Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні елементи спеціалізованої ринкової інфраструктури та їх характеристика



Біржі

Серед елементів спеціалізованої ринкової інфраструктури (СрІ) значне місце належить біржам. Що вони собою представляють?

Перші біржі почали викати у15-16ст. в Італії, Голландії, Англії. Саме слово "біржа" - голландського походження. Ще у XVI ст. у голландському місті Бюргге біля будинку знатного міняли регу­лярно збиралися купці з різних країн для обміну валюти, отримання торгової інформації. У гербі міняли було три гаманці. На середньо­вічній латині "гаманець" - називається "бурсе", звідси і прізвище голландця - Ван де Буре, яке пізніше трансформувалось в "біржу".

У сучасному розумінні біржа являє собою регулярно функціо­нуючу організаційну форму оптового ринку цінностей. Такими цінностями виступають:

-товари масового попиту, які мають стандартні споживчі якості; - акції акціонерних підприємств і банків;


Тема 5.2. Ринкова інфраструктура в національній економіці

- боргові грошові зобов'язання держави і корпорацій - облігації,

казначейські білети; -векселі, тобто цінні папери, виписані під надані в кредиттовари; - фрахтові документи., тобто різного роду страхові зобов'язання

під товари, що перевозяться; - валюта, тобто іноземні банкноти / девізи /або чеки на іноземні

депозити; - нерухоме майно; - робоча сила.

У залежності від виду діяльності біржі бувають загальні і спеціальні.

Загальною є така біржа, на якій обертається декілька видів цінностей. Наприклад, товари і цінні папери. Спеціальні біржі виконують операції лише з одним видом цінностей. У зв'язку з цим розрізняють біржі товарні, фондові, фрахтові, валютні, неру­хомого майна, праці. Таким чином можна говорити про систему бірж.

Як було сказано вище, біржа - це організаційна форма ринку.

Тому вона ніяких угод про продаж - купівлю не укладає. Укладення угод - це функція членів біржі в особі професійних посередників (брокерів, дилерів).*

Біржі - це лише місце, де відбуваються торговельні операції, тобто укладаються торговельні угоди.

В обов'язки бірж входить надання своїм членам соціального приміщення для торгівлі з місцями, телефонами і телетайпами для учасників торгів. Зі своїх членів біржі виділяють головуючого і клерків для проведення біржових сесій.

Біржі здійснюють котирування** цін, встановлюють стандарти на біржові товари, розробляють типові контракти, проводять

*брокер (маклер) - фізична особа, зареєстрована на біржі. Спеціалізується на посередницьких біржових операціях. Обов'язки полягають у виконанні доручень членів біржі, яких вони представляють / підшукування контрактів, реєстрація операцій, що здійснюються на біржі, укладення угод/;

дилер - посередник, але на відміну від брокера, укладає угоди від себе і за свій рахунок. Винагородою для нього є різниця в цінах за куплений і проданий товар, за мінусом біржового збору.

** котирування - встановлення курсів іноземних валют, цінних паперів або цін товарів на біржі.


Розділ 5. Формування ринкового середовища в національній економіці України

розрахунки між продавцями і покупцями, займаються інформа­ційною діяльністю, надають своїм клієнтам страхові, арбітражні та інші послуги.

В Україні вже створено чимало бірж. Серед них - Українська універсальна товарна біржа, Львівська товарно-фондова біржа та ін. Найбільшого поширення набули товарні біржі.

Важливим елементом спеціалізованої інфраструктури ринку є торгові доми. Що вони собою являють?

Торговий дім - це спеціалізована фірма, яка торгує одним товаром або групою одномірних товарів за дорученням клієнтів або за свій рахунок. Відміна від торгової біржі в тому, що на біржі торгують самі учасники або за їх дорученням брокери. Тут торгову діяльність здійснює сама фірма.

Сфера діяльності торгового дому може бути досить широкою. Це:

- операції по внутрішній оптовій і роздрібній торгівлі; -експортно-імпортні та інші зовнішньоекономічні операції; - виробництво продукції;

-надання замовникам широкого кола супутніх послуг / комер­ційно посередницьких, інженерно-консультаційних, товарно-експедиторських, фрахтових, страхових та ін. Підприємства роздрібної торгівлі. До спеціалізованої інфра­структури ринку входять також підприємства роздрібної та оптової торгівлі.

Роздрібна торгівля - це будь-яка діяльність продажу товарів чи послуг безпосередньо кінцевим споживачам для їх особистого споживання.

Роздрібні торговельні підприємства класифікуються за багатьма ознаками.

За пропонованим асортиментом - це можуть бути спеціалізовані магазини, універмаги, універсами, магазини товарів повсякденного попиту, торговельні комплекси і роздрібні підприємства послуг. За цінами - магазини знижених цін, склади-магазини, магазини-пемзоли, що торгують за каталогами.


Тема 5.2. Ринкова інфраструктура в національній економіці

За характером обслуговування - торгівля за замовленням, торговельні автомати, розносна торгівля.

За ознаками власності - корпоративна, державна, кооперативна, індивідуально- приватна торгова мережа.

