Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Контрольна робота

Х 4

Р 363 Міністерство освіти і науки України

Запорізька державна інженерна академія

П. В. Рекотов

ФІНАНСОВЕ ПРАВО

Методичні вказівки

до виконання контрольних робіт

для студентів ЗДІА всіх спеціальностей

денної та заочної форм навчання

Міністерство освіти і науки України

Запорізька державна інженерна академія

ФІНАНСОВЕ ПРАВО

Методичні вказівки

до виконання контрольних робіт

для студентів ЗДІА всіх спеціальностей

денної та заочної форм навчання

Рекомендовано до видання

на засіданні кафедри українознавства,

протокол № ___ від ___.___.201__р.

Запоріжжя

ЗДІА

ББК Х 4

Р 363

П. В. Рекотов, к.ю.н., доцент

Відповідальний за випуск: зав. кафедри українознавства,

к.філол.н., доцент І. В. Чернова

  Рекотов П. В.
Р 363 Фінансове право: методичні вказівки до виконання контрольних робіт для студентів ЗДІА всіх спеціальностей денної та заочної форм навчання / Рекотов П. В.; Запоріз. держ. інж. акад. – Запоріжжя: ЗДІА, 2015. – 36 с.

Методичні вказівки містять матеріал для перевірки знань і вмінь студентів з навчальної дисципліни „Фінансове право” та поради щодо підготовки контрольних робіт.

ЗМІСТ

ВСТУП............………………………………………………………………………..4

РОЗДІЛ 1. ПЛАНУВАННЯ ПРОЦЕСУ ПІДГОТОВКИ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ………………………………………………………..……….6

1.1. Вибір теми контрольної роботи....................……..…………….………......6

1.2. Пошук інформації з наукової проблеми, бібліографічний

опис джерел, наукової літератури та пам’яток права............…….......…...6

РОЗДІЛ 2. ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО ЗМІСТУ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ…........9

2.1. План………………………….............................................................…….....9

2.2. Вступ…............................................................................………………….....9

2.3. Вимоги до основної частини контрольної роботи.........……………….....9

2.4. Вимоги до списку використаних джерел, додатків....................................11

РОЗДІЛ 3. основні вимоги до форми КОНТРОЛЬНОЇРОБОТИ..........12

3.1. Мовностилістичне та редакційно-технічне оформлення контрольної

роботи (загальні вимоги).............................................................................12

3.2. Вимоги до оформлення структурних елементів контрольної

роботи………………...............................................................................….14

РОЗДІЛ 4. ОЦІНЮВАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ ……..........................….17

ДОДАТКИ………………………………………………………………………..…19


ВСТУП

Будівництво правової, соціальної, демократичної держави, головними принципами якої повинні бути веховенство закону та дотримання прав і свобод людини, є на сьогодні одним з найважливіших завдань в Україні.

Події останніх років, корінні зміни у політичному, економічному та соціальному житті України обумовили переоцінку пріоритетів та цінностей у нашому суспільстві. На перший план висуваються такі цінності, як людина, її права і свободи.

Тому нині у незалежній Україні велика увага приділяється підготовці висококваліфікованих спеціалістів, здатних продовжувати традиції української державності, займати тверду громадянську позицію у складних сучасних умовах.

„Фінансове право” відноситься до групи навчальних дисциплін, що є основою вивчення держави та права і в системі вищої освіти опановуються студентами неюридичних спеціальностей. Її завданням є вивчення основ фінансового права та інші. Їх засвоєння допомагає формувати фундамент загальної правової культури, юридичного мислення, наукового світогляду та професійних якостей майбутніх фахівців, які повинні не лише знати й неухильно дотримуватися вимог законів та інших нормативно-правових актів, але й уміло застосовувати їх у своїй практчній діяльності та побуті.

Серед різноманітних форм вивчення зазначеної дисципліни важливе місце належить контрольним роботам.

Контрольна робота - це комплексна самостійна робота студента, головною метою і змістом якої є всебічний аналіз та (або) наукове дослідження з одного з нових питань теоретичного або практичного характеру за галуззю знань та напрямом підготовки. У контрольній роботі повинні поєднуватися теоретичне висвітлення питань теми з аналізом нормативно-правових актів та матеріалів юридичної практики

Виконання контрольної роботи має на меті – систематизацію, закріплення й розширення теоретичних і практичних знань і застосування цих знань при вирішенні наукових і практичних завдань правого характеру; розвиток навичок самостійної наукової роботи й оволодіння методикою проведення досліджень при вирішенні правових питань.

Контрольні роботи з курсу «Фінансове право» – це один з обов’язкових видів навчальної роботи і, водночас, важлива форма науково-дослідної роботи студентів. Підготовка контрольної роботи сприяє:

· поглибленню знань з правознавства по конкретній темі;

· набуттю й оптимізації навичок роботи з письмовими носіями правової інформації – нормативно-правовими актами й спеціальною юридичною літературою;

· підвищенню рівня письмової правової культури мови;

· підготовці до таких форм атестації як заліки, екзамени тощо

При підготовці контрольної роботи студенти повинні навчитися:

· тлумачити й застосовувати закони й інші нормативно-правові акти;

· юридично правильно кваліфікувати факти й обставини;

· застосовувати правові рішення й здійснювати інші юридичні дії відповідно до закону;

· вивчати законодавство й практику його застосування, орієнтуватися у спеціальній літературі;

· здійснювати пошук інформаційних джерел з обраної теми;

· аналізувати, узагальнювати і синтезувати наукові погляди щодо основних проблем теми;

· відповідному літературному та редакційно-технічному оформленню роботи;

· викладати положення теми контрольної роботи при її захисті, демонструючи при цьому навички етичної і професійної культури, необхідні кожному фахівцю.

РОЗДІЛ 1 ПЛАНУВАННЯ ПРОЦЕСУ ПІДГОТОВКИ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

1.1 Вибір теми контрольної роботи

Із запропонованого кафедрою орієнтовного переліку тем контрольних робіт студенти самостійно вибирають одну з них. Порядковий номер прізвища студента в журналі навчальної групи має відповідати порядковому номеру теми у списку тем контрольних робіт. Також студенти мають право запропонувати свій варіант теми. Після узгодження обраної теми з науковим керівником [1] , вона реєструється на кафедрі.

Своєчасність вибору теми дає можливість планомірно виконувати основні етапи Контрольна робота на кафедрі виконується протягом напівсеместру поточного навчального року, тому своєчасний початок виконання даного завдання є важливим, враховуючи стислі терміни.

Невчасність вибору теми може призвести до порушення режиму роботи, формування психофізіологічного стану напруги і невпевненості у своїх силах, що негативно позначиться на якості роботи.

