Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Відображення інформації про зобов’язання за податками і зборами у регістрах бухгалтерського обліку



Проста форма бухгалтерського обліку. Інформація про зобов’язання за податками і зборами на підставі первинних документів відображається у Журналі обліку господарських операцій. Для узагальнення інформації про розрахунки підприємства за усіма видами платежів до бюдже­ту, включаючи податок з доходів працівників підприєм­ства, фінансові санкції, що справляються у дохід бюджету призначений Журнал 3 та Відомість 3.6.

Спрощена форма бухгалтерського обліку. Систематизація інформації за нарахованою заробітною платою за рахунком 64 «Розрахунки за податками і платежами» відбувається у Відомості 3-м у розділі І. Для обліку розрахунків з бюджетом, за єдиним соціальним внеском у графі 3 розділу І вказуються види податків, платежів і відрахувань. За кожним видом податків, платежів і відрахувань щомісяця відображаються нараховані та належні до відшкодування суми податків і платежів, їх погашення, списання тощо. Сальдо на кінець місяця визначається окремо за кожним видом податків, платежів і відрахувань (графи 21 і 22) і переноситься у графи 5 і 6 Відомості 3-м на наступний місяць.

Форма бухгалтерського обліку для суб’єктів малого підприємництва – юридичних осіб, які мають право ведення спрощеного обліку доходів і витрат. Для узагальнення інформації про господарські операції щодо зобов’язань з оплати праці призначений Журнал 2-мс.

Графи 16 і 17 призначені для відображення інформації про операції за розрахунками за усіма видами платежів до бюджету. У графі 16 наводяться суми належних до відшкодування з бюджету податків, сплата нарахованих платежів до бюджету, їх списання тощо. У графі 17 наводяться суми нарахованих зобов’язань за податками та іншими платежами до бюджету.

Залишок на кінець звітного періоду за графою 17 визначається у такому порядку: сума залишку на початок періоду за графою 17 збільшується на суму оборотів за період за графою 17 і зменшується на суму оборотів за період за графою 16.

Якщо сума належних до відшкодування платежів з бюджету або переплати сум нарахованих податків і платежів перебільшує суму нарахованої заборгованості за розрахунками з бюджетом станом на кінець звітного періоду, то залишок на кінець звітного періоду за графою 16 визначається у такому порядку: сума обороту за період за графою 16 зменшується на суму обороту за період за графою 17 та залишок на початок періоду за графою 17.

Залишок на кінець періоду за графою 17 переноситься у рядок 1620 «Поточні зобов’язання за розрахунками з бюджетом» графи 4 Балансу (форма №1-мс), а за графою 16 переноситься у рядок 1155 «Поточна дебіторська заборгованість» графи 4 Балансу (форма №1-мс).

Контрольні питання для перевірки знань

1. Визначити сутність зобов’язань та навести їх класифікацію.

2. Дайте визначення поняття «кредит» та поясніть як здійснюється синтетичний та аналітичний облік кредитних операцій.

3. Охарактеризуйте документальне оформлення операцій по розрахункам з постачальниками та підрядниками.

4. Визначити особливості синтетичного та аналітичного обліку розрахунків з постачальниками і підрядниками за простою і спрощеною формами обліку.

5. Визначити сутність, форми та види заробітної плати.

6. Охарактеризувати документальне оформлення обліку розрахунків з оплати праці у суб’єктів малого підприємництва.

7. Визначити обов’язкові утримання із заробітної плати працівників та порядок їх нарахування і обліку.

8. Охарактеризувати рахунки синтетичного та аналітичного обліку за простою і спрощеною формами обліку для обліку розрахунків за єдиним соціальним внеском.

9. Визначити сутність та методику визначення податку з доходів фізичних осіб та податкової соціальної пільги.

10. Охарактеризуйте податкову систему України.

11. Визначити сутність, порядок нарахування, обліку і сплати податку на додану вартість.

12. Визначити сутність, порядок нарахування, обліку і сплати податку на прибуток.

13. Як відображається інформації про зобов’язання за податками і зборами у регістрах бухгалтерського обліку за простою і спрощеною формами обліку?





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 262 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...