Роздрібний торговець - основна фігура товарного ринку. Саме через нього вся маса продуктів та послуг від виробництва поступає до безпосереднього споживача. Саме в цій ланці завершується один цикл відтворення і починається другий. А це означає, що умови, ефективність функціонування роздрібного торгового підприємства визначають ефективність функціонування суспільного вироб­ництва в цілому.

Оптова торгівля - включає в себе будь-яку діяльність по продажу товарів тим, хто купує їх з метою перепродажу або вироб­ничого використання.

Оптові торгові підприємці допомагають виробникам ефек­тивного доставляти товари роздрібним торговельним підпри­ємствам і промисловим споживачам. У зв'язку з чим вони вико­нують багато різних функцій - збуту, стимулювання, закупок, формування товарного асортименту, складування, транспорту­вання, фінансування тощо.

В оптовій торгівлі виділяється три основних напрями, які виз­начають її спеціалізацію, а також спеціалізацію товарних ринків. Це:

- торгівля товарами народного споживання; -торгівля засобами виробництва; - торгівля сільськогосподарською продукцією.

Важливим елементом спеціалізованої ринкової інфраструктури виступають холдинги та інвестиційні фонди. Що це таке?

У Законі України "Про приватизацію майна державних підпри­ємств'' вказано, що холдинги та інвестиційні фонди утворюються в нашій державі "для обслуговування обігу приватизаційних майнових сертифікатів* створення первинного ринку приватизації

Сертифікат - офіційне свідоцтво про щось. Майновий сертифікат - свідоцтво Державного органу / фонд державного майна/ про передачу громадянину певної частки державного майна в процесі приватизації. Вид приватизаційного паперу.


Розділ 5. Формування ринкового середовища в національній економіці України

.... та їх подальшого обслуговування, зниження ризику покупців при розміщенні вкладів в об'єкти приватизації"".

Але це лише одна функція названих ринкових структур. Роль їх в ринковій економіці цим не обмежується. Холдинг (від англ. holding - володіння).

Холдингова компанія - компанія, яка володіє контрольними пакетами акцій інших компаній. Це дає їй право контролю і можливість управління їх діяльністю.

Розрізняють два види холдингів: А) чистий холдинг, який створюегься спеціально для скуповування контрольних пакетів акцій інших компаній і управління їх діяльністю у своїх інтересах; Б) змішаний холдинг, який окрім контролювання і управління діяльністю інших компаній, займається певною підприємниць­кою діяльності - промисловою, торговою, транспортною, кре­дитно-фінансовою тощо.

Змішаний холдинг створюється, як правило, у зв'язку із засну­ванням компаніями, що контролюється, дочірніх фірм або погли­нання одними інших акціонерних товариств.

Фактично холдингом є кожна велика фірма або банк, які воло­діють контрольними пакетами акцій інших компаній.

Виникнення і розповсюдження холдингів пов'язано з розвитком акціонерної форми організації підприємств і формування так званої системи участі. Що вона собою являє?

Система участі - це володіння одними акціонерними компа­ніями акціями інших акціонерних компаній. На її основі склада­ється багатоступінчаста залежність великої кількості підприємств від фінансових груп або окремих фінансових магнатів, які отримують можливість розпоряджатися великими сумами чужого капіталу і викачувати з підконтрольних підприємств високі прибутки.

Суть системи участі полягає в тому, що головна компанія -"мати" скуповує контрольні пакети акцій інших компаній -"дочірніх", які у свою чергу підпорядковують собі товариства "онуків". 280


Тема 5.2. Ринкова інфраструктура в національній економіці

Холдингові компанії мають рівні юридичні форми. Вони можуть бути як акціонерні товариства, товариства з обмеженою відпові­дальністю, одноосібні компанії, державні організації. Інвестиційні фонди

Фонди як елемент ринкової інфраструктури - це сукупність грошових або інших ресурсів, які знаходяться у розпорядженні тих чи інших асоціацій, об'єднань, підприємств, організацій, державних установ, приватних громадян, призначених для цільового використання.

Інвестиційні фонди призначені для здійснення позабанківського фінансування довгострокових капіталовкладень у народне госпо­дарство.

Джерелом утворення інвестиційних фондів, в залежності від форм власності, можуть бути податки і грошові збори, субсидії, позики, обов'язкові і добровільні пожертви підприємств, органі­зацій і населення.

Отже, суть інвестиційних фондів зводиться до акумуляції коштів населення і використання їх для нагромадження. Обслуговування обігу приватизаційних паперів при розміщенні їх населенням в об'єкти приватизації.

Інвестиційні фонди, як і холдинги, мають різноманітні юридичні форми. Тобто, вони можуть діяти як державні організації, акціо­нерні товариства, приватні установи. Тому управління ними здійс­нюється суб'єктами тієї чи іншої організації (концерну, асоціації), або правлінням, або конкретним громадянином. Як правило, головним органом управління є загальні збори, конференція, сесія або конгрес. Фонд здійснює свою діяльність, керуючись своїм статутом.