Роботу над темою необхідно розпочати з усвідомлення її суті, ознайомлення з методичними вказівками і рекомендованою літературою. Якісне виконання роботи можливе за умови поетапної її підготовки.

1.2. Пошук інформації з наукової проблеми, бібліографічний опис джерел, пам’яток права та наукової літератури

Пошук інформації з проблеми передбачає вміння знайти необхідну літературу у відповідних інформаційних ресурсах: бібліотеці, Інтернеті тощо.

Робота в бібліотеці передбачає ознайомлення з каталогами книг.

Поняття "каталог" означає перелік або список книг. Виділяють каталоги читацькі або довідково-рекомендаційні та службові, що містять у собі інформацію про всі книги, статті, рукописи, які знаходяться у фондах бібліотеки.

Читацькі каталоги є трьох видів: систематичний, алфавітний, предметний.

У систематичному каталозі бібліографічні картки розміщуються за галузями знань, розділами, підрозділами. У підрозділах картки звичайно розташовують або за абеткою, або за часом видання літератури, тобто книга, що вийшла пізніше, знаходиться ближче до того, хто працює з каталожним ящиком.

Алфавітний каталог містить опис книг, розташованих за абеткою прізвищ авторів або заголовків книг, якщо автори в них не названі. Цей вид каталогу дає можливість уточнити, які роботи відомого студенту автора є в бібліотеці, а також уточнити вихідні дані про книгу: різні роки та місце видання; кількість томів, частин тощо.

Предметний каталог дає можливість швидко знайти літературу за ключовим словам, що розміщені в каталогах за абеткою.

Значну допомогу у пошуках необхідної інформації можуть надати статті, опубліковані у фахових періодичних виданнях. Для цього доцільно користуватися також предметними каталогами періодичних видань.

Безпосереднє вивчення змісту журналів або останніх у році їх номерів [2] , у яких, як правило, публікується перелік усіх статей, що видані у журналі протягом року, дозволяє ознайомитися з останніми роботами за обраним напрямком дослідження. Можна також використовувати систематичні каталоги опублікованих статей, а також нових надходжень.

Здійснивши пошук літератури, варто правильно зробити її бібліографічний опис. Халатність при описі літературного джерела призводить до нераціонального використання часу при її додатковому пошуку. Тому варто пам'ятати, що описувати книгу, статтю, пам’ятку права, нормативно-правовий акт потрібно відповідно до існуючих правил. При цьому звертаємо увагу на те, що в бібліографічному описі важливий кожний знак, кожна кома, тире, двокрапка тощо.

Не менш важливо правильно записати шифр книги у свою картку з позначкою, у якій бібліотеці значиться картка книги, що описується, чи є вона тільки в читальному залі або на абонементі теж.

Заповнивши формуляр вимоги й отримавши книгу, із нею варто попередньо ознайомитися. Це необхідно зробити для визначення доцільності подальшого вивчення книги, інтересу до неї з погляду розкриття окремих питань проблеми.

У попереднє ознайомлення входить з'ясування: заголовку, автора книги, де, ким і коли вона була видана, анотації на неї, змісту, передмови, довідково-бібліографічного апарату. Якщо книга зацікавила, у бібліографічній картці варто зробити позначку і після попереднього ознайомлення з іншими джерелами, повернутися до книги ще раз для більш ретельного її вивчення.

Підібрану після швидкого ознайомлення літературу варто ще раз продивитися і зробити закладки в книгах, розділи яких відображають ті або інші аспекти проблеми, що досліджується. Далі літературу доцільно класифікувати відповідно до робочого плану контрольної роботи та приступити до її детального опрацювання.

Ретельне вивчення проблеми передбачає:

* читання джерела, з’ясування основних думок автора, логіки його доказів;

* виділення головного;

* занатовування окремих моментів.

Істотну допомогу при читанні має система підкреслень (простим олівцем, яка допускається тільки в книгах з особистої бібліотеки) у тексті книги, нумерація окремих положень, виділення незрозумілих слів, термінів.

Ведення записів сприяє засвоєнню прочитаного, його запам’ятовуванню, аналізу і систематизації. Записи можна вести у формі конспекту, тез, виписок, цитат. Вони можуть бути зафіксовані в зошиті або на окремих аркушах.

Запис на окремих аркушах з однієї сторони допоможе систематизувати матеріал при подальшому його опрацюванні. Проте обов'язковою умовою є наявність прізвища автора, чиї думки записані на аркуші, із вказівкою сторінки книги. Це можна зробити на полях або на зворотньому боці аркуша. Крім того, на полях доцільно відразу ж робити позначки, у якому розділі роботи передбачається використання відібраного матеріалу. У процесі ведення записів на полях доцільно робити позначки, що допоможуть орієнтуватися при повторному зверненні до тексту. Узвичаєними позначками є:

! - повна згода з тим, про що мова йде в тексті;

? - незгода з автором, сумнів;

?! - нерозуміння, подив;

NB - дуже важливо;

V - важливо, слід зазначити;

~ - цікаво, може знадобитися.

РОЗДІЛ 2

ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО ЗМІСТУ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

План

План контрольної роботи повинен складатися з таких основних елементів: вступу, двох-трьох питань (пунктів, підпунктів), списку використаних джерел, додатків.

Старанно продуманий план допоможе скоротити кількість джерел і матеріалів, що збираються "про всяк випадок". Не виключено, що в ході роботи план буде уточнюватися, деталізуватися.

Вступ

Вступ передбачає таку обов’язкову структуру:

* обґрунтування актуальності обраної теми;

* короткий огляд (аналіз) джерел та літератури;

Актуальність теми повинна містити обґрунтування важливості теми (проблеми), що розглядається, її соціальної значимості. Висвітлення актуальності має бути небагатослівним і конкретним.

Короткий огляд (аналіз) джерел та літератури передбачає характеристику джерел та наукової літератури, використаної при написанні контрольної роботи. При цьому важливо акцентувати увагу на виданнях, що містять різноманітні точки зору з проблеми. Звертаємо увагу, що публікації, які піддаються аналізу повинні підтверджуватися відповідними посиланнями.

Приклад оформлення вступу наведено у додатку Ж.

2.3. Вимоги до основної частини контрольної роботи

Основну частину контрольної роботи складають питання (пункти, підпункти). Їх зміст повинен органічно випливати один з одного та складати єдине ціле. Такий підхід забезпечить закінченість і логічність висвітлення теми.

Одна з основних вимог до змісту контрольної роботи полягає в тому, щоб студент показав глибокі знання проблеми, висловлював свої думки вільно, грамотно й аргументовано.

Основна частина повинна займати не менше 3/4 обсягу роботи і включати відповіді на всі зазначені в плані питання.

