назвіть види адміністративних правопорушень?

2.Охарактеризуйте особисті немайнові права громадян та їх захист.

3.Виконайте тестове завдання.

Ознаками злочину є:

а) винність;

б) протиправність;

в) караність;

г) суспільно небезпечні наслідки діяння;

д) наявність мотиву.

4.Задача.

Сумська обласна державна адміністрація подала на розгляд Верховної Ради України проект закону. Чи зобов’язана Верховна Рада його розглянути?

Варіант 21

1.Охарактеризуйте джерельну базу адміністративного права. В чому її особливості?

2.Розкрийте зміст юридичного поняття «юридична особа»

3.Виконайте тестове завдання.

Додатковими умовами трудового договору є:

а) випробування;

б) професійна підготовко;

в) перепідготовка та підвищення кваліфікації;

г) режим праці та відпочинку;

д) охорона праці.

4.Задача.

Президент України виконує свої обов’язки вже майже десять років. Усі ваші знайомі однозначно стверджують, що він більше не має права бути обраним президентом ще на один термін. Ви згодні з цим?

Варіант 22

1.Дайте визначення адміністративного права України та поясніть, що являє собою предмет регулювання адміністративного права?

2.Охарактеризуйте поняття і завдання нотаріату України.

3.Виконайте тестове завдання.

Вкажіть правильні твердження:

а) мінімальна щорічна основна відпустка повинна тривати не менше, ніж 18 календарних днів;

б) мінімальна відпустка для неповнолітніх становить 30 календарних днів;

в) максимальна відпустка становить 69 календарних днів;

г) відпустка може бути поділена на частини, але не менше, ніж по 14 календарних днів;

д) загальна тривалість щорічної основної і додаткової відпусток не повинна перевищувати 59 календарних днів.

4.Задача.

11. Ректора – улюбленця усіх студентів одного з Сумських ВНЗ, який одночасно викладав один з предметів у цьому ВНЗ, обрано депутатом ВРУ. Студенти чули, що начебто Конституція України забороняє особам, що обіймають посади в державних органах влади, сумісництво, і жалкують, що він більше не буде очолювати ВНЗ та читати їм лекції. Що б ви сказали цим студентам з огляду на законодавство?

Варіант 23

1.Дайте характеристику основних галузей права.

2.Вкажіть особливості кримінальної відповідальності неповнолітніх.

3.Виконайте тестове завдання.

Заходами дисциплінарного впливу є:

а) догана;

б) позбавлення премії;

в) перенесення часу щорічної відпустки;

г) пониження в посаді;

д) звільнення.

4.Задача.

Учителька ЗОШ І-ІІІ ступенів № 19 м. Ужгорода Трусова, мати 10-річних близнят, звернулася до дирекції школи із заявою про надання додаткової відпустки тривалістю 5 календарних днів одразу після закінчення щорічної основної відпустки. Директор школи погодився надати відпустку тривалістю тільки 3 календарні дні, мотивуючи це рішення тим, що згідно з ч. ІІІ ст.. 10 Закону «Про відпустки» загальна тривалість щорічних основної і додаткової відпусток не може перевищити 59 календарних днів, а Трусова як педагог має щорічну відпустку тривалістю 56 календарних днів. Чи правомірне рішення директора? Свою відповідь обґрунтуйте.

Варіант 24

1.Класифікуйте норми права.

2.Визначте підстави для звільнення від кримінального покарання.

3. Виконайте тестове завдання.

Вкажіть, які пенсійні виплати здійснюються за рахунок коштів Накопичувального фонду, що обліковуються на накопичувальних пенсійних рахунках:

а) пенсія за віком;

б) довічна пенсія з установленим періодом;

в) довічна пенсія подружжя;

г) пенсія у зв’язку з втратою годувальника;

д) пенсія через інвалідність;

е) одноразова виплата.

4.Задача.

1 вересня М. подав заяву про звільнення за власним бажанням. Але 12 вересня він звернувся до начальника цеху та повідомив, що змінив своє рішення та вирішив залишитися працювати. Незважаючи на це, 18 вересня його викликали до відділу кадрів і видали розрахунок та трудову книжку із записом про звільнення. М звернувся до суду з вимогою поновити його на роботі. Яким буде рішення суду?

Варіант 25

1.Дайте характеристику джерел права.

2.Визначте основні види кримінальних покарань.

3.Виконайте тестове завдання.