Страхові фірми

Однією з могутніх ланок інфраструктури сучасної ринкової економіки є страхові фірми.

За розмірами операцій і активів вони поступаються лише банківським фірмам.

Страхові фірми - це акціонерні, приватні і державні органі­зації, які страхують населення, майно, комерційні операції,


Розділ 5. Формування ринкового середовища в національній економіці України

практично все, що пов 'язано з людською діяльністю. Але стра­хуванням діяльність цих фірм не обмежується. Вони займа­ються також ощадною справою і підприємництвом. Так, мобілізовані ними кошти населення вони направляють у кре­дитні операції, надходження від яких складає більшу частину їхнього прибутку.

Наприклад, страхові фірми Англії і США покривають більш як 50 % потреби промисловості цих країн у довгострокових кредитах. Вони також вкладають гроші безпосередньо у великі і найбільш прибуткові компанії, володіють великими пакетами високоприбуткових заставних паперів під нерухоме майно, купують облігації державних позик.

У результаті ощадної, фінансової, кредитної, інвестиційної діяльності страхові компанії здійснюють величезний позитивний вплив на функціонування ринкової економіки, тим самим сприяють підвищенню ефективності економічного життя країн.

У наших умовах цей високоефективний елемент ринкової інфра­структури поки що не діє. Страхова оправа, монополізована держа­вою, виконує лише функцію акумуляції вільних коштів населення, що значно обмежує її вплив на економічну систему. Альтернативні страхові структури лише зароджуються. Отже, ефект від них - в далекому майбутньому, що істотно вплине і на процес розвитку ринкової економіки в Україні. Аукціон

Однією з організаційних форм спеціалізованої інфраструктури ринку є аукціонна торгівля.

Аукціон -різновид періодичних відкритих публічних торгів, де продаються товари відповідної номенклатури: предмети мистецтва, антикваріат, хутро - тобто товари, які відріз­няються індивідуальними властивостями і не можуть взаємо-замінюватися.

Є два способи проведення аукціонів: А) аукціон на підвищення цін; Б) аукціон на зниження цін.


Тема 5.2. Ринкова інфраструктура в національній економіці

На першому товар купує той, хто дає найвищу ціну. На другому — спочатку встановлюється штучно завищена ціна, яка поступово знижується. Купує товар той, хто перший зупинить зниження ціни. Аукціони можуть бути примусовими та добровільними. Примусові аукціони проводяться судовою владою з метою стягнення боргів з неплатильників, а також різними державними і приватними організаціями для реалізації конфіскованих вантажів, заставленого і не викупленого в строк майна, незапитаних і неоплачених товарів.

Добровільні аукціони організовуються за ініціативою власників товарів або майна, що продаються з метою найбільш вигідної їх реалізації.

Для проведення аукціонів існують спеціальні фірми, які працюють головним чином на комісійних засадах. Аукціони організовують також брокерські фірми і асоціації. Аудит

Аудит — це комплексна ревізія фінансово-господарської діяль­ності підприємницької фірми кваліфікованими спеціалістами (аудиторами), яка дозволяє оцінити можливості фірми у бізнесі. Аудиторські перевірки можуть проводитися за рішенням органів влади і управління, за ініціативою самої фірми або її засновників.

У всіх випадках аудит носить характер незалежної експертизи. Дані такої експертизи використовуються як важливий факто­логічний матеріал.

У розвинутих країнах інститут аудиту існує вже понад 150 років. Усі солідні компанії за власні кошти наймають аудиторів для перевірки своєї фінансової звітності. їх висновки є своєрідною візитною карткою підприємства, гарантією його надійності. Розвиток аудиту за кордоном створює благополуччя не тільки для підприємств, але і для населення. Знаючи фінансове становище фірм, громадяни можуть надійно і вигідно вкласти свої грошові заощадження.


Розділ 5. Формування ринкового середовища в національній економіці України

Запитання для самоконтролю

1. У чому полягають особливості формування ринкового сере­довища у трансформаційних національних економіках?

2. Яка роль і місце ринкової інфраструктури в національній економіці?

3. Сутність загальної та спеціалізованої ринкової інфраструк­тури, їх функції та завдання на шляху розвитку.

4. Елементи загальної ринкової інфраструктури та їх характе­ристика.

5. Поясність, як загальна ринкова інфраструктура сприяє станов­ленню національного ринку у державі.

6. Шляхи розвитку загальної ринкової інфраструктури в націо­нальній економіці.

7. Законодавство України про розвиток підсистем загальної, ринкової інфраструктури.

8. Характеристика спеціалізованої ринкової інфраструктури: поелементний аналіз.

9. Функції та напрями розвитку спеціалізованої ринкової інфра­структури.

10. Законодавство України про перспективні напрями розвитку спеціалізованої ринкової інфраструктури.

11. Що розуміють під фінансовою системою? З яких елементів вона складається?

12. На які процеси господарського життя країни може вшивати фінансова система України?

13. Які напрями фінансової політики визначені в Україні?


Розділ 6.

Зовнішньоекономічна національна стратегія

розвитку





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 569 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...