Обсяг роботи визначається її змістом. При написанні роботи слід прагнути до стислості, але не за рахунок всебічності та глибини змісту. Виклад повинен бути чітким, ясним і спрямованим на повне висвітлення питань теми.

Текст питань (пунктів, підпунктів) має містити закінчену інформацію, бути викладений послідовно, логічно, юридично аргументовано з висвітленням існуючих проблем.

Якщо з тієї чи іншої теми (проблеми, питання) у науковій та юридичній літературі існують різні точки зору, їх слід навести, проаналізувати, позначити найбільш вдалу або, може, і відмінну від інших, власну позицію з цього приводу. При викладенні матеріалу роботи можна використовувати певні засоби текстового зв’язку, що наведені у додатку А.

Викладаючи основний текст роботи, обов’язково потрібно посилатися на джерела інформації, що містяться в списку використаних джерел. Наводячи цитати, варто застосовувати ті чи інші мовні засоби, які використовують при прямому чи непрямому цитуванні (переказі) джерел. Ці засоби зазначені в додатку Б. У першому і в другому випадку необхідні посилання на джерела.

Подаючи матеріал, необхідний і достатній для розкриття сутності теми, проблеми, питання, його можна ілюструвати графіками, схемами, діаграмами, фотоматеріалами тощо, оформляти у вигляді таблиць, підтверджувати прикладами з юридичної практики.

Не слід зловживати цитатами. Адже одне з основних завдань контрольної роботи полягає в тому, щоб студент навчився грамотно і чітко передавати власні думки, робити самостійні висновки. Чужий текст – цитати наводяться лише у разі потреби, або на підтвердження положень, що формулюються в роботі, або як вихідний пункт положення, яке студент вважає за потрібне розкрити. У тих випадках, коли цитується не першоджерело, посилатися треба на те видання, з якого запозичена цитата.

Кожне питання (пункт, підпункт) контрольної роботи повинні закінчуватися короткими висновками. Вони мають відрізнятися ясністю, бути чіткими і логічними, стисло передавати зміст результатів роботи. Висновки також є своєрідним контролем правильності розуміння того, що хотів сказати автор контрольної роботи. Вони мають містити правові оцінки державно-правових явищ і процесів, що висвітлюються, а також підсумки роботи студента.


2.4. Вимоги до списку використаних джерел, додатків

Список використаних джерел це обов’язкова складова, важливий елемент контрольної роботи, контрий містить бібліографічні описи джерел, на які є посилання у тексті роботи, і розміщується після загальних висновків, починаючи з нової сторінки. Джерела, які використовувалися при виконанні контрольної роботи, але на них немає посилань у роботі, до зазначеного списку не включають.

Бібліографічний апарат є своєрідним ключем до використаних автором джерел, ознакою наукової етики і культури наукової праці. Крім того, він є показником рівня обізнаності автора з наявною дослідницькою літературою за темою його роботи.

Додатки розташовують після списку використаних джерел, починаючи з нової сторінки. В додатках вміщують матеріал, який: є необхідним для повноти роботи, але включення його до основного тексту може змінити його впорядкованість і логічність, а тим самим ускладнити сприйняття змісту роботи; не може бути послідовно розміщений в основній частині роботи через великий обсяг, форми або способи відтворення. До додатків можуть бути включені таблиці статистичних даних, тексти нормативних документів, схеми та ілюстрації, фотознімки тощо.

РОЗДІЛ 3

основні вимоги до форми КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

3.1. Мовностилістичне та редакційно-технічне оформлення контрольної роботи (загальні вимоги)

Контрольна робота виконується українською мовою, але, за бажанням студента, після узгодження з проректором з навчальної роботи, дозволяється її виконання іншою мовою.

Роботу виконують машинним (за допомогою комп’ютерної техніки) чи рукописним способом на одному боці аркуша білого паперу формату А4 (210х297 мм). Обсяг роботи – до 20 сторінок машинного тексту або до 25 - рукописного.

За машинного способу виконання рукопис має відповідати таким вимогам: шрифт – TimesNewRoman, розмір (кегль) – 14, міжрядковий інтервал – 1,5, з розрахунку не більше 30 рядків на сторінці; поля: верхнє та нижнє – 20 мм, ліве – 25 мм, праве – 15 мм.

Під час виконання роботи необхідно дотримуватися рівномірної щільності, контрастності та чіткості тексту. Помилки, описки та неточності допускається виправляти підчищенням або зафарбуванням коректором і вписуванням на тому ж місці машинним способом або від руки (виправлений чи вписаний текст повинен бути такого ж кольору, як і основний, до того ж розмір по висоті – не меншим за розмір шрифту всього тексту). На одній сторінці допускається не більше п’яти виправлень.

Скорочення слів у роботі допускається тільки відповідно до чинних стандартів з бібліотечної та видавничої справи.

Заголовки всіх основних структурних частин контрольної роботи й найменування питань (пунктів, підпунктів) розташовують посередині рядка, друкують великими літерами без крапки в кінці, не підкреслюючи. Кожну з зазначених структурних частин роботи не треба починати з нової сторінки (окрім змісту, списку використаних джерел та додатків). Перенос частин слів у заголовках структурних елементів роботи, назвах розділів не допускається.

Відстань між заголовком і текстом зверху та знизу має становити за машинного чи рукописного способу два вільних рядки.

Абзацний відступ повинен бути однаковим впродовж усього тексту роботи в межах 12-13 мм (5-6 знаків).

Не допускається розміщувати назву питання (пунктів, підпунктів) в нижній частині сторінки, якщо після неї розміщено тільки один рядок тексту.

Нумерація сторінок. Сторінки роботи слід нумерувати арабськими цифрами, додержуючись наскрізної нумерації впродовж усього тексту роботи. Номер сторінки проставляють у правому верхньому куті сторінки без крапки в кінці.

Першою сторінкою курсової роботи є титульний аркуш, який враховують у загальній нумерації сторінок, але номер сторінки на ній не проставляють. Наступні сторінки нумерують за загальним правилом, зазначеним вище. Ілюстрації і таблиці розміщені на окремих сторінках, включають до загальної нумерації сторінок курсової роботи.

Нумерація питань (пунктів, підпунктів) здійснюється арабськими цифрами.

Питання (пункти) роботи позначаються арабськими цифрами без крапки, після слова “ПИТАННЯ”, наприклад, ПИТАННЯ 1, ПИТАННЯ 2 і т.д. Потім у тому ж рядку друкують саме питання.

Підпункти повинні мати порядкову нумерацію в межах кожного пункту. Номер підпункту складається з номера пункту і порядкового номера підпункту, відокремлених крапкою.

