Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 1.Моніторинг небезпек, що можуть спричинити НС



ВСТУП

Дані методичні вказівки встановлюють обсяг та основний зміст виконання програми «Цивільний захист» (ЦЗ) студентами заочної форми навчання.

Знання основних питань з даної дисципліни є необхідними для спеціаліста у будь-якій галузі виробництва.

Навчальна дисципліна «Цивільний захист» є нормативною і включається в навчальні плани як самостійна дисципліна обов’язкового вибору. Вона зберігає свою самостійність за будь-якої організаційної структури вищого навчального закладу [1].

Метою вивчення дисципліни є формування у студентів здатності вирішувати складні задачі й приймати продуктивні рішення у сфері цивільного захисту (ЦЗ), з урахуванням особливостей майбутньої професійної діяльності випускників.

У процесі опанування навчальним матеріалом студенти виконують розрахунково-графічну роботу з питань моделювання сценаріїв виникнення і розвитку надзвичайних ситуацій (НС), прогнозування наслідків їхнього впливу на адміністративні територіальні одиниці (АТО), об’єкти господарювання (ОГ) та населення, що мешкає поблизу, відповідно до профілю підготовки ВНЗ. Форма підсумкового контролю знань – диференційований залік.

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

При висвітленні питань з цивільного захисту у контрольних роботах необхідно керуватися наступними принципами:

1) систематизувати та розширити теоретичні знання, навчитися застосовувати отримані знання та навички при розробленні конкретних організаційних та інженерно-технічних заходів за умов надзвичайних ситуацій;

2) придбати навички самостійного опрацювання питань захисту населення у надзвичайних ситуаціях, стійкості роботи об’єктів народного господарювання та їх елементів, а також заходів у цьому напрямку;

3) спрямувати розробку питань цивільного захисту на прийняття конкретних інженерних (конструкторських, технологічних, економічних, фінансових, організаційних) рішень та визначення заходів із захисту робітників та службовців за умов надзвичайних ситуацій, забезпечення стійкості роботи об’єкта господарювання, його елементів, використання техніки, яка проектується, і т. ін.

Студенти допускаються до заліку тільки після виконання контрольного завдання та практичних робіт.

Програма вивчення курсу.

Тема 1.Моніторинг небезпек, що можуть спричинити НС.

Причини виникнення НС та складові системи їх моніторингу. Класифікація НС. Надзвичайні ситуації техногенного характеру. Порядок визначення параметрів уражальних чинників джерел техногенних НС. Надзвичайні ситуації природного характеру.

Ідентифікація надзвичайних ситуацій та можливих джерел їх виникнення, прогнозування. Основні етапи аналізу НС та прогнозування їх наслідків. Способи виявлення потенційно-небезпечних зон з імовірними джерелами НС. Зонування територій за ступенем небезпеки.

Загальні принципи превентивного та оперативного планування заходів щодо запобігання НС. Єдина державна система Цивільного захисту України. Структура цивільного захисту на підприємстві. Особливості планування дій персоналу щодо локалізації і ліквідації аварійних ситуацій і аварій на ПНО.

Нормативно-правова база ЦО України.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 495 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...