Вкажіть ознаки авторитарного політичного режиму:

а) влада належить невеликій кількості осіб(військова хунта, олігархічна група, тиран, монарх тощо);

б) особлива система контролю та насилля;

в) необмеженість влади та не підконтрольність(в країні можуть діяти закони, лише потрібні для верхівки);

г) надмірно централізований контроль над економікою;

д) опора на силу (наявність збройних формувань, здатних у будь - який момент придушити виступи);

е) монополія держави на засоби масової інформації.

4.Задача.

М. працював на заводі слюсарем-судноскладальником. Одного разу взимку на заводі сталася аварія тепломережі, роботи в цехах довелося припинити внаслідок низької температури. Адміністрація видала наказ про переведення бригади слюсарів, у тому числі М., на роботу, що її виконують слюсарі-сантехніки, строком на один тиждень для участі у ліквідації аварії. Але М. відмовився виконати наказ та продовжував приходити на своє звичайне місце роботи, пояснюючи це тим, що він уклав угоду на роботу саме слюсарем-судноскладальником, до того ж заробітна плата сантехніка набагато менша. Незважаючи на це, М. було звільнено з роботи за прогул. Чи відповідають законодавству дії працівника та адміністрації.

Варіант 26

1.Охарактеризуйте загально соціальні та спеціально-юридичні функції права.

2.Розкрийте поняття злочину, його ознаки та склад.

3.Виконайте тестове завдання.

Які з перелічених заходів державного примусу належать до адміністративного стягнення:

а) попередження;

б) догана;

в) оплатне вилучення предмета;

г) позбавлення батьківських прав;

д) сувора догана;

е) позбавлення спеціального права;

ж) переведення на нижче оплачувану роботу;

з) адміністративний арешт;

и) звільнення з роботи;

к) конфіскація майна;

л) переведення на нижчу посаду;

м) відшкодування збитків;

н) зауваження;

о) виправні роботи.

4.Задача.

12. У подружжя Роберта й Корнелії, які постійно проживають у Харкові, але є апатридами, народився син. Громадянином якої держави він є?

Варіант 27

1.Порівняйте характеристику норм моралі і правових норм.

2.Вкажіть умови притягнення до матеріальної відповідальності працівників і службовців за трудовим правом та види матеріальної відповідальності.

3.Виконайте тестове завдання.

Здатність громадян країни бути носіями суб’єктивних юридичних прав у різних сферах управлінської діяльності, це:

а) адміністративна дієздатність;

б) адміністративна правоздатність;

в) адміністративна деліктоздатність.

4.Задача.

13. Працівниця поштового відділення під час сортування листів побачила конверт на адресу своєї сусідки, яка ніколи не одержувала листів. Це здивувало працівницю і, «промучившись» хвилин 20, вона вхопила конверт, акуратно його розкрила і прочитала листа. Потім заклеїла конверт і віддала листоноші. Дайте правову оцінку діям працівниці поштового відділення.

.

Варіант 28

1.Визначте ознаки правової держави. Які шляхи її формування в Україні ви бачите.

2.Вкажіть порядок ведення трудових книжок.

3.Виконайте тестове завдання.

Які з наведених правопорушень є адміністративними:

а) громадянин у нетверезому стані з’явився на вулиці і зачіпав перехожих;

б) при прокладені труб на дачній ділянці було пошкоджено паркан сусідньої ділянки;

в) лаборантка інституту постійно запізнювалась на роботу. Вона була попереджена адміністрацією інституту, але продовжувала запізнюватись;

г) продавець продав пляшку вина неповнолітньому;

д) водій залишив машину на ділянці вулиці, незважаючи на заборонний знак.

4.Задача.

Дівчина - громадянка Канади вийшла заміж за громадянина України і звернулася до Президента нашої держави з клопотанням надати їй громадянство України, тому що бажає бути громадянкою своєї рідної країни і рідної держави свого чоловіка. Яке рішення має прийняти Президент України?

Варіант 29

1.Визначити функції сучасної держави. Дайте їм характеристики.

2.Вкажіть види строків позовної давності у цивільному праві.

3.Виконайте тестове завдання.

До якої галузі права належать юридичні норми, які регулюють відносини:

а) між власником і працівником;

б) між продавцем і покупцем;

в) між братом і сестрою;

г) між державою і політичною партією;

д) між працівниками на підприємстві.

4.Задача.

Громадянин Кравченко, перебуваючи в нетверезому стані, розбив вітрину магазину. Адвокат наполягає, що правопорушення скоєно з необережності, бо підсудний був у такому стані, що не контролював своєї поведінки. Ваша точка зору на цю проблему?

