Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пожежна безпека будівель та споруд



ВОГНЕСТІЙКІСТЬ БУДІВЕЛЬ ТА СПОРУД

Поширення пожежі у будівлях та спорудах значною мірою залежить від вогнестійкості їх будівельних конструкцій.

Вогнестійкість конструкції — здатність конструкції зберігати несівні та (або) огороджувальні функції в умовах пожежі.

За вогнестійкістю всі будівлі та споруди підрозділяють на вісім ступенів (п'ять основних та три додаткових), які характеризуються межами вогнестійкості основних будівельних конструкцій та межами поширення вогню по цих конструкціях (табл.4)

Межа вогнестійкості конструкції —показник вогнестійкості конструкцій, який визначається часом (в годинах) від початку вогневого випробовування за стандартного температурного режиму до настання одного з нормованих для даної конструкції граничних станів з вогнестійкості (втрати тримкості, цілісності, тепло ізолювальної здатності).

Таблиця 4 – Межі вогнестійкості конструкцій та поширення вогню по них залежно від ступеня вогнестійкості будівель

Ступінь вогнестійкоcnі будівель Мінімальні межі вогнестійкості будівельних конструкцій, год. (над рискою) і мінімальні межі поширення вогню по них, см (під рискою)
Стіни Колони Сходові площадки, косоур східці, балки і марші сходових кліток Плити, настили (у тому числі з утеплювачем) та інші несівні конструкції перекрить Елементи покриття
Несівні і сходових кліток Самонесівні Зовнішні несівні (у тому числі з навісних панелей) Внутрішні не несівні (перегородки) Плити, настили (у тому числі з утеплювачем) таінші несівні конструкції перекрить Балки, ферми, арки, рами
I
II
III ;
IIIа
ІІІб ; ;
IV
ІVа
V Не нормуються

Примітка:1.У дужках наведені межі поширення вогню для вертикальних і похилих ділянок конструкцій.

2. Скорочення «Н.Н.» означає, що показник не нормується.

Межі вогнестійкості, будівельних конструкцій визначаються шляхом дослідження у спеціальних печах за відповідною методикою згідно ДСТУ Б В. 1.1-4-98 «Будівельні конструкції. Методи випробувань на вогнестійкість».

Межа поширення вогню по будівельній конструкції — це розмір пошкодженої зони зразка (в сантиметрах) в площині конструкції від межі зони нагрівання перпендикулярно їй до найвіддаленішої точки пошкодження (для вертикальних конструкцій — вгору, для горизонтальних — в кожний бік).

Межа вогнестійкості окремих будівельних конструкцій залежить від їх товщини чи площі поперечного перерізу та фізико-хімічних властивостей матеріалів, з яких вони виготовлені. Наприклад, стіни з червоної цегли товщиною 38 см мають межу вогнестійкості близько 11 год., а з натурального каменя тої ж товщини — 7 год. Для перегородок із силікатної та червоної цегли товщиною 12 см межа вогнестійкості становить 2,5 год., гіпсових та гіпсошлакових товщиною 10 см — 1,7 год., дерев'яних (товщина 15 см), поштукатурених з обох сторін (товщина шару штукатурки 2 см) — 0,75 год.

Таблиця 5 – Мінімально допустимі протипожежні відстані (розриви) між будівлями.

Ступінь вогнестійкості будівлі Розриви, м, при ступені вогнестійкості сусідньої будівлі
I, II ІІІ ІІІа, ІІІб, IV, ІVа, V
I, II ІІІ ІІІа,ІІІб, ІV, ІVа,V 6/9 8/9 10/12 8/9 8/12 10/15 10/12 10/15 15/18

Примітки:1.Протипожежні розриви для виробничих будівель категорії А і Б за вибухопожежною та пожежною небезпекою належить збільшувати на 50% для будівель І і II ступеня вогнестійкості, а для категорії В — на 25%.

2. Відстані між будівлями І і II ступеня вогнестійкості допускається передбачати менше 6 м при умові, що стіна вищої будівлі, яка розміщена навпроти іншої будівлі, є протипожежною.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 280 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...