Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Самостійна робота. Тема №28: Оцінка вартості та амортизація нематеріальних активів

Тема №28: Оцінка вартості та амортизація нематеріальних активів.

Мета:

ü застосування найбільш оптимальних методів організації і проведення самостійної роботи студентів;

ü опанування питань плану даної теми;

ü виховувати у студентів охайність, почуття відповідальності, сумлінне ставлення до своїх обов’язків, інтерес до професії.

План вивчення:

1. Визнання нематеріальних активів.

2. Оцінка нематеріальних активів.

3. Амортизація нематеріальних активів.

Опорний конспект:

Нематеріальні активи мають грошову оцінку. Придбаний або отрима­ний нематеріальний актив відображається в балансі підприємства, якщо:

1) існує ймовірність одержання майбутніх економічних вигід, пов'язаних із його використанням;

2) його вартість може бути достовірно визначена. Нематеріальний актив, отриманий у результаті розробки, слід відоб­ражати в балансі за умов, якщо підприємство має:

1) намір, технічну можливість та ресурси для доведення немате­ріального активу до стану, у якому він придатний для реалізації або використання;

2) можливість отримання майбутньої економічної вигоди від реалі­зації або використання нематеріального активу;

3) інформацію для достовірного визначення витрат, пов'язаних із розробкою нематеріального активу.

Якщо нематеріальний актив не відповідає вказаним критеріям виз­нання, то витрати, пов'язані з його придбанням чи створенням, визна­ються витратами того звітного періоду, протягом якого вони були здій­снені, без визнання таких витрат у майбутньому нематеріальним активом.

Не визнаються активом, а підлягають відображенню у складі ви­трат того звітного періоду, у якому вони були здійснені:

· витрати на дослідження;

· витрати на підготовку та перепідготовку кадрів;

· витрати на рекламу і просування продукції на ринку;

· витрати на створення, реорганізацію та переміщення підприєм­ства або його частини;

· витрати на підвищення ділової репутації підприємства (гудвіл), і вартість видань.

Придбані (створені) нематеріальні активи зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю.

Первісна вартість придбаного нематеріального активу склада­ється із:

· ціни (вартості) придбання (крім отриманих торговельних знижок);

· мита;

· непрямих податків, що не підлягають відшкодуванню;

· інших витрат, безпосередньо пов'язаних із його придбанням та доведенням до стану, у якому він придатний для використання за призначенням.

Первісна вартість нематеріального активу, придбаного в результаті обміну на подібний об'єкт, дорівнює залишковій вартості переданого нематеріального Активу.

Залишкова вартість визначається як різниця між первісною вартістю переданого нематеріального активу сумою нарахованого зносу. Якщо залишкова вартість переданого об'єкту перевищує його справедливу вартість, то первісною вартістю нематеріального активу, отриманого в обмін на подібний об'єкт, є його справедлива вартість із зарахуванням різниці до фінансових результаті: (витрат) звітного періоду.

Первісна вартість нематеріального активу, придбаного в обмін (або частковий обмін) на неподібний об'єкт, дорівнює справедливій вар­тості переданого нематеріального активу, збільшеній (зменшеній) на суму грошових коштів чи їхніх еквівалентів, що була передана (отри­мана) під час обміну.

Первісною вартістю безоплатно отриманих нематеріальних ак­тивів є їхня справедлива вартість на дату отримання.

Первісною вартістю нематеріальних активів, що внесені до ста­тутного капіталу підприємства, визнається погоджена засновниками (учасниками) підприємства їхня справедлива вартість.

Нематеріальні активи, отримані внаслідок об'єднання підприємств, оцінюються за їхньою справедливою вартістю.

До первісної вартості нематеріального активу, створеного під­приємством, входить:

1) прямі витрати на оплату праці;

2) прямі матеріальні витрати;

3) інші витрати, безпосередньо пов'язані із створенням цього нема­теріального активу та приведенням його до стану придатності для використання за призначенням (оплата реєстрації юридичного права, амортизація патентів, ліцензій тощо).

Первісна вартість нематеріальних активів збільшується на суму витрат, пов'язаних з удосконаленням цих нематеріальних активів і підвищенням їхніх можливостей та строку використання, які сприяти­муть збільшенню первісне очікуваних майбутніх економічних вигід.

Витрати, що здійснюються для підтримки об'єкта у придатному для ви­користання стані та одержання первісне визначеного розміру майбутньої економічної вигоди від його використання, входять до складу витрат звітного періоду.

Підприємство може здійснювати переоцінку за справедливою вартіс­тю тих нематеріальних активів, щодо яких існує активний ринок. У разі переоцінки окремого об'єкта нематеріального активу слід переоцінювати всі інші активи групи, до якої належить цей нематеріальний актив (крім тих, щодо яких не існує активного ринку).

Активний ринок — це ринок, якому властиві такі умови: предмети, що продаються та купуються на цьому ринку, є однорідними; у будь-який час можна знайти зацікавлених продавців і покупців; інформація про ринкові ціни є загальнодоступною. Однорідними об'єктами немате­ріальних активів є однотипні за призначенням і умовами використання нематеріальні активи.

Якщо підприємством проведена переоцінка об'єктів групи немате­ріальних активів, то надалі вони підлягають щорічній переоцінці.