Варіант 30

1.Охарактеризуйте основні ознаки держави.

2.Поясніть процедуру спадкування власності за заповітом в Україні.

3.Виконайте тестове завдання.

Які з поданих елементів входять до права?

а)держава;

б)закон;

в)норми права;

г)кодекс;

д)Конституція;

е)інститут права;

є)галузь права;

ж)правова система.

4.Задача.

У міській газеті надруковано рекламне оголошення: „Державна середня школа імені Т. Шевченка запрошує на навчання до 10 класу гуманітарного профілю. Крім основних предметів, вивчаються додаткові за вибором: риторика - оплата 25 грн./міс., логіка - 25 грн./міс., менеджмент - 50 грн./міс.” Висловіть думку наскільки відповідає закону введення оплати навчання в державному навчальному закладі.

Варіант 31

1.Охарактеризуйте загальні засади конституційного ладу України.

2.Поясніть процедуру спадкування власності за законом в Україні.

3.Виконайте тестове завдання.

Вкажіть три обов’язкові елементи правової норми:

а) попередження;

б) інструкція;

в) диспозиція;

г) стягнення;

д) покарання;

е) правила поведінки;

ж) умови;

з) гіпотеза;

и) вирок;

к) санкція;

л) відповідальність.

1.Задача.

Громадянці В. шлюбний вік за її заявою знижено до 16 років, вона одружилася з громадянином Р. У зв’язку з цим вона переїхала до чоловіка в місто, а старий будинок, у якому вона жила до того окремо від батьків і який отримала у спадщину від дідуся, продала громадянці А. під знесення під невелику суму. Але батьки В., довідавшись про це, заявили вимогу анулювати цю угоду, мотивуючи це тим, що В. – неповнолітня, їхньої згоди на продаж не отримано, а сума, що її сплатила А. не відповідає справжній вартості будинку. В. відмовилася. Хто правий у цій ситуації?

Зразок відповіді

Варіант № 31

1.Охарактеризуйте загальні засади конституційного ладу України.

Конституційний лад – сукупність основоположних правовідносин, закріплених нормами конституційного права.

Стаття 1. Конституції проголошує Україну суверенною, незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою.

Суверенітет України поширюється на всій її території, яка складається із Автономної Республіки Крим, 24 областей, міст Києва і Севастополя.

Стаття 3. Конституції визнає, що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і небезпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави.

За формою правління Україна – президентсько-парламентська республіка. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Ніхто не може узурпувати державну владу.

Державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу і судову.

Конституція затверджує статус української мови як державної в Україні.

Суспільне життя в Україні ґрунтується на засадах політичної, економічної та ідеологічної багатоманітності.

Конституція визначає основні засади економічних відносин і гарантують рівноправність і захист усіх форм власності.

Конституція України закріплює такі основні принципи побудови і функціонування національної правової системи як:

· верховенство;

· найвищу юридичну силу Конституції;

· положення Конституції є нормами прямої дії.

Державними символами України, згідно зі ст.. 20 Конституції є:

· Державний прапор України – стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів;

· Великий Державний Герб України – встановлюється з урахуванням малого Державного Герба та герба війська Запорізького:

· Державний Гімн України – мелодія національного гімну на музику М. Вербицького зі словами, затвердженими законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України:

· Столицею України є місто Київ.

Зовнішньополітична діяльність України спрямована на забезпечення її національних інтересів і безпеки шляхом підтримання мирного співробітництва з членами міжнародного співтовариства за загально визнаними принципами і нормами міжнародного права.

2. Поясніть процедуру спадкування власності за законом в Україні.

Власник, після смерті якого залишилось майно, називається спадкодавцем. Особи, до яких це майно переходить після смерті його власника, називається спадкоємцями.

Майно, що залишилось після смерті його власника, називається спадковим майном, або спадщиною. Слід зауважити, що спадщина складається за прав та обов’язків спадкодавця, тобто до складу спадщини входять і його борги (невиконанні зобов’язання, неоплачені кредити тощо), якщо вони в нього були на день смерті. Спадкоємець має право приймати таку спадщину чи відмовитися від неї.

Спадщина відкривається тільки після смерті громадян (фізичних осіб). Після ліквідації юридичних осіб спадкування не буває. Тому спадкодавцями можуть бути тільки громадяни, а спадкоємцями можуть бути як фізичні, так і юридичні особи. Спадкування між живими не буває.

