Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класифікація будівельних матеріалів



Змістовий модуль 1. Машини та обладнання для подрібнення, помелу і сортування будівельних матеріалів.

Тема 1.

Класифікація будівельних матеріалів

У будівництві використовують різноманітні будівельні матеріали та вироби. Їх класифікують за ступенем готовності, за походженням, за призначенням та за технологічними ознаками.

За ступенем готовності розрізняють власне будівельні матеріали та будівельні вироби

Будівельні вироби – готові вироби і елементи, які монтуються та закріплюються на місці проведення робіт. Будівельними виробами є збірні залізобетонні панелі та конструкції, віконні та дверні блоки, санітарно-технічні вироби і кабіни та ін.

Будівельними матеріалами є деревина, метали, цемент, бетон, цегла, пісок, будівельні розчини для кам’яних кладок та різноманітних штукатурок, лакофарбові матеріали, природне каміння і т. д. На відміну від виробів будівельні матеріали перед використанням піддають обробці – змішують з водою, ущільнюють, розпилюють, тешуть і т.д.

За походженням будівельні матеріали розділяють на природні (натуральні) та штучні.

Природні матеріали – це деревина, гірські породи (натуральні камені), торф [в гідротехнічному та дорожньому будівництві – приканальні дамби, анти фільтри, дорожні насипи; використання в будівництві споруд спеціального призначення – торфоізоляційні плити, торф’яні панелі], природні бітуми та асфальти та ін. Ці матеріали отримують із природної сировини шляхом нескладної обробки без зміни їх первісної будови та хімічного складу.

До штучних матеріалів відносять цеглу, цемент, залізобетон, скло та ін. Їх отримують із натуральної та штучної сировини, побічних продуктів промисловості та сільського господарства з використанням спеціальних технологій. Штучні матеріали відрізняються від вихідної сировини як за будовою, так і за хімічним складом, що обумовлено докорінною переробкою на спеціальних заводах.

Штучні матеріали розділяють за головною ознакою їх затвердіння (формування структурних зв’язків) на 2 групи:

- матеріали без випалу, затвердіння яких проходить при звичайних, порівняно невисоких температурах із кристалізацією новоутворень з розчинів, а також матеріали, затвердіння яких проходить в умовах автоклавів при підвищених температурах (175 – 2000С) та тиску водяної пари (0,9-1,6 МПа);

- матеріали з випалом, формування структури яких проходить у процесі їх термообробки в основному за рахунок твердо фазних перетворень та взаємодій.

Такий поділ є досить умовним, тому що не завжди можливо визначити чітку межу між матеріалами.

За призначенням матеріали розділяють на такі групи.

Конструкційні матеріали – матеріали, які сприймають та передають навантаження у будівельних конструкціях. Основним видом конструкційних матеріалів є стінові матеріали. До цієї групи відносять натуральні матеріали з каменю, керамічну та силікатну цеглу, бетонні, гіпсові та азбоцементні панелі і блоки, конструкції зі скла і силікатного ніздрюватого та щільного бетону, панелі та блоки із залізобетону.

В’яжучі будівельні матеріали – різні види цементу, гіпс, вапно, будівельні клейові суміші.

Заповнювачі для бетону – натуральні, отримані з осадових та вивержених гірських порід у вигляді піску, гравію, щебеню та штучні пористі наповнювачі.

Теплоізоляційні (термоізоляційні) матеріали, основне призначення яких – звести до мінімуму перенос тепла через будівельну конструкцію і тим самим забезпечити необхідний тепловий режим у приміщенні при мінімальних витратах енергії.

Акустичні матеріали (звукопоглинаючі та звукоізоляційні матеріали) – це матеріали для зниження рівня «шумового забруднення» приміщень.

Тепло- та звукоізоляційні матеріали виготовляють на основі мінеральних волокон, скла, гіпсу, силікатного в’яжучого та полімерів.

Гідроізоляційні та покрівельні матеріали – це матеріали для створення водонепроникних шарів на покрівлях, у підземних спорудах та інших конструкціях, які необхідно захистити від дії води чи водної пари. Їх виготовляють на основі полімерів, бітумів і т. ін.; прикладами покрівельних матеріалів є азбестоцементний шифер та черепиця.

Герметизуючи матеріали призначені для закладення стиків у збірних конструкціях. Їх виготовляють у вигляді мастик, джгутів і прокладок для ущільнення стиків.

Оздоблювальні матеріали призначені для поліпшення декоративних якостей будівельних конструкцій, а також для захисту конструкційних, теплоізоляційних та інших матеріалів від зовнішніх впливів. Це керамічні вироби, вироби з архітектурно-будівельного скла, гіпсу, цементу, вироби на основі полімерів, натуральні оздоблювальні камені.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 10409 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...