Переоцінена первісна вартість та знос об'єкта нематеріального ак­тиву визначається як добуток відповідно первісної вартості або зносу та індексу переоцінки. Індекс переоцінки визначається діленням справед­ливої вартості об'єкта, який переоцінюється, на його залишкову вартість.

Сума дооцінки залишкової вартості об'єкта нематеріальних активів відображається у складі додаткового капіталу, а сума уцінки — у складі витрат звітного періоду.

Нематеріальний актив списується з балансу в разі його вибуття або внаслідок продажу, безоплатної передачі або неможливості отримання підприємством надалі економічної вигоди від його використання.

Фінансовий результат від вибуття об'єктів нематеріальних активів визначається як різниця між доходом від вибуття (за вирахуванням не­прямих податків і витрат, пов'язаних із вибуттям) та їхньою залишко­вою вартістю.

Амортизація нематеріальних активів

Нарахування амортизації нематеріальних активів здійснюється про­тягом строку їхнього корисного використання, який установлюється під­приємством при визнанні цього об'єкта активом (при зарахуванні на ба­ланс), але не більше як 20 років.

При визначенні строку корисного використання об'єкта немате­ріальних активів слід враховувати:

· строки корисного використання подібних активів;

· моральний знос, що передбачається;

· правові або інші подібні обмеження щодо строків його викорис­тання та інші фактори.

Метод нарахування амортизації нематеріального активу обирається підприємством самостійно, виходячи з умов отримання майбутньої економічної вигоди. Якщо такі умови визначити неможливо, то аморти­зація нараховується із застосуванням прямолінійного методу Розрахунок амортизації при застосуванні відповідних методів нара­хування здійснюється згідно з Положенням (стандартом) бухгалтерсь­кого обліку 7 "Основні засоби".

Під час розрахунку вартості, яка амортизується, ліквідаційна вар­тість нематеріальних активів прирівнюється до нуля, крім випадків коли існує невідмовне зобов'язання іншої особи щодо придбання цього об'єкта наприкінці строку його корисного використання; коли ліквідаційна вартість може бути визначена на підставі ін­формації наявного активного ринку і очікується, що такий ринок існуватиме наприкінці строку корисного використання цього об'єкта.

Нарахування амортизації починається з місяця, що настає за міся­цем, у якому нематеріальний актив став придатним для використання і припиняється починаючи з місяця, що настає за місяцем вибуття нема­теріального активу.

Термін корисного використання нематеріального активу та метод його амортизації переглядаються в кінці звітного року, якщо в наступ­ному періоді очікуються зміни строку корисного використання активу або зміни умов отримання майбутньої економічної вигоди.

Амортизація нематеріального активу нараховується виходячи з но­вого методу нарахування амортизації і строку використання, починаючи з місяця, що настає за місяцем змін.

Контрольні питання:

1. За яких умов придбаний нематеріальний актив відображається на балансі підприємства?

2. За яких умов нематеріальний актив, отриманий у результаті розробки, відображається на балансі підприємства?

3. Первісна вартість нематеріальних активів.

4. Механізм нарахування амортизації нематеріальних активів.

Задача:

Підприємством придбано нематеріальний актив — програмне забезпечення — для використання в бухгалтерії під­приємства вартістю 24000 грн, у тому числі ПДВ — 4000 грн. Термін корисного використання програмного забезпечення виз­начений у два роки. Для нарахування амортизації використову­ється метод рівномірного (прямолінійного) нарахування.

Протягом терміну корисного використання до нормативних актів, які визначають порядок бухгалтерського обліку, вносилися зміни і до­повнення. У зв'язку із цим до програмного забезпечення вносилися відповідні коригування. Витрати на адаптацію програмного забезпе­чення становили 5400 грн, у тому числі ПДВ — 900 грн. Результати здійснених операцій показати в табл.1.

Таблиця 1. Витрати підприємства на придбання програмного забезпечення та його адаптацію

№ з/п Зміст операції Сума, грн
1. Здійснено оплату за програмне забезпечення  
2. Включено до податкового кредиту і від­несена на податкові розрахунки сума ПДВ  
3. Отримано програмне забезпечення від постачальника  
4. Визнано активом і зараховано на баланс програмне забезпечення  
5. Нараховано знос  
6. Отримано послуги з адаптації програмного забезпечення  
7. Включено до податкового кредиту суму ПДВ  
8. Списано на фінансовий результат: - суму нарахованого зносу; - витрати на адаптацію програмного за­безпечення  

Форма контролю:

Перевірка конспектів, тестове опитування.

Література:

1. Шваб Л.І., Економіка підприємства: навч.посібник. – К.:Каравела,2005р.-стор.169-175;

2. Закон України "Про охорону прав на винаходи і корисні моделі" від 15 грудня 1999 року №3687-ХІІ;

3. Закон України "Про авторське право і суміжні права" від 23 грудня 1993 року №3792-ХП;

4. Закон України "Про охорону прав на знаки для товарів і послуг" від 23 грудня 1993 року № 3771-ХІІ;

5. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 8 "Нематеріальні активи", затверджене наказом Міністерства фінансів України від 18 жовтня 1999 року №242.


Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 347 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...