Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Склад Європейського суду з прав людини



Лекція 2.

Європейський суд з прав людини як контро­льний орган у системі конвенційного права

Порядок формування та структура Європейсь­кого суду з прав людини.

Юрисдикція Європейського суду з прав люди­ни.

Порядок формування та структура Європейсь­кого суду з прав людини

Відповідно до ст. 19 Конвенції про захист прав лю­дини та основних свобод зі змінами, внесеними Прото­колом № 11, для забезпечення додержання Високими Договірними Сторонами їхніх зобов'язань за Конвенцією та протоколами до неї створюється Європейський суд з прав людини, який функціонує на постійній основі. По­рядок формування та діяльності Суду, його компетенція, процедура розгляду ним справ тощо регламентуються Розділом II Конвенції та Регламентом Суду, який набрав чинності 1 листопада 1998 року, з подальшими змінами та доповненнями.

Склад Європейського суду з прав людини

Кількісний склад Суду визначається статтею 20 Кон­венції, де вказано, що кількість його суддів відповідає кі­лькості Високих Договірних Сторін. Судді обираються, за загальним правилом, строком на шість років (з мож­ливістю переобрання) Парламентською Асамблеєю від кожної держави-учасниці більшістю поданих голосів із трьох кандидатів, висунутих відповідною державою.

При цьому кандидати не обов'язково повинні мати гро­мадянство країни, від якої вони обираються.

Судді повинні мати високі моральні якості, а також кваліфікацію, необхідну для призначення на високу су­дову посаду, чи бути юристами з визнаним авторитетом. Вони засідають у Суді особисто й не можуть упродовж строку своїх повноважень займатися ніякою діяльністю, що є несумісною з їхньою незалежністю, безсторонністю або вимогами виконання посадових обов'язків на по­стійній основі.

У цьому аспекті викликає інтерес правило 7 Регла­менту Суду, яке закріплює право кожного судді ініцію­вати процедуру звільнення з посади іншого судді. Таке право дозволяє суддівському корпусу самостійно унемо­жливлювати порушення вимог несумісності у своєму ко­лі, і є проявом демократичних відносин поміж суддями. Разом із тим жоден суддя не може бути звільнений з по­сади, якщо рішення про його невідповідність встановле­ним вимогам не буде ухвалене іншими суддями більшіс­тю у дві третини голосів (ст. 24 Конвенції).

Крім того, для розгляду окремих справ можуть залу­чатися так звані «судді ad hoc» (особливо для цього, тільки для даного випадку (лат.)) - будь-які особи, крім по­стійних суддів, які обираються Високими Договірними Сторонами для участі в розгляді конкретних справ у складі Великої палати або палати згідно з пунктом 2 статті 27 Конвенції, тобто за відсутності судді, обраного від зацікавленої держави, чи в разі його неспроможності взяти участь у засіданні.

З метою забезпечення повної свободи слова та неза­лежності суддів (як постійних суддів, так і суддів аd hос) під час виконання ними своїх обов'язків вони, їхні дру­жини (чоловіки) та малолітні діти наділяються привіле­ями, імунітетами та пільгами, якими користуються дип­ломатичні представники відповідно до міжнародного права. Судді, крім того, мають імунітет від судового про­цесу щодо сказаного та написаного ними, а також усіх дій, вчинених ними під час виконання своїх обов'язків, який продовжує надаватися, незважаючи на те, що від­повідні особи вже не виконують такі обов'язки (ст. 18 Ге­неральної угоди про імунітети та привілеї Ради Європи, ратифікованої Законом України №391/96-ВР від 1 жовтня 1996 року; ст. 3 Шостого протоколу до Генера­льної угоди про імунітети та привілеї Ради Європи, ра­тифікованого Законом України № 800-ІУ від 15 травня 2003 року). Утім, привілеї та імунітети надаються суддям не для їхньої особистої користі, а з метою забезпечення їх незалежності при виконанні ними своїх службових обов'язків. Тому Пленум Європейського суду з прав лю­дини зобов'язаний позбавити суддю імунітету в усіх ви­падках, коли імунітет перешкоджає відправленню пра­восуддя й коли він може бути скасований без шкоди для цілей, заради яких він був наданий.

Відповідно до правила 5 Регламенту Суду всі судді розташовуються в порядку старшинства за Головою, за­ступниками Голови Суду та головами секцій за датою свого обрання.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 3424 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...