Ілюстрації (рисунки, схеми, фотознімки тощо) слід розміщувати у роботі безпосередньо після тесту, де вони згадуються вперше або на наступній сторінці. Можна також винести їх у додатки. На всі ілюстрації мають бути посилання у роботі.

Цифровий матеріал, як правило, оформлюють у вигляді таблиці, коли його багато, або є необхідність у співставленні певних показників. Таблиці треба наводити лише тоді, коли матеріал неможливо передати звичайним текстом.

Пояснення до окремих даних, наведених у тексті або таблиці, допускається оформляти виносками. Їх нумерують окремо для кожної сторінки арабськими цифрами у вигляді верхнього індексу.

Якщо виноска на сторінці одна, то її допускається позначати символом у вигляді зірки (*).

Знаки виноски проставляють безпосередньо після того слова, числа, символу, речення до якого дають пояснення. Текст виноски вміщують під таблицею або внизу сторінки і відокремлюють від таблиці чи основного тексту лінією завдовжки 40-50 мм, проведеною в лівій частині сторінки.

Номер або символ (*) і текст виноски друкують з абзацного відступу через один міжрядковий інтервал.


Приклад

“Положення зовнішньополітичної програми нацистів отримали розвиток і конкретизацію в роботі Альфреда Розенберга[3]) "Майбутній шлях німецької зовнішньої політики" (1927 р.)…”

Для оформлення посилань на джерела, з яких беруться цитати або наводяться думки авторів, існує ряд способів. Ми рекомендуємо використовувати один з них.

Згідно з цим способомпосилання в роботах слід оформлювати у вигляді квадратних дужок безпосередньо в тексті роботи одразу після цитати чи даних, що потребують такого посилання. Спочатку зазначають арабськими цифрами порядковий номер джерела інформації, під яким воно внесено у “Список використаних джерел”, а потім (через кому) – номер сторінки (чи сторінок), на яких вміщено саме ту інформацію, на яку робиться посилання, наприклад, „… текст цитати …” [25, с. 235 – 237]. Якщо в роботі просто згадується якесь видання (джерело інформації), то посилання на нього не передбачає зазначення конкретних сторінок, наприклад, „… у працях” [1 7]…, „… як зазначається в роботі...” [12].

Бібліографічні описи джерел у виносках або переліку посилань подають відповідно до вимог державного стандарту: ДСТУ 7.1.: 2006 «Система стандартів з інформації, бібліотечної та видавничої справи. Бібліографічний запис. Бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання» з обов'язковим наведенням бібліографічного опису, який складають безпосередньо за друкованим твором або виписують з каталогів і бібліографічних покажчиків (див. додаток В).

При редредагуванні контрольної роботи необхідно ретельно опрацювати її на предмет виправлення помилок (здійснити коректуру тексту). Для цього доцільно використовувати коректурні знаки (система графічних символів, що використовують для зазначення місця та характеру виправлення помилок у тексті) (див. додаток З).

3.2. Вимоги до оформлення структурних елементів контрольної роботи

Структура контрольної роботи включає наступні елементи:

1) титульний аркуш;

2) зміст;

3) основна частина роботи;

4) список використаних джерел;

5) додатки (за потребою).

Титульний аркуш є першою сторінкою, повинен містити в собі вичерпні дані про контрольну роботу та її автора (див. додаток Г.).

Зміст розташовують безпосередньо після титульного аркуша, починаючи з нової сторінки. До змісту включають: перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів (якщо вони є); вступ; послідовно перелічені назви всіх розділів, підрозділів і пунктів роботи; висновки до розділів; загальні висновки; список використаних джерел, додатки (якщо вони є). У змісті зазначають номери перших сторінок кожного структурного елементу.

Приклад оформлення змісту наведено у додатку Д.

Список використаних джерел. У кінці роботи на новому аркуші подається список використаних джерел. До списку включають тільки дійсно використані й зазначені в посиланнях до тексту джерела. Список, як правило, повинен вміщувати не менш ніж 15 джерел.

Джерела можна розміщувати одним з двох способів:

1. В алфавітному порядку прізвищ перших авторів або заголовків джерел. Алфавітний порядок передбачає наскрізну нумерацію, при цьому спочатку подається література кирилицею, а після неї латиницею. Порядкові номери бібліографічних описів джерел у цьому списку є номерами, якими позначають в квадратних дужках посилання в контрольній роботі

2. У порядку появи (згадування) посилань у тексті контрольної роботи. Формування списку використаних джерел за появою посилань у тексті є більш простим способом і полягає у наскрізній нумерації джерел незалежно від того, чи це нормативний акт, чи автор, прізвище якого починається з будь-якої літери абетки.

Додатки оформляють як продовження контрольної роботи, її окрему частину, розміщуючи після списку використаних джерел у порядку появи на них посилань у тексті роботи.

Перед додатками вміщують аркуш, на якому посередині великими літерами вказують „ДОДАТКИ”, в правому верхньому куті аркуша проставляють порядковий номер сторінки. Далі кожен додаток починають з нової сторінки.

Додаток має заголовок, розташований посередині рядка, виконаний малими літерами з першої великої без крапки в кінці, не підкреслюючи. Над заголовком посередині рядка малими літерами з першої великої слід вказати слово „Додаток” і велику літеру, що позначає відповідний додаток. Додатки слід позначати великими літерами українського алфавіту, за винятком Ґ, Є, І, Ї, Й, О, Ч, Ь, наприклад, „Додаток А”, „Додаток Б” і т. ін.

Додатки повинні мати спільну з рештою контрольної роботи наскрізну нумерацію сторінок.

Наприкінці контрольної роботи слід поставити дату написання роботи та підписати її.


РОЗДІЛ 4

ОЦІНЮВАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

Виконана контрольна робота повинна бути здана для перевірки на кафедру не пізніше ніж за два тижні до початку сесії разом з електронною версією (Зразок назви файлу:«ЕК-13-1д_Контрольна_ Іванов І.І.dok»).

При перевірціі контрольної роботи викладачем оцінка якості її виконання визначається з урахуванням таких показників:

* Обґрунтування і вибір теми.

* Самостійний добір, вивчення основної і додаткової літератури з проблемі.

* Критичне використання наукової літератури.

* Розкриття різних точок зору й особисте ставлення до них.

* Вміння робити власні висновки.

* Оформлення роботи в цілому.

За умови отримання оцінки "відмінно", "добре" або "задовільно" робота зараховується.

При оцінюванні контрольної роботи враховуються такі критерії.

