Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

СКУЛЬПТУРА. Важливу роль у мистецтві класи­цизму відігравала монументальна скульптура



Важливу роль у мистецтві класи­цизму відігравала монументальна скульптура. На вулицях і площах міст почали встановлювати пам'ятники, зав-/ дяки чому мистецтво скульптури набу­хло громадського значення. Одним із найвизначніших скульпторів епохи класицизму був Іван Мартос (1754-1835) родом з м. Ічня Чернігівської гу­бернії. Найвідоміший його твір - мону­мент Мініну та Пожарському на Крас-\чній площі в Москві. В Україні скульп­тор виконав надгробки гетьману К. Ро-\ зумовському в Батурині, генерал-фельдмаршалу П. Румянцеву-Задунай-ському в Успенському соборі в Києві, пам'ятник А.-Е. Рішельє в Одесі та ін­ші твори монументального мистецтва. Твори видатного митця вирізняються довершеністю пропорцій, простотою та врівноваженістю композицій, гармо­нійністю та благородством. Творчість І. Мартоса мала великий вплив на роз­виток скульптури в Україні та Росії упродовж усього XIX ст.

Яскравий приклад класицизму в скульптурі - пам'ятник князю Воло-; димиру в Києві, встановлений у 1850-1853 рр6 на ознаменування хре­щення Русі. Його автори - скульпто­ри Василь Демут-Малиновський, Пет­ро Клодт і архітектор Костянтин Тон. Пам'ятник чудово вписується в ланд­шафт пагорбів правого берега Дніпра. Він є окрасою столиці України і в на­ші дні.

У Західній Україні, як і за попе­редньої доби, найзначнішим мистець­ким центром залишався Львів. Там працювало багато місцевих і зарубіж­них майстрів. Значний вплив на їхню творчість справила віденська, худож­ня школа, в якій поєдналися ознаки двох стилів - бароко та класицизму. Великого поширення у Львові в той час набула меморіальна скульптура. Чимало її пам'яток зберігає славно­звісне Личаківське кладовище. Вір­туозним майстром цього виду пласти­ки був Гартман Вітвер, який у своїх меморіальних скульптурах втілював образ зажуреної жінки в античному хітоні (алегорія скорботи). До кра­щих творів з доробку Г. Вітвера нале­жать чотири фонтани на площі Ринок (у Львові з постатями Нептуна, Діани, ■Амфітрити й Адоніса. Визначними майстрами пластичного мистецтва бу­ли також брати Антон та Йоан Шім-зери. Вони прикрасили багато буді­вель Львова вишуканими скульптур­ними оздобленнями і, як і Вітвер, створили галерею цікавих меморіаль­них пам'яток.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1080 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...