Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Що представляє собою процес теплообміну і наведіть принципи застосування теплообмінних процесів у виробництві продукції



Теплообміном називають процес передачі теплоти від одного тіла до іншого, необхідною і достатньою умовою для якого слу­жить різниця температур між цими тілами. Мірою теплообміну вважають кількість переданої теплоти. За одиницю кількості теп­лоти в системі СІ прийнято Джоуль.

Речовини, які беруть участь у процесі теплообміну, називають теплоносіями. Речовину з вищою температурою, яка у процесі теплообміну віддає теплоту, називають гарячим теплоносієм, а речовину з нижчою температурою, яка сприймає теплоту, — хо­лодним теплоносієм. Як гарячі теплоносії в промисловості най­частіше використовують водяну пару, гарячу воду, нагріте повітря, димові гази, ропу (розсіл), вугликислоту, аміак і фреони.

Коксовий газ використовується як паливо для теплообмінних процесів в хімічних цехах заводу, для сушки вугільного флотоконцентрату на вуглезбагачувальній фабриці (УОФ), обігріву гаражів розморожування вугілля в зимовий час, підігрівання води у водогріних котлах ТЕЦ для забезпечення гарячим водопостачанням завод.

Теплообмінні процеси в біохімічному виробництві протікають практично на всіх технологічних стадіях. На стадії приготування живильного середовища в теплообмінних апаратах здійснюють теплову стерилізацію сольових потоків води, повторно використовуваної культур альної рідини. Виносні і вбудовані теплообмінники використовуються на стадії ферментації для зняття біологічного тепла. Теплова обробка суспензій мікроорганізмів використовується для поліпшення умов концентрування клітин.

Пластинчасті теплообмінники використовують у промисло­вості для пастеризації і охолодження молока, пива, вина та інших продуктів





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 219 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...