Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 7. Колективний договір



Правові основи соціального партнерства у сфері праці. Законодавство України про соціальне партнерство у сфері праці. Поняття соціального партнерства у сфері праці. Основні принципи соціального партнерства у сфері праці. Організаційно-правові форми соціального партнерства у сфері праці: формування і функціонування органів соціального партнерства; колективні переговори; колективні договори і угоди; взаємні консультації та інформування сторін соціального партнерства; участь працівників в управлінні підприємством, установою, організацією; примирно-посередницькі процедури вирішення колективних трудових спорів. Спеціалізовані органи соціального партнерства: функції, повноваження. Колективні угоди. Генеральна угода. Відповідальність сторін соціального партнерства у сфері праці.

Поняття і види трудових колективів. Повноваження трудових колективів, їх класифікація. Форми участі працівників в управлінні підприємством, установою, організацією. Органи трудового колективу: порядок створення, повноваження.

Конституційне право громадян на об'єднання у профспілки. Законодавство про профспілки. Функції профспілок. Загальна характеристика правового статусу профспілок у сфері праці. Повноваження профспілок, їх об'єднань, щодо захисту прав громадян на працю. Первинні профспілкові організації на підприємствах, в установах, організаціях. Гарантії прав профспілок. Відповідальність профспілок.

Право роботодавців на свободу об'єднання: міжнародні стандарти і законодавство України. Поняття організації, об'єднання роботодавців. Мета, завдання та повноваження організацій роботодавців та їх об'єднань. Матеріальне та фінансове забезпечення діяльності організацій роботодавців та їх об'єднань. Відповідальність за порушення законодавства про організації роботодавців та їх об'єднання.

Законодавство про колективні угоди і колективні договори. Право на ведення колективних переговорів. Принципи здійснення права на ведення колективних переговорів і укладення колективних угод і договорів. Порядок ведення і предмет колективних переговорів. Учасники переговорів, їх права та обов'язки, гарантії і компенсації під час переговорів. Порядок вирішення розбіжностей під час ведення колективних переговорів. Відповідальність осіб, які представляють роботодавця і ухиляються від участі в переговорах або винні в ненаданні необхідної інформації. Поняття і роль колективних угод у регулюванні трудових відносин. Види угод, сфери їхньої дії, зміст. Сторони колективного договору та їхні представники. Зміст і структура колективного договору. Порядок укладення, зміни колективного договору і контроль за його виконанням. Відповідальність за порушення і невиконання колективних угод і колективних договорів.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 160 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...