Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Політика оптимізації доходу туристичних підприємств



Центром розробки стратегії формування та розподілу доходу підприємницьких структур туристичного бізнесу виступає вироб­лення політики оптимізації всіх джерел утворення і напрямків ви­користання доходу.

Вихідним моментом оптимізації доходів є оцінка витратомісткості турпродукту та послуг.

В умовах збитковості туристичної діяльності першою проб­лемою оптимізації доходу стає ліквідація збитковості і перехід до стабілізації фінансової міцності.

Серед інших завдань оптимізації доходів туристичних під­приємств виділяються такі:

♦ розрахунок потреби в доході для досягнення стратегічних цілей підприємницької діяльності;

♦ раціоналізація структури джерел утворення доходу на ос­нові пріоритетності й ефективності різних видів діяльності;

♦ розробка ефективної системи розподілу й використання доходу;

♦ визначення величини доходу, необхідної для одержання ці­льового прибутку від реалізації туристичних послуг (турпродукту);

♦ обґрунтування обсягів реалізації туристичного продукту (послуг), що забезпечать одержання цільового доходу і досягнення стратегічного рівня запасу фінансової міцності;

♦ максимізація інших джерел доходу туристичного під­приємства.

Перераховані завдання можуть змінюватися залежно від стратегічних цілей, обсягів і видів діяльності підприємства, еконо­мічної ситуації в країні та інших внутрішніх і зовнішніх факторів.

Після визначення оптимізаційних завдань повинні розроб­лятися і впроваджуватися в практику найбільш ефективні способи їхнього вирішення, тобто оптимізаційні моделі. Політика впровад­ження таких моделей передбачає концентрацію зусиль на мобілі­зацію потенційних можливостей збільшення доходу і раціональ­ного його використання. Правильність та ефективність оптиміза­ційних моделей перевіряються практикою, в результаті чого полі­тика може коригуватися.

В узагальненому вигляді процес формування політики оптимі­зації доходу туристичних підприємств представлений на рис. 9.8.

Рис. 9.8. Процес розробки політики оптимізації доходу підприємств

Для успішного виконання функції відшкодування витрат і за­безпечення прибутку підприємствам доход повинен оптимізуватися насамперед за джерелами його утворення. Тому оптимізація доходу розпочинається з вибору найбільш ефективного турпродукту (пакета послуг за маршрутами) па поточний період і на перспективу. Неод­норідність турпродукту і системи його оподатковування викликає необхідність застосування різних підходів і моделей оптимізації доходу. Але вони повинні будуватися на загальних принципах об­грунтування політики оптимізації доходу (рис. 9.9).

Оскільки основним джерелом доходу в туризмі є реалізація турпродукту та послуг, то з виручки від реалізації слід починати оптимізацію доходу, але обов'язково у взаємозв'язку з витратами на закупівлю туристичних послуг і формування турпродукту.

Теорія і практика туристичної діяльності виробили систему методів планування й оптимізації реалізації турпродукту, а відтак і доходу від основної діяльності в туризмі.

Важливим методом оптимізації доходу, від основної діяльності в туристичному бізнесі є орієнтація на цільовий прибуток, тобто оптимізація доходу на основі заздалегідь установленої суми цільо­вого прибутку. Початком оптимізації доходу на основі цільового прибутку є визначення порога рентабельності (беззбитковості) під­приємства на плановий період. Особлива увага в такій моделі повин­на приділятися оптимізації запасу фінансової стійкості, яка забезпе­чується сумою доходу від реалізації турпродукту понад суму реаліза-

ції так званої точки беззбитковості. Розроблена стратегія збільшен­ня доходу на основі оптимізації прибутку буде орієнтиром для роз­витку підприємства.

Рис. 9.9. Основні принципи формування політики оптимізації доходу в туризмі

Досягнення стратегічних цілей ефективного нарощування дохо­ду неможливе без підвищення ролі маркетингу і логістики у форму­ванні доходів туристичних підприємств. Це пояснюється тим, що при формуванні доходів у ринкових умовах підприємствам необхідно зна­ти витрати насамперед на транспортування, розміщення, харчування; постійно володіти інформацією про ціни конкурентів; вивчати, за якою ціною туристи готові купувати турпродукт і послуги; знати реа­льну платоспроможність потенційних покупців туристичних послуг; порівнювати ціни на нові види турпродукту з цінами традиційних по­слуг та ін. Усе це потребує маркетингового підходу до обґрунтування обсягу і структури реалізації туристичного продукту та послуг.

Контрольні запитання та завдання

1. Що являє собою доход від туристичної діяльності та яка його роль у розвитку підприємств?

2. Які особливості характерні для формування доходу в туристич­ному бізнесі?

3. Виділіть і поясніть відмінності в джерелах отримання доходу тур­оператором і турагентом?

4. Як розраховується доход від реалізації туристичного продукту або окремих послуг?

5. Охарактеризуйте модель формування та використання доходу туристичних підприємств.

6. Чим відрізняється валовий доход підприємства від чистого до­ходу та оподатковуваного прибутку?

7. За якими напрямами розподіляється доход підприємств туристич­ного бізнесу?

8. Які відмінності доходу від звичайної діяльності і від надзвичай­них подій?

9. Поясніть процес визначення прибутку (збитку) на основі розпо­ділу (використання) доходу підприємства.

10. Яка роль стратегії формування доходу в діяльності підприємств туристичного бізнесу?

11. Розкрийте економічну сутність стратегії та її роль у плануванні доходу.

12. Яке місце посідає моніторинг доходу при обґрунтуванні базо­вої економічної стратегії діяльності підприємства?

13. За якими етапами проводиться стратегічне планування доходу підприємств?

14. Дайте визначення політики оптимізації доходу туристичних підприємств.

15. Що виступає підґрунтям оптимізації доходів підприємств?

16. Поясніть процес розробки політики оптимізації доходу підпри­ємств.

17. Чи існує взаємозв'язок доходу і витрат на закупівлю туристич­них послуг, формування та реалізацію турпродукту?

18. Дайте визначення принципам формування політики оптимізації доходу від туристичної діяльності.

19. Як ви розумієте оптимізаційну модель доходу на основі цільо­вого прибутку?

20. Визначте основні шляхи підвищення доходів туристичних під­приємств.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 441 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...