Оцінка «відмінно» виставляється в тому разі, якщо обгрунтовано актуальність теми, зміст відповідає темі дослідження, здійснено ґрунтовний, критичний аналіз наукової літератури, теоретичний матеріал органічно поєднаний з практичним, судження студента є самостійними і відзначаються оригінальністю, робота грамотно написана, правильно редакційно-технічно оформлена, автор демонструє вільне володіння матеріалом, повно і усвідомлено відповідає на запитання, показує вміння відстоювати свою точку зору.

Оцінка «добре» ставиться за наявності незначних недоліків – недостатньо точних висновків, поодиноких випадків порушення логіки викладу, вимог стилю, перевантаженості цитатами, огріхами в оформленні, невеликих мовних помилок.

Оцінка «задовільно» виставляється за наявності значних недоліків – тему висвітлено поверхово, відсутній критичний аналіз наукової літератури з відповідної проблеми, теоретичний матеріал не завжди органічно поєднаний з практичним, не дотримано відповідних вимог до оформлення роботи, наявна значна кількість мовних помилок.

Оцінка «незадовільно» ставиться, якщо контрольна робота не задовольняє зазначеним вимогам (наприклад, відсутнє розкриття теми по суті; зміст не відповідає назві роботи; робота виконана на підставі лише одного (чи навіть декількох) підручника або навчального посібника, без використання нормативних актів, несамостійно, є однаковою за змістом з іншою; наявні грубі порушення вимог до оформлення роботи; велика кількість мовних помилок).

Контрольні роботи, які визнані викладачем незадовільними, повертаються студенту для повторного виконання. У такому разі викладач обґрунтовує невідповідність роботи критеріям оцінювання та надає термін для її доопрацювання

ДОДАТКИ

Додаток А

Засоби текстового зв’язку в науковій праці

Мовна функція Мовні засоби
Послідовність викладу По-перше, по-друге, по-третє; з одного боку, з іншого боку; насамперед, наостанок; передусім; спочатку; також; тепер; далі; нарешті; на завершення; водночас; після того як...
Ступінь вірогідності повідомлення Очевидно; безумовно; без сумніву; безперечно; напевне; певно; певна річ; звичайно; (як) відомо; мабуть
Послідовність у часі Спочатку, потім, тепер; насамперед; перш ніж; після того як...; одночасно; наприкінці
Причина і наслідок, умова і наслідок Якщо..., то; оскільки; тому; (а) відтак; таким чином; унаслідок; завдяки тому, що...; у зв’язку з тим, що...; через те, що...; у результаті це пов’язано з...; отже; зважаючи на те, що...; з огляду на вищевикладене; це залежить від того що...; зважаючи на викладене вище; це спричинене тим, що...
Зіставлення, протиставлення Так само, як і...; як..., так і...; (а) проте; але; навпаки; водночас; однак; утім
Доповнення, уточнення Водночас; зокрема; крім того; щоправда; наприклад; як-то; разом з тим; точніше; зауважимо; як-от
Узагальнення, висновок Отже; таким чином; відтак; узагальнюючи сказане; з розглянутого можна зробити такі висновки; зважаючи на викладене вище; звідси; звідси випливає висновок; підсумовуючи
Ілюстрація до сказаного Наприклад; так; проілюструємо це на...; кілька прикладів; опишемо кілька випадків, коли
Перехід до нової думки розглянемо...; перейдемо до...; ще одне:...

Додаток Б

Мовні засоби, до яких вдаються при цитуванні та переказі

використаних джерел

Цитування Переказ
К. писав (пише): „...” Як пише (писав) К., „...” Як стверджував ще К., „...” Як підкреслює К., „...” Згідно з К., „...” Згідно з уявленнями К., „...” За словами К., „...” На думку К., „...” Як (справедливо, слушно) зазначив К., „...” К. зазначав з цього приводу, що „...” К. так характеризує...: „...” „..., - зазначає К., -...” „..., - читаємо в К., -...” „..., - резюмує К., -...” Як не згадати слова К...”...” Можна навести такі слова видатного педагога: „...” У К. знаходимо таку цитату: „...” Причину такої ситуації К. бачить у тому, що „...” Проте, К. відстоює іншу точку зору, згідно з якою „...” К. вважав (стверджував), що... К. вказує на... Автор наголошує на... К. виділяє (зазначає / вважає / підкреслює / пропонує / стверджує / рекомендує / розрізняє./ нагадує), що... За К.,... За словами К.,... На думку К.,... З точки зору К.,... Згідно з К. (концепцією авторів),... К. вбачає головну причину...в... К. дійшов висновку, що... У цій статті автор доходить висновку, що... Якщо йти за К., то... К. зазначав (зазначає) з цього приводу, що... К. у своїй книзі „...” зазначає, що... Відповідно до класифікації К,...

