Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Альтернативні теорії власності і ціни.Закон власності, його сутність і функції



Трудова теорія вартості була започаткована представниками англійської класичної політичної економії В. Петті, А. Смітом, Д. Рікардо, а згодом була доповнена і завершена К. Марксом.Згідно з цією концепцією єдиним джерелом вартості є праця, яка становить внутрішній її зміст.

Теорія витрат виробництва — вартість товару визначається витратами виробництва, тобто залежить від цін на окремі елементи витрат(паливо, сировина, матеріали, робоча сила тощо). Основоположниками її виступили Р. Торренс, Дж. С. Мілль, Д. Мак-Куллох та ін.

З теорією витрат виробництва безпосередньо межує теорія трьох факторів виробництва (автор — французький економіст Ж.-Б. Сей). Вона вказує на участь у процесі виробництва капіталу, праці і землі, оскільки кожний з цих чинників у міру своєї корисності і цінності робить внесок у створення вартості.

У другій половині XIX ст. виниклатеорія граничної корисності.Засновники цієї теорії К. Менгер, Л. Вальрас, Ф. Візер, Е. Бем-Баверк, Г. Гессен, В. Парето та їхні прихильники вважали, що в основі цінності товару лежить не праця, а суб'єктивно-психологічна думка споживача щодо його корисності. Гранична корисність - це додаткова корисність, яку отримує споживач від додаткової одиниці товару чи послуги.

Закон вартості - це закон, який передбачає, що виробництво й обмін товарів мають здійснюватися на основі їхньої вартості, тобто як обмін еквівалентів.

У ринковій економіці закон вартості виконує такі функції

- стихійно регулює суспільне виробництво;

- стимулює розвиток продуктивних сил суспільства;

- обумовлює економічну і соціальну диференціацію товаровиробників.

19.Виникнення і розвиток грошових відносин. Суть грошей. Еволюція і типи грошей

Гроші — особливий товар, який служить загальним еквівалентом при обміні товарів (при загальній всеобмінюваності), є для них найрозвинутішою суспільною формою вартості.

Виникнення та розвиток товарного виробництва супроводжується появою та еволюцією грошей — наймобільнішим і найгнучкішим видом власності. Еволюція грошей супроводжується виникненням грошових систем, на розвиток яких впливають закони товарного виробництва і, у свою чергу, підпорядковується властивим лише цьому виду власності законам, порушення яких є передумовою виникнення інфляції.

На ранніх етапах розвитку суспільства відбувався безпосередній обмін товару на товар.На зміну товарному обміну приходить епоха товарних грошей. У ролі яких виступають хутро, слонова кістка, сіль, зерно тощо.

На зміну товарним грошам прийшли металеві, спочатку в злитках, а потім в монетах.Перші монети з'явилися в Китаї в VII-VIII ст до н. е.

Епоху металевих грошей замінила епоха паперових грошей. Перші паперові гроші з'явилися в Китаї вVIII ст. У Європі це сталось у XVIII ст.






Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 1001 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...