Часом відкриття спадщини визначається день смерті спадкодавця, а оголошення його померлим набирає законної сили після відповідного рішення суду.

Місцем відкриття спадщини визначається останнє постійне місце проживання спадкоємця, а якщо воно невідоме, – місцезнаходження майна чи основної його частини.

Нормами цивільного права встановлюються дві підстави спадкування: за законом і за заповітом. Можливо однозначне спадкування і за заповітом, і за законом (наприклад, частина майна спадкодавцем заповідана, а інша частина успадковується за законом).

Спадкоємство за законом має місце в таких випадках, коли:

· заповіту немає;

· заповіт визначено недійсним;

· спадкоємці, призначені в заповіті, померли до відкриття спадщини або відмовилися прийняти її.

Часом відкриття спадщини визначається день смерті спадкоємця – день, коли набирає чинності рішення суду про оголошення особи померлою.

Спадкодавцями як за законом, так і за заповітом можуть бути громадяни, а не юридичні особи.

Спадкоємцями можуть бути громадяни, юридичні особи та держава. Суб’єктивне право на спадщину у спадкоємців виникає в разі смерті спадкодавця або визнання його в установленому порядку померлим. До громадян як спадкоємців належать особи, які були живим на момент смерті спадкодавця, а також діти померлого, зачаті за життя і народження після його смерті. Громадяни та держава можуть бути спадкоємцями як за заповітом, так і за законом. Юридичні особи можуть бути спадкоємцями лише за заповітом. Спадкоємцями також можуть бути також іноземні громадяни та особи без громадянства.

Цивільне законодавство встановлює суворі обмеження щодо спадкоємців. Зокрема, усувають від спадщини особи, які:

· навмисно позбавили життя спадкодавця чи кого-небудь із спадкоємців або вичинили замах на їхнє життя;

· батьки після дітей, відносно яких вони позбавленні батьківських прав і не були поневолені в цих правах на момент відкриття спадщини;

· батьки й повнолітні діти, котрі злісно ухилялися від покладених на них відповідно до закону обов’язків з утримання спадкодавця, якщо ці обставини підтверджено в судовому порядку.

Спадкоємці за законом призиваються до спадщини в порядку черги. Згідно з чинним законодавством в Україні встановлено дві черги спадкоємців.

До першої черги належать:

· діти (у тому числі всиновленні);

· дружина та батьки (усиновлювачі) померлого;

· дитина померлого, яка народилася після його смерті;

· онуки і правнуки, якщо на час відкриття спадщини немає в живих того з їхніх батьків, хто був би спадкоємцем.

До другої черги належать:

· брати і сестри померлого;

· дід та бабка померлого як з боку батька, так і з боку матері.

· Окрім цього, до гурту спадкоємців за законом належать утриманці, тобто непрацездатні особи, що перебували на утриманні померлого не менше одного року до його смерті (ст. 531 ЦК України).

Цивільний кодекс України встановлює право на обов’язкову частку в спадщині неповнолітнім або непрацездатним дітям спадкодавця (в тому числі всиновленим), а також непрацездатній дружині, батькам (усиновлювачам) і утримання померлого, які успадковують, незалежно від змісту заповіту, щонайменше дві третини частки, яка належала б кожному з них у разі спадкоємства за законом. Під час визначення розміру обов’язкової частини враховується і вартість спадкового майна, що складається з предметів звичайного хатнього начиння та вжитку (ст. 535 ЦК України).

Спадкоємцям, які прийняли належну їм за заповітом чи за законом спадщину, державна нотаріальна контора за місцем відкриття спадщини видає свідоцтво про право на спадщину. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення шестимісячного терміну від дня відкриття спадщини.

В), з), к).

4. Описана ситуація потребує аналізу кількох норм цивільного та сімейного права. Зниження В. шлюбного віку відповідає нормам Сімейного права (набуття повної дієздатності до настання повноліття – з моменту одруження). Отже В. мала право на самостійне укладання будь-якої угоди щодо свого майна, в тому числі будинку, який вона отримала у спадщину. Саме власник відповідно Цивільного кодексу має право на продажу свого майна, а ціна за Цивільним кодексом встановлюється за згодою сторін (у випадку громадянок В. та А.). Отже, вимоги батьків В. не ґрунтуються на законі і не підлягають задоволенню, може йтися лише про моральний бік справи.


Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 2717 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.084 с)...