Додаток В

Приклади оформлення бібліографічних описів використаних джерел

І. «ПАПЕРОВІ» ВИДАННЯ
1.1. Однотомні книжкові видання
1.1.1. З вказівкою автора на титульному аркуші
Один автор 1. Бостан С. К. Форма правління сучасної держави: проблеми історії, теорії, практики: монографія / Сергій Костянтинович Бостан – Запоріжжя: Юридичний ін.-т я, 2005. – 540 с.
Два автори 2. Лукашевич В. Г. Моделювання у криміналістиці та пізнавальній діяльності слідчого: монографія / Віталій Григорович Лукашевич, Олександр Володимирович Юнацький – Запорізький юридичний ін-т ДДУВС. – К.: КНТ, 2008. – 184 c.
Три автори 1. Салтевський М. В. Навчально-довідковий посібник з криміналістики: для студ. юрид. спеціальностей / Михайло Васильович Салтевський, Віталій Григорович Лукашевич, Василь Миколайович Глібко. – ІСДО; Українська юридична академія. – К., 1994. – 180 с.
Чотири автори Российское государство и правовая система: современное развитие, проблемы, перспективы / Баев О. Я., Баулин О. В., Бирюков П. Н., Бялкина Т. М. – Воронеж: Изд-во Воронежского гос. ун-та, 1999. – 704 с.
П’ять і більше авторів 1. Законодавство: проблеми ефективності / Авер'янов В. Б., Бобровник С. В., Головченко В. В. та ін. – К.: Наукова думка, 1995. – 231 с.
1.1.2. Без вказівки автора на титульному аркуші
Законодавчі акти Про судоустрій і статус суддів: Закон України від 7 липня 2010 р.: за станом на 9 вересня 2010 р. // ВВР України. – 2010. – № 41-42, 43, 44-45. – Ст. 529
Колективні монографії Покарання та його карально-виправний вплив на засуджених, колишніх співробітників правоохоронних органів: монографія / за заг. ред. Т. А. Денисової. – Запоріжжя: Просвіта, 2011. – 270 с.
Збірки наукових праць Проблеми правознавства та правоохоронної діяльності / Збірник наукових праць Донецького юридичного інституту МВС України: Вип. 2 (45). – 2011. – 244 с.
Матеріали конференцій 1. Усенко И. Б. Проблема эффективности права в научных исследованиях украинских учених: историографический аспект / И. Б. Усенко // Проблемы эффективности права. Сборник статей по материалам Международной научно-практической конференции (г. Курск, 26-27 ноября 2010 г.). – Курск: РОСИ, 2011. – С. 24–32.
Словники 1. Великий енциклопедичний юридичний словник / За редакцією акад. НАН України Ю. С. Шемшученка. – К.: ТОВ «Видавництво «Юридична думка», 2007. — 992 с.
1.2. Багатотомні книжкові видання
Однорівневий опис багатотомного документа Антологія української юридичної думки: в 10 т. / Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України; заг. ред. Ю.С. Шемшученко. – К.: Юридична книга, 2002–2004. – Т. 10.
Окремий том багатотомного документа Під назвою багатотомного документа 1. Антологія української юридичної думки: в 10 т. / Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України. – К.: Юридична книга, 2002–2004. – Т. 1: Загальна теорія держави і права, філософія та енциклопедія права. – 2002. – 568 с.
Під власною назвою тома   1. Антологія української юридичної думки. В 10 т. Загальна теорія держави і права, філософія та енциклопедія прав / Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України. – К.: Юридична книга, 2002. – Т. 1. – 568 с.
1.3. Частина книги, періодичного продовжуваного видання
Один автор 1. Рябчинська О. П. Ретроспективний аналіз підходів щодо визначення ефективності системи покарань / О. П. Рябчинська // Держава та регіони. Серія: Право. – 2010. – № 4. – С. 199–203.
Два, три автори 2. Микієвич М. М. Деякі аспекти впровадження європейських стандартів у процесі реформування судової системи України / М. М. Микієвич, О.С. Москаленко // Вісник Верховного Суду України. – 2008. – №9 – С. 11–15.
Чотири та більше авторів 4. Система законодавства України: стан та шляхи вдосконалення / Т. Подковенко [та ін.] // Підприемництво, господарство і право. – 2005. – № 9. – С. 40–44.
1.4. Дисертації та автореферати дисертацій
Дисертації 1. Скомороха В. Є. Конституційний Суд України в механізмі державної влади: дис. … канд. юрид. наук: 12.00.02 / В. Є. Скомороха. – Х., 2001. – 205 с.
Автореферати дисертацій 1. Портнов А. В. Становлення і розвиток конституційного судочинства в Україні: теоретичні та практичні проблеми: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня доктора юрид. наук: спец. 12.00.02 «Конституційне право; муніципальне право» / А. В. Портнов. – К., 2009. – 42 с.
1.5. Періодика
Журнали 1. Мучник А. Выбор формы правления – выбор исторической судьбы / А. Мучник. – Тижневик «2000». – 2007. – № 50 (394). – 14–20 декабря
Газети Президентська, парламентська, змішана...Яка форма правління нам підходить? / В. Костюкевич, Г. Хрипункова, В. Рижков, В. Костюкевич // День. – 2008. – 14 березня.    
ІІ. Електронні ресурси
2.1. Електронні ресурси локального доступу
(на компакт-лиску CD, DVD) Розподіл населення найбільш численних національностей за статтю та віком, шлюбним станом, мовними ознаками та рівнем освіти [Електронний ресурс]: за даними Всеукр. перепису населення 2001 р. / Держ. ком. статистики України. – Електрон. дані. – К.: Унфодиск, 2004. – 1 електрон. опт. диск (CD-R). – (Всеукр. перепис населення, 2001). – Систем. вимоги: Pentium-266; 32 Mb RAM; CD-ROM Windows 98/2000/NT/XP. – Назва з титул. екрана.
2.2. Електронні ресурси віддаленого доступу
Опис книги, журналу, розміщених в Інтернет   ДСТУ ГОСТ 7.1: 2006. Бібліографічний запис, бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання [Електронний ресурс]: метод. реком. з впровадження / М-во освіти і науки України, Львів. Націон. ун-т ім. Івана Франка, Наук. біб-ка; уклад. Голевич О.К., Штогрин І.М. – Текст. дані. – Львів: [б. в.], 2008. – 20 с. – Режим доступу до вид.: http://www.franko.lviv.ua/library/doc/metodichka.pdf (16.05.2009). – Назва з екрана.
Опис частини документа (сторінки, статті із друкованого видання), розміщеної в Інтернет   1. Зозуля І. В. Нормативно-правові засади діяльності Секретаріату Президента України [Електронний ресурс] / І. В. Зозуля, О. І. Зозуля // Форум права. – 2006. –№2. – C.65 –72. – Режим доступу до статті: http:// nbuv.gov.ua/e-journals/FP/2006-2/zivspu.pdf.

Додаток Г.

Оформлення титульного листа контрольної роботи

Міністерство освіти і науки України

Запорізька державна інженерна академія

Кафедра українознавства

Контрольна робота

З дисципліни «Фінансове право»

на тему «ФІНАНСИ І ЇХ РОЛЬ У РИНКОВІЙ ЕКОНОМІЦІ»

Виконав (ла)

студент (ка) ____ курсу, групи ______________

_________________________________________________________________________

(прізвище, ім’я, по батькові)

Перевірив:

__________________________________________________________________

(оцінка, дата, підпис викладача) (прізвище, ім’я, по батькові викладача)

м. Запоріжжя, 20__ р.

Додаток Д

Зразок оформлення змісту контрольної за темою

“Правове виховання молоді в Україні”

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………….……………………..………...2

ПИТАННЯ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ПРАВОВОГО ВИХОВАННЯ....….........3

1.1 Правосвідомість як головний об’єкт впливу правового виховання….........................................................................................…3

1.2 Правове виховання і правова культура. Ознаки, функції, система та

механізм правового виховання..........…......................………….....….6

ПИТАННЯ 2. ФАКТОРИ ПРАВОВОГО ВИХОВАННЯ МОЛОДІ..........…..…..9

2.1. Сімейне виховання.................................................................................9

2.2. Правове виховання в системі освіти...................................................13

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……...………….………....……..............16

ДОДАТКИ..................................................................................................................17


Додаток Ж

Зразок оформлення вступу за темою “Правове виховання молоді в Україні”

ВСТУП

Актуальність теми. Розбудова правової держави зумовлює необхідність посилення правової освіти і виховання населення взагалі та підростаючого покоління зокрема. На жаль, у наш час значно скоротилася питома вага правовиховної роботи. У зв’язку з цим набуває особливого значення теоретичне та практичне осмислення проблеми правового виховання.

