Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні вимоги пожежної безпеки



3.1. Утримання евакуаційних шляхів і виходів.

3.1.1. Евакуаційні шляхи і виходи повинні утримуватися вільними, нічим не захаращуватися і у разі виникнення пожежі забезпечувати безпеку під час евакуації всіх людей, які перебувають у приміщеннях будівель та споруд.

Кількість та розміри евакуаційних виходів з будівель і приміщень, їхні конструктивні й планувальні рішення, умови освітленості, забезпечення незадимленості, протяжність шляхів евакуації, їх облицювання (оздоблення) повинні відповідати протипожежним вимогам будівельних норм.

3.1.2. У разі розміщення технологічного та іншого обладнання у приміщеннях повинні бути забезпечені евакуаційні проходи до сходових кліток та інших шляхів евакуації відповідно до будівельних норм.

Розміщення крісел в актовому залі, залах нарад та в інших подібних приміщеннях повинно відповідати протипожежним вимогам будівельних норм.

3.1.3. У приміщенні, яке має один евакуаційний вихід, дозволяється одночасно розміщувати (дозволяється перебування) не більше 50 осіб.

3.1.4. Двері на шляхах евакуації повинні відчинятися в напрямку виходу.

Допускається влаштування дверей з відчиненням всередину приміщення у разі одночасного перебування в ньому не більше 15 чоловік, а також у санвузлах, з балконів. При наявності людей у приміщенні, двері евакуаційних виходів можуть замикатися лише на внутрішні запори, які легко відмикаються.

3.1.5. Килими, килимові доріжки й інше покриття підлоги у приміщеннях з масовим перебуванням людей повинні надійно кріпитися до підлоги.

3.1.6. Сходові марші і площадки повинні мати справні огорожі із поручнями, котрі не повинні зменшувати встановлену будівельними нормами ширину сходових маршів і площадок.

3.1.7. Сходові клітки, внутрішні відкриті та зовнішні сходи, коридори, проходи та інші шляхи евакуації мають бути забезпечені евакуаційним освітленням відповідно до вимог будівельних норм та правил улаштування електроустановок. Світильники евакуаційного освітлення повинні вмикатися з настанням сутінків у разі перебування в будівлі людей.

Шляхи евакуації, що не мають природного освітлення, повинні постійно освітлюватися електричним світлом (у разі наявності людей).

3.1.8. Не допускається:

улаштовувати на шляхах евакуації пороги, виступи, турнікети, двері розсувні, підйомні, такі що обертаються, та інші пристрої, які перешкоджають вільній евакуації людей;

захаращувати шляхи евакуації меблями, обладнанням, різними матеріалами, навіть якщо вони не зменшують нормативну ширину;

забивати, заварювати, замикати на навісні замки, болтові з'єднання та інші запори, що важко відчиняються зсередини, зовнішні евакуаційні двері будівель;

застосовувати на шляхах евакуації (крім будівель V ступеня вогнестійкості) горючі матеріали для облицювання стін і стель, а також сходів та сходових площадок;

розташовувати у тамбурах виходів гардероби, вішалки для одягу, сушарні, а також зберігання, у тому числі, тимчасового будь - якого інвентарю та матеріалу;

улаштовувати у загальних коридорах комори і вбудовані шафи, за винятком шаф для інженерних комунікацій; зберігати в шафах (нішах) для інженерних комунікацій горючі матеріали, а також інші сторонні предмети;

заміняти армоване скло на звичайне у дверях та фрамугах всупереч передбаченому за проектом;

розвішувати у сходових клітках на стінах стенди,;

улаштовувати слизьку підлогу на шляхах евакуації.

3.1.9. У будівлях та спорудах, котрі мають два поверхи і більше, у разі одночасного перебування на поверсі більше 25 осіб мають бути розроблені і вивішені на видних місцях плани (схеми) евакуації людей на випадок пожежі.

3.1.10. В підрозділі повинен бути встановлений порядок (система) оповіщення людей про пожежу, з яким необхідно ознайомити всіх співробітників.

3.1.11. У приміщеннях на видних місцях біля телефонів слід вивішувати таблички із зазначенням номера телефону для виклику пожежної охорони.

3.1.12. Територія підрозділу, а також будівлі, споруди, приміщення мають бути забезпечені відповідними знаками безпеки згідно з ДСТУ ISO 6309:2007 ”ПРОТИПОЖЕЖНИЙ ЗАХИСТ. Знаки безпеки. Форма та колір”.

3.1.13. Начальник підрозділу зобов'язаний вживати відповідних заходів реагування на факти порушень чи невиконання посадовими особами, іншими співробітниками підрозділу встановленого протипожежного режиму, вимог правил пожежної безпеки та інших нормативно - правових актів.

3.1.14. Відповідальність за протипожежний стан складського господарства покладається на старшину (коменданта), відповідальним за протипожежний стан авто-техніки, кладовищ зберігання запасних частин являється старший водій частини.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1155 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...