Огляд літератури. У нашій державі, як і в державах ближнього зарубіжжя, стан наукових розробок з проблем правового виховання щодалі набуває позитивної динаміки. Їх вивченням за радянських часів займалися такі дослідники, як Балін Н.Є. [7], Головченко В.В. [8], Міцкевич А.В. [9], Татаринцева Є.В.[14] та інші. Не втратили своєї актуальності праці з організації, ефективності правового виховання [11], правовому вихованню та соціальній активності населення [12]. У пострадянський період проблеми правового виховання знайшли відображення у роботах таких російських науковців, як М.Н. Марченко, Н.І. Матузов, А.В. Малько, В.М. Корельський, В.Д. Перевалов та ін. Вони розкрили теоретичні засади правового виховання. В наш час у вітчизняній науці проблемами правового виховання займаються такі дослідники, як Васькович Й., Веселуха В., Вінгловська О., Кравченко О., Мороз В., Полешко А., Савченко Я., Фіцула М., Ягодинський В., Яницька Н., Яровий А. Їх науковий доробок містить як роботи загального характеру [17, 22, 24, 26], так і праці з окремих проблем. Слід зазначити, що коло проблем, які потребують дослідження не обмежується зазначеним переліком.

Додаток З

Знаки для внесення виправлень в оригінал документів

ОРІЄНТОВНИЙ ПЕРЕЛІК ТЕМ ТА ПЛАНІВ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ З ФІНАНСОВОГО ПРАВА

Тема 1. ФІНАНСИ І ЇХ РОЛЬ У РИНКОВІЙ ЕКОНОМІЦІ

Вступ

1. Фінанси як об’єктивна економічна категорія.

2. Функції фінансів.

3. Роль фінансів у процесі ринкових перетворень.

Тема 2. ФІНАНСОВА СИСТЕМА УКРАЇНИ

Вступ

1. Поняття фінансової системи, її структурна будова.

2. Управління фінансовою системою.

3. Проблеми стабілізації та оздоровлення фінансової системи України.

Тема 3. ФІНАНСОВА ПОЛІТИКА УКРАЇНИ

Вступ

1. Зміст та завдання фінансової політики.

2. Складові фінансової політики.

3. Основні напрямки фінансової політики у зв’язку з необхідністю стабілізації економіки України.

Тема 4. ФІНАНСОВИЙ МЕХАНІЗМ

Вступ

1. Економічний зміст фінансового механізму.

2. Складові елементи фінансового механізму: фінансові методи і фінансові важелі.

3. Організаційно-правове забезпечення фінансового механізму.

Тема 5. ФІНАНСОВЕ ПЛАНУВАННЯ

Вступ

1. Економічна сутність і завдання фінансового планування.

2. Фінансові плани підприємств матеріального виробництва.

3. Особливості фінансового планування в бюджетних організаціях.

Тема 6. УПРАВЛІННЯ ФІНАНСАМИ

Вступ

1. Поняття управління фінансами.

2. Органи управління фінансами в Україні, їх функції.

3. Необхідність удосконалення управління фінансами.

Тема 7. ФІНАНСОВИЙ КОНТРОЛЬ

Вступ

1. Необхідність, сутність і значення фінансового контролю.

2. Види й методи фінансового контролю.

3. Фінансовий аудит як незалежний вид фінансового контролю.

Тема 8. ФІНАНСИ ГОСПОДАРСЬКИХ СУБ’ЄКТІВ

Вступ

1. Сутність і функції фінансів підприємств.

2. Основи організації фінансів підприємств.

3. Особливості фінансів підприємств матеріального і нематеріального виробництва.

Тема 9. ФІНАНСОВІ РЕСУРСИ ПІДПРИЄМСТВ

Вступ

1. Склад та основні джерела формування фінансових ресурсів.

2. Грошові надходження від реалізації продукції.

3. Розподіл прибутку підприємств.

Тема 10. ЕКОНОМІЧНА СУТНІСТЬ І ПРИЗНАЧЕННЯ БЮДЖЕТУ

Вступ

1. Бюджет як економічна і юридична категорії. Функції бюджету.

2. Роль бюджету в економічному і соціальному розвитку суспільства.

3. Бюджетні форми фінансового регулювання в умовах ринкових відносин.

Тема 11. ДОХОДИ І ВИДАТКИ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ УКРАЇНИ

Вступ

1. Сутність і класифікація бюджетних доходів і видатків.

2. Формування доходів Державного бюджету України.

3. Видатки Державного бюджету України, їх склад і структура.

Тема 12. БЮДЖЕТНА СИСТЕМА УКРАЇНИ

Вступ

1. Поняття бюджетної системи.

2. Види бюджетів, їх характеристика.

3. Взаємозв’язок між окремими ланками бюджетної системи України.

Тема 13. БЮДЖЕТНИЙ ПРОЦЕС

Вступ

1. Поняття бюджетного процесу, його основні етапи.

2. Бюджетне планування.

3. Організація виконання бюджету.

4. Бюджетні права органів законодавчої та виконавчої влади

Тема 14. МІСЦЕВІ БЮДЖЕТИ

Вступ

1. Сутність та роль місцевих бюджетів у проведенні регіональної політики.

2. Формування доходів місцевих бюджетів.

3. Видатки місцевих бюджетів.

Тема 15. ЗАГАЛЬНОДЕРЖАВНІ ФОНДИ ЦІЛЬОВОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

Вступ

1. Роль загальнодержавних фондів у формуванні фінансових ресурсів держави.

2. Цільові загальнодержавні фонди, їх доходи і видатки.

3. Позабюджетні фонди місцевого самоврядування.


Тема 16. БЮДЖЕТНИЙ ДЕФІЦИТ

Вступ

1. Поняття бюджетного дефіциту.

2. Джерела фінансування бюджетного дефіциту.

3. Управління бюджетним дефіцитом.

Тема 17. ПОДАТКИ І ПОДАТКОВИЙ МЕХАНІЗМ

Вступ

1. Економічна сутність податків, їх функції і призначення.

2. Класифікація податків, її ознаки.

3. Податковий механізм.

Тема 18. ПОДАТКОВА СИСТЕМА УКРАЇНИ

Вступ

1. Поняття податкової системи і наукові основи її побудови.

2. Елементи системи оподаткування.

3. Податкова система України, її загальна характеристика.

Тема 19. ПОДАТОК НА ДОДАНУ ВАРТІСТЬ

Вступ

1. Економічний зміст податку на додану вартість.

2. Визначення оподатковуваного обороту.

3. Контроль податкових інспекцій за своєчасністю і правильністю сплати податку на додану вартість у бюджет.

Тема 20. АКЦИЗНИЙ ЗБІР

Вступ

1. Акцизи як форма специфічних податків.

2. Платники акцизного збору, акцизне оподаткування.

3. Пільги з акцизного збору, порядок та строки внесення в бюджет.


Тема 21. ПРИБУТКОВЕ ОПОДАТКУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ

Вступ

1. Платники, об’єкт і ставки податку на прибуток підприємств.

2. Розрахунок податку на прибуток.

3. Порядок і строки сплати податку на прибуток у бюджет.

Тема 22. РЕСУРСНІ ПЛАТЕЖІ

Вступ

1. Економічна сутність та призначення ресурсних платежів.

2. Характеристика основних видів плати за ресурси (лісовий дохід, плата за землю, плата за воду, плата за розроблення корисних копалин).

3. Фіксований сільськогосподарський податок.

Тема 23. ПРИБУТКОВЕ ОПОДАТКУВАННЯ ГРОМАДЯН

Вступ

1. Прибутковий податок у системі оподаткування доходів громадян, його роль і призначення.

2. Основи прибуткового оподаткування доходів громадян від трудової і підприємницької діяльності.

3. Контрольна робота податкових інспекцій щодо прибуткового податку з громадян.

Тема 24. ДЕРЖАВНИЙ БОРГ

Вступ

1. Формування державного боргу і причини його зростання.

2. Характеристика внутрішнього і зовнішнього боргу України.

3. Управління державним боргом.

Тема 25. СТРАХУВАННЯ І ПЕРСПЕКТИВИ ЙОГО

РОЗВИТКУ В УКРАЇНІ

Вступ

1. Економічна необхідність і сутність страхування.

2. Форми й методи страхового захисту і системи страхових фондів.

3. Перспективи розвитку страхування в Україні.

Тема 26. МАЙНОВЕ СТРАХУВАННЯ

Вступ

1. Страхування майна юридичних осіб.

2. Страхування майна громадян, його види і форми.

3. Перспективи розвитку майнового страхування в Україні.

Тема 27. ОСОБИСТЕ СТРАХУВАННЯ

Вступ

1. Сутність особистого страхування та його роль у забезпеченні соціального захисту громадян.

2. Види обов’язкового і добровільного особистого страхування.

3. Перспективи розвитку особистого страхування в Україні.

Тема 28. ОРГАНІЗАЦІЯ СТРАХОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ

Вступ

1. Страховий ринок і його характеристика.

2. Організація страхування в Україні.

3. Фінансові аспекти страхової діяльності.

Тема 29. ДЕРЖАВНИЙ КРЕДИТ

Вступ

1. Економічна сутність і роль державного кредиту.

2. Види та форми внутрішнього і зовнішнього державного кредиту.

3. Класифікація державних позик.

Тема 30. ФІНАНСОВИЙ РИНОК

Вступ

1. Сутність, функції і роль фінансового ринку.

2. Види цінних паперів і їх характеристика.

3. Розвиток фінансового ринку в Україні.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

1. Воронова, Л. Д. Фінансове право України: підручник. – К.: Прецедент: Моя книга, 2006. – 440 с.

2. Воронова, Л. К. Фінансове право України: підручник / Л. К. Воронова. - К.:

2. Дмитренко Е. С. Фінансове право України: загальна частина: навч. посібник / Е. С. Дмитренко. – К.: Алерта; КНТ, 2007. – 376 с.

3. Дмитренко Е. С. Фінансове право України: Особлива частина: навч. посібник / Е. С. Дмитренко. – К.: Алерта; КНТ, 2007. – 613 с.

1. Музика О. А. Фінансове право: навчальний посібник.- 2-тє вид., доп. і перероб. – К.: Вид. Паливода А. В., 2005. – 260 с.

2. Музика-Стефанчук О. А. Фінансове право: навчальний посібник.- 3-тє вид., доп. іперероб. – К.: Атіка, 2007. – 264 с.

4. Нагребельный, В. П. Фінансове право України: загальна частина: навч. посібник / В.П.Нагребельный, В.Д.Чернадчук, В.В.Сухонос; За заг. ред. В.П.Нагребельного. – Суми: Унів. книга, 2004. – 319 с.

3. Прецедент: Моя книга, 2007. – 448 с.

5. Фінансове право України: підручник / Бех Г.В., Дмитрик О.О., Криницький І.Є. та ін.; за ред. М.П.Кучерявенка. — К.: Юрінком Інтер, 2006. — 319 c.

6. Фінансове право України: підручник / Бех Г.В., Дмитрик О.О., Криницький І.Є. та ін.; за ред. М.П.Кучерявенка. – К.: Юрінком Інтер, 2004. – 319 c.

1. Фінансове право України: навч. посібник / Л. К. Воронова, М. П. Кучерявенко, Н.Ю. Пришва та ін.; за заг. ред. Л. К. Воронової; М-во освіти і науки України, Н.-д. ін-т. фін. права. – 2-ге вид., стер.. – К.: Всеукр. асоціація вид. "Правова єдність", 2010. – 395 с.

2. Фінансове право України: навч. посібник / Л.К. Воронова, М.П. Кучерявенко, О.А.Лукашев та ін.; за заг. ред. Л.К. Воронової. – К.: Правова єдність, 2009. – 395 с.

3. Фінансове право: навч. посіб. / М. О. Мацелик, Т. О. Мацелик, В. А. Пригоцький;за ред. В. К. Шкарупи. – К.: Знання, 2011. – 816 с.

Методичне видання

П. В. Рекотов

К.ю.н., доцент

ФІНАНСОВЕ ПРАВО

Методичні вказівки

до виконання контрольних робіт

для студентів ЗДІА всіх спеціальностей

денної та заочної форм навчання

Підписано до друку 23.01.2014р. Формат 60х84 1/32. Папір офсетний.

Умовн. друк. арк. 2,0. Наклад 3 прим.

Внутрішній договір № 8/15

Запорізька державна інженерна академія

Свідоцтво про внесення до Державного реєстру суб’єктів

видавничої справи ДК № 2958 від 03.09.2007 р.

Віддруковано друкарнею

Запорізької державної інженерної академії

з оригінал-макету авторів

69006, м. Запоріжжя, пр. Леніна, 226

ЗДІА


[1] Науковий керівник призначається кафедрою з числа професорсько-викладацького складу і закріплюється за кожним студентом, який виконує контрольну роботу, для надання методичної та наукової допомоги.

[2] Останнім часом така інформація в деяких періодичних виданнях міститься в першому номері наступного року.

[3]) Головний ідеолог нацизму, заступник Гітлера з питань "духовної і ідеологічної підготовки членів нацистської партії,” майбутній рейхсміністр у справах окупованих східних територій. З 1933 р. – начальник Управління зовнішньої політики НСДАП.


Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 